Regimul de slabit a devenit un subiect foarte discutat si, astfel, multi doresc sa afle care sunt cele mai bune diete pentru a scapa de kilogramele in plus. Acest articol isi propune sa raspunda aceastei intrebari, prin prezentarea celor mai cautate diete si a avantajelor si dezavantajelor asociate fiecareia.

Excesul de greutate poate avea un impact negativ asupra starii de sanatate si poate duce la aparitia unor boli cronice, care pot afecta grave calitatea vietii. O metoda eficienta de a pierde in greutate este un stil de viata sanatos si, bineinteles, un regim de slabit.

Cea mai bine asortata dieta depinde de fiecare persoana in parte, in functie de stilul de viata si nevoile individuale, mentionand ca fiecare persoana raspunde in mod diferit la aceeasi dieta.

Informatii generale despre diete

Inainte de a include orice dieta in programul zilnic, este important ca persoana sa discute cu medicul sau nutritionistul despre cea mai potrivita alegere.

Dietele pot fi clasificate in:

 • Dietele restrictive, prin intermediul carora se angajeaza o cantitate limitata de alimente;
 • Dietele cu alimente variate, prin intermediul carora se aleg alimente variate care au participat la diferite grupuri de alimente;
 • Dietele de tip „fara gluten”, care exclud orice aliment care contine proteina din grau, secara, orz si ovaz;
 • Dietele vegetariane, in care persoana alege sa consume alimente vegetale, si eventuale fructe marine sau produse lactate;
 • Dietele cu calorii limitate, in care persoana trebuie sa-si limiteze aportul alimentar la un consum caloric specific;
 • Dietele terapeutice, care au ca scop tratamentul unor afectiuni;
 • Dietele alimentare, care au drept scop prevenirea afectiunilor cronice,cum ar fi diabetul zaharat, problemele cardiace si cancerul.

Cele mai cautate diete

 1. Dieta Mediterraneană
  Desi nu se poate vorbi despre o dieta specifica ci mai degraba despre stilul de viata, dieta mediteraneeana este una dintre cele mai cunoscute si deseori alese diete. Acest type de regim se bazeaza pe principii simple: consum vegetarian, proteine slabe, produse regionale si fructe de mare. Mai mult decat atat, dieta mediteraneeana consta si in alte reguli ce vizeaza un stil de viata sanatos, cum ar fi limitarea alcoolului si a zaharului. Avantajul este ca aceasta directie ofera un plus de energie si o sanatate bună și o puteți ține cu ușurință pentru întreaga viață.

 2. Dieta Dukan
  Aceasta dieta a devenit foarte cunoscuta si se prezinta ca fiind una moderna. Bazata pe principii de nutriție stricte, aceasta dieta include 4 etape:

  • Etapa 1: consista in consumarea unui regim alimentar restrictiv cu produse bogate in proteine și cu limitarea carbohidratilor;
  • Etapa 2: scopul acestei etape este constientizarea necesitatii de a se limita doza zilnică de proteine.
  • Etapa 3: din aceasta etapa incepe schimbarea stilului de viata, adaugandu-se anumite alimente la dieta existenta;
  • Etapa 4: asigurarea unui regim alimentar normal, prin adaugarea anumitor alimente ce au fost excluse din alimentatia anterioara.

Aceasta dieta este in general considerata sigura si ar trebui sa fie consumata sub supervizarea unui nutritionist calificat. Dezavantajul major consta in faptul ca pierderea in greutate obtinuta nu este mentinuta pentru o perioada prelungita de timp.

 1. Dieta South Beach
  Aceasta dieta a devenit foarte apreciata in ultimii ani, tocmai datorita rezultatelor sale vizibile, si se bazează pe principii simple, cum ar fi reducerea grasimilor saturate, care au locul lor in dieta individuala. South Beach se imparte in trei etape:

  • Etapa 1: cea mai restrictiva, aduce unele schimbari in stilul alimentar, precum eliminarea grasimilor saturate și a alimentelor cu mult zahar;
  • Etapa 2: scopul acestei etape este de a stabiliza nivelul de zahar din sange, prin reintroducerea alimentelor care contin grasimi, dar previne in acelasi timp efectul yo-yo;
  • Etapa 3: prin aceasta etapa se urmareste mentinerea greutatii optime prin rularea si schimbarea programului ramas in plan alimentar.

Avantajul dukanului – de a controla in permanenta nivelul zaharului din sange – are un efect pozitiv asupra sanatatii; dezavantajul este ca aceasta dieta poate comite prea multa restrictie alimentara.

 1. Dieta Paleo
  Aceasta dieta se concentreaza pe consumul alimentelor preistorice. In aceasta dieta se recomanda consumul regulat de carne, peste, legume, fructe de padure, fructe, nuci, seminte si alte alimente prescrise. De asemenea, produsele precum cerealele, laptele, ouale, orezul si alte produse fermentate sunt interzise.

Avanajul dietei este ca persoana se bucura de ceea ce se numeste un „tablou de gust”, dat fiind ca aceasta dieta este bazata pe alimentele naturale. Dezavantajul enorm este ca alimentatia este limitata si foarte restrictiva, in timp ce realizarea unei diete sanatoase este aproape imposibila din cauza foarte multor alimente interzise.

In concluzie, regimul de slabit nu este usor si persoana trebuie sa fie foarte atenta cand alege diete. Dietele enumerate se poate spune ca sunt cele mai cautate si mai populare diete, ceea ce se explica prin faptul ca ofera rezultate relativ rapide. In cazul in care o persoana opteaza pentru o dieta, trebuie sa consulte medicul sau nutritionistul pentru a evita aparitia unor efecte negative pe termen lung.