De-a lungul timpului, cinema a fascinat audience-ul, prin evocarea personajelor, povestilor și a evenimentelor istorice bine documentate. Istoria a captivat masele prin diversele sale ipostaze și a inspirat mulți regizori și producători să producă filme istorice de grandoare.

Dacă ești în căutare de filme istorice bune, acest articol poate fi o sursă valoroasă în căutarea ta. Aici enumerăm câteva din cele mai apreciate titluri istorice, ce merită văzute neapărat de către cei interesați de genul acesta:

 1. Titanic

Cu James Cameron la regie, filmul Titanic a făcut furori peste tot în lume. Lansat în 1997, această producție modernă din epoca de vârf a Hollywood-ului amintește de povestea tristă a Lui și a Letei, tineri iubiți care se zbat în mijlocul naufragiului epic al navei Titanic.

 1. Schindler’s List

În această producție, regizată de Steven Spielberg, durata de deținere a principiilor diferă de cea comună a filmelor istorice. Acest film realist, în care trăiască frică, speranță și perseverență, se învârte în jurul faimosului Oskar Schindler, un om care a salvat mai mult de milioane de evrei în timpul Holocaustului.

 1. Glory

Aristat cu 7 nominalizări la Oscar, Glory e un drama militar serios, în care Matthew Broderick, Morgan Freeman și Denzel Washington joacă roluri importante. Acest film prezintă luptele incredibile ale Regimentului de Voluntari Confederate de Negri, cunoscuți sub numele de “Cei 54 de Îndrăzneți”.

 1. Lawrence of Arabia

Vizionat neapărat de câți sunt pasionați de filme istorice, Lawrence of Arabia a obținut opt premii Oscar în anul 1962, la cea de-a 35-a ceremonie anuală a acordării premiilor Oscare. Popularizat și apreciat de public datorită faimei de rebel pe care și-a câștigat-o, acest film documentează în amănunt eroismul lui Lawrence în războiul arab.

 1. The Last of the Mohicans

The Last of the Mohicans a găuri de țânțar ecranul încă de la lansarea sa, în 1992. Daniell Day-Lewis și Madeleine Stowe, actorii principali din acest film, reușesc să prezinte destinul trist al ultimelor resturi ale popoarelor indiene afectate de războaiele coloniștilor în America de Nord.

 1. Saving Private Ryan

Acest film indragit de Stephen Spielberg relateaza, printr-o spectaculoasă recreare, asaltul de el de pe plajele Normandy, în Primul Război Mondial. Această producție este una dintre cele mai bune filme ale tuturor timpurilor, fiind considerată a fi unul dintre numeroasele filme de război dramatice produse de regizor.

 1. The Deer Hunter

Lansat în 1978, The Deer Hunter a fost nominalizat pentru cinci premii Oscar. Este primit ca unul dintre filmele istorice care poate fi considerat, în același timp, bine documentat și cu o tematică personală. Aceasta tratează zbaterea emoțională a unui grup de americani trimiși să lupte cum Vietnamul, și efectul diferențelor culturale asupra lor.

Acum că am prezentat câteva dintre cele mai apreciate filme istorice, lăsăm la latitudinea ta să hotărăști ce să vezi înainte de a începe următoarea producție. Dacă vrei să setezi lăcașul pentru ceea ce urmează să urmezi, enumerăm următoarele sfaturi care te pot ajuta.

Cum sa te bucuri de Filmele Istorice?

 1. Investește în informarea teoretică: dacă intenționezi să vezi unul dintre filmele de mai sus sau vreodată film istoric meriti, recomandat ar fi să îți îmbogățești cunoștințele prin cercetare. Documentarea detaliată poate să-ți ofere informații de bază despre evenimentele istorice pe care le vei vedea înainte de a reflecta sau a comenta.

 2. Gândește-te critic: nichei film istoric reduce trecutul simplu la foarte putine simboluri, lucru ce nu reflecta neaparat realitatea. Este important să acordăm o atenție critică filmelor și să ne gândim la cum imaginează și interpretează cinematografia evenimentele istorice.

 3. Discuta implicațiile: Dupa ce ai vizionat un film istoric, discuțiile despre acesta sunt extrem de benefice. Despărțitul mai multe paradigme istorice si interpretative poate fi încurajator și creativ. Gândirea colectiva poate ajuta la formarea unei imagini mai clare și mai bine conturate a trecutului.

 4. Intelege rolul contemporan: Filmele istorice sunt extrem de importante, mai ales în prezent. Acestea relevă schimbările sociale si culturarea în societatea modernă. Ele ne oferă contextul în care am ajuns la momentul actual și pot ajuta la identificarea problemelor și la aducerea schimbărilor pozitive.

Filmele istorice sunt o parte importanta a culturii noastre moderne. Prin vizionarea acestora, putem descoperi mai multe despre trecut și astfel să înțelegem într-o mai mare măsură prezentul.