Internetul, unul dintre instrumentele cele mai importante ale secolului al XX-lea, a revolutionat lumea inregistrand progrese uriase in domeniul cunoasterii si comunicarii. Dar cine a pus bazele internetului si cand a fost inventat?
In ciuda faptului ca raspunsul nu este usor de descifrat, intelegerea trecutului este esentiala pentru a stimula progresul in viitor. De aceea, in randurile urmatoare, vom analiza, cu atentie, aspectele care au contribuit la formarea internetului, precum si momentul sau de creare.
Istoria internetului: Primii Pasi
Istoria internetului incepe in anul 1957, cand s-a lansat Proiectul ARPA (Advanced Research Projects Agency) de catre Departamentul de Aparare al SUA. Acest proiect avea ca scop crearea unui sistem de comunicare in caz de razboi. Proiectul a fost pus sub conducerea lui J.C.R. Licklider, un pioneer in tehnologia informatiei.
In anul 1962, Primele Retele de Mesaje Au fost Lansate. Pentru prima data, ARPA a creat un sistem care a conectat doua computere folosind cabluri de tipul „gradiente de energie”. Sistemul a fost pus la punct de catre Paul Baran, Robert Taylor si J.C.R.Licklider.
Mai tarziu, in anul 1969, cea mai importanta initiativa consta in crearea Retelei ARPANET care conecta patru centre universitare din California, Utah si Massachusetts. Acest sistem, creat de J.C.R. Licklider, a inceput sa fie folosit pentru transportul de informatii si adresa mesajelor si poate fi considerat a fi un precursor al acelui „internet” modern de astazi.
Primul Protocol de Comunicare pentru Internet
Unul dintre primele progrese care au mers pe drumul catre formarea internetului a fost adoptarea unui sistem numit „TCP/IP” (Protocolul de Comunicare pe Internet). Acest sistem, creat de Vinton Cerf si Robert Kahn, permit viteze de transfer mai mari si conectivitati prin care mai multe computere pot comunica intre ele. Acesta a fost lansat oficial in anul 1983 si intrat in uz general anul urmator si, de atunci, continuam sa fie esential pentru functionarea corecta a internetului.
World Wide Web si Primii Browseri Web
Primii browseri Web au aparut in anul 1991, fiind creati de catre Tim Berners-Lee si Robert Cailliau. Desi existau deja mai multe sisteme, aceasta prima versiune catre WWW (World Wide Web) a inceput sa se raspandeasca si a revolutionat felul in care toti foloseam internetul, aducandu-l in fata publicului larg.
In anul 1993, Marc Andreessen a pus bazele primului browser grafic, ceva ce pana atunci inca nu fusese vazut. Acesta, numit „Mosaic”, i-a oferit utilizatorilor capacitatea de a folosi un browser pe care sa se poata baza. Acest browser a fost atat de popular inca alti producatori au preluat ideea si au creat propriile versiuni destinate publicului larg.
Lista Formatorilor Moderni ai Internetului
Caracteristicile retelei de astazi au fost dezvoltate de-a lungul aniilor de catre un numar de cercetatori si progamatori talentati. Formatorii moderni ai internetului, pe care aproape toata lumea ii recunoaste, sunt:
• Robert Taylor – unul dintre cei patru fondatori ai ARPANET-ului si director al Programei ARPA pentru Cercetare Avansata
• J.C.R. Licklider -primul director al programului de Specialitate in Hardware si Software din cadrul ARPA
• Paul Baran – fondatorul metodlor de transmitere de date si de rezistenta la conflicte
• Vinton Cerf -creatsorul primului protocol de comunicare pe internet
• Robert Kahn -co-crealorul primului protocol de comunicare
• Tim Berners-Lee -creatorul World Wide Web
• Marc Andreessen -creatorul primului browser web Mosaic
Concluzie
Internetul este, fara indoiala, unul dintre cele mai importante instrumente ale lumii moderne. Prin urmare, cunoasterea si aprecierea a ceea ce au facut cei care au pus bazele tehnologiei moderne este esentiala.
Incepand cu Proiectul ARPA si continand prin retelele de mesaje si primii browseri, formatorii moderni ai internetului au revolutionat lumea. Acum, mai mult ca oricand, este important sa recunoastem faptul ca au fost facuti progrese uriase pentru a crea aceasta tehnologie.