Castelul Huniazilor a fost construit intre secolele XIII-XIV, in comuna homonima, situata langa orasul Hunedoara, in Transilvania. Este alcatuit din patru corpuri principale, care se intind pe parcursul a doua insule artificiale si pe malul unui iaz de fortificatie. 

Castelul a fost construit de catre Iancu de Hunedoara, conducatorul domeniilor regelui Sigismund, si este descris ca fiind “cel mai impunator monument al trecutului medieval al Transilvaniei” si a servit aproape in mod constant ca fortareata.

Originea Castelului Huniazilor

Castelul Huniazilor dateaza de la inceputul secolului al XIII-lea, fiind initial destinat protectiei nobilimii maghiare si a domeniului, conducatorii principali din acea perioada renuntand la vechile lor case din Carpati. Constructia a inceput la sfarsitul lui 1278, sub ordinul statului lui Ladislau al IV-lea al Ungariei, iar Iancu de Hunedoara a amendat puntea si fortificatiile din secolul al XIV-lea.

Castelul a devenit apoi locul de rezidenta a familiei de Hunedoara, inainte ca taramurile sale sa fie preluate in secolul al XVI-lea de familia si Gheorghe Doja, care a construit un turn al castelului, spre imensa sa bucurie. Castelul a devenit un simbol al vremurilor de care a fost martor si un protector al imparatiei maghiare.

A fost pana in secolul al XVIII-lea una dintre cele mai mari forte a sistemului sau de aparare al taramurilor, fiind angajat in lupte contra turcilor. A fost detinut de mai multi proprietari, militari si magistrati de-a lungul perioadelor, fiind folosit in constiinta ca un simbol al magistratului.

Care sunt atractiile Castelului Huniazilor?

Ruinele si liniile sale au crescut in greutate atunci cand a fost includ in patrimoniul UNESCO in marile mii, fiind recunoscu pentru valoarea sa istorica si pentru armonia stilului sau de constructie. Castelul Huniazilor are nenumarate atractii, iar unele dintre cele mai notabile sunt:

• Palatul Beldii – Palatul Beldii este cel mai interesant si mai vechi edificiu din cadrul castelului Huniazilor si poate fi vazut adanc in interiorul liniilor sale, unde se pot vedea pereti si arhitectura sa secolera. • Turnul lui Gheorghe Doja – Turnul lui Gheorghe Doja dateaza de la inceputul secolului al XVI-lea si a fost construit de familia Doja pentru a face parte din fortificatiile castelului. Acesta include constructia unui turn de pazie si a zidului de fundatie, precum si turnul-paradis, care domina intregul sat.

• Asediul si cetatea – O alta atractie a castelului sunt ruinele ramase din cetatea si asediul care au servit drept practica militara in sistemul de aparare si de atac al castelului. Asediul auzurilor a fost construit intre cele doua insule si a gazduit antrenamente militare si ale armelor de lupta.

• Biserica Evanghelica Unitariana – Printre ruinele castelului se afla si Biserica Evanghelica Unitariana, creata in secolul al XVII-lea si cea mai veche biserica care se mai afla aici. Este cunoscuta pentru patina sa arhitectonica, pictura sa hue si fresce in decoratiuni, toate fiind aproape intacte pana astazi.

De ce sa vizitezi Castelul Huniazilor?

Castelul Huniazilor ofera vizitatorilor o experienta laudabila, oferind o atmosfera de magie maiestoasa si extravaganta. In afara de atractiile mai sus mentionate, printre altele, la castel mai puteti vedea: gaura lui Dracula, casa lui cantec, vestitele saxi de aur si burta lui Iancu, toate inchipuind povestile antice despre castel si trucurile magice descrise in ele.

Atractiile lui permit vizitatorului sa calatoreasca in timp si sa intre in atmosfera unui loc magico-medieval, ajutandu-l sa se simta ca un protector al Magisterului. Acest lucru poate fi incorespunzator pentru cei care sunt obisnuiti sa vada ruine, taindu-si limitele imaginatiei sau pur si simplu sa stea sa admire ruine vechi.

Indiferent care ar fi motivul pentru care alegi sa-l vizitezi, Castelul Huniazilor te poarta inapoi in vremuri mohorate, cand magia reinvie liniile vechilor adepti si asalta modernismul cu amintiri antice. Este cu siguranta o experienta unica, la care ar trebui sa te adresezi daca cauti o cinste adanca si o magie antica.