Cand apare ambrozia si ce afectiuni cauzeaza?
Ambrozia este o planta erbacee anuala, care face parte din familia Asteraceae si creste in zonele cele mai calde ale Europei, Asia si America de Nord si de Sud. Aceasta poate atinge o inaltime de pana la 1,5-2,5 m si se recunoaste prin flori galbene mari, cu forma de clopote si frunze alungite, cu margine dintata. In unele tari, cum ar fi Statele Unite, aceasta planta este considerata o „buruiana” invaziva si un pericol pentru agricultura.
Ambrozia este responsabila pentru atacuri de alergie la nivel mondial si asta deoarece inflorirea sa este acelasi lucru ca si eliberarea polenului si a spori. Acesti alergeni pot cauza boli alergice, iar persoanele expuse la acest polen prezinta simptome ca nas infundat, stranut, ochi iritati, dureri de cap sau aparitia lorizontului.
Lungimea perioadei de inflorire a ambroziei variaza in functie de clima si locatie, de obicei avand loc in lunile aprilie-iulie. In aceasta perioada, planta emite polen care se poate ridica la nivel inalt si de aici eliberat in orice loc, la nivel mondial.
Caracteristici ale polenului ambroziei
Ambrozia este o planta cu polen in forma de alunita. Acesta poate irtta nasul si gatul, si se "prinde" de haine si par usor, fiind usor de observat si recunoscut. Acesta contine patru materii principale:
-
Celulele de polen: Acestea sunt celulele mai mici care formeaza alergenii individuali.
-
Proteine: Acestea pot fi alergene sau ne-alergene.
-
Fatsa: Acestea ajuta la reducerea volatilitatii si dispersia polenului.
-
Acizi nucleici: Acestia au rolul de a mentine structura polenului ambroziei.
Influenta climatului asupra infloririi ambroziei
Clima este unul dintre factorii care determina momentul infloririi ambroziei. Aceasta infloreste mai devreme in regiunile cu temperatura moderat-calda si mai tarziu in regiunile cu clima rece.
In cazul Europei, inflorirea ambroziei incepe la mijlocul lunii aprilie pana la mijlocul lunii iulie, reprezentand 12-18 saptamani. Pe langa temperatura, umiditatea solului joaca si ea un rol important in determinarea momentului infloririi plantei. Cu cat umiditatea este mai mare, cu atat inflorirea ambroziei va fi si mai rapida.
Alergii si boli cauzate de polenul ambroziei
Polenul ambroziei poate provoca reactii alergice in persoanele sensibile. Acestea sunt alergiile si simptomele specifice, care pot dura o perioada lunga, chiar si cateva saptamani. Printre cele mai frecvente simptome se afla nas infundat, stranut, guesti recurente, tuse, dureri de cap, eruptii cutanate si umflarea pleoapelor.
Mai mult decat atat, polenul ambroziei poate, de asemenea, provoca afectiuni mai grave cum ar fi rinita alergica, astmul si o forma neobisnuita de alergie, numita alergia alimentara, care poate afecta sistemul digestiv.
Modalitati de prevenire
Cei mai vulnerabili sunt copiii si adultii in varsta, care au astm sau sunt mai predispusi la alergii. De aceea este importanta cunoasterea semnalelor de alarma care anunta inflorirea ambroziei si luarea unor masuri pentru a se proteja si a se preveni aparitia simptomelor alergice.
Iata cateva modalitati de prevenire a starilor alergice cauzate de polenul ambroziei:
-
Stapaniti informatiile si monitorizati conditiile meteorologice – urmariti informatiile despre nivelul polenului si conditiile meteorologice, ca sa puteti pregati masuri de preventie inainte de inflorirea ambroziei.
-
Utilizati masti de protectie – purtarea mastilor de protectie poate ajuta la reducerea expunerii la polen la nivelul nasului si al gurii.
-
Utilizati ochelari de protectie si pastrati ferestrele incuiate – folositi ochelari de protectie cand iesiti, iar acasa inchideti ferestrele incuiate pentru a reduce expunerea la polen.
-
Folositi un umidificator sau un ventilator – un astfel de dispozitiv ajuta la indepartarea polenului de pe haine si de la nivelul casei.
-
Evitati activitatile nebune in zilele cu cantitati mari de polen in aer – in zilele cand polenul ambroziei este prezent in aer, este mai bine sa evitati curatarea gradinii si sa practicati sportul in incinte inchise.
Concluzie
Ambrozia este o planta inalta si invaziva care se dezvolta in tari din Africa, Europa si America de Nord si de Sud. Inflorirea ei sezoniera elibereaza polen care poate provoca o multime de reactii alergice in persoanele predispuse, fiind necesara luarea unor masuri adecvate pentru a se preveni aparitia acestor simptome. Poate ca este bine sa tineti cont de prezenta acestei buruieni si sa stapaniti informatiile despre polenul ambroziei care, desi este foarte infricosator, poate fi usor de controlat, aceasta fiindu-va protectia impotriva afectiunilor alergice.