Cele mai faimoase picturi din istorie vor fi in mod inevitabil subiect de discutie. Cu toate acestea, doar cateva lucrari au reusit sa se ridice mai sus decat altele, intrand in cartea de sarbatori a istoriei artei. Istoricii si criticii thei au ales cateva picturi care sa ramana in memoria publicului pana la sfarsitul timpurilor. Iata o perspectiva generala cu privire la cele mai faimoase din aceasta selectie.

Principalele picturi istorice

‘Mona Lisa’

Probabil cel mai cunoscut tablou din lume, „Mona Lisa” este o lucrare a lui Leonardo da Vinci. Rodica cunoscuta sub numele de Giaconda, multe mistere inconjura tabloul, de la identitatea femeii din pictura pana la diferite interpretari ale facerii ei. Teoria celei mai ample propagari a devenit faimoasa odata cu filmul lui Charles Chaplin din 1947, „Mona Lisa”. Painturile lui Leonardo sunt exemple ideale ale culturii umaniste si a pragmatismului naturalist al perioadei Renasterii.

‘Natura morta cu piersicile’

O pictura semnata Rembrandt Harmenszoon van Rijn, „Nature morte aux pêches” este cea de-a doua cea mai faimoasa pictura din istorie. Pictura sau este considerata unul din cele mai bune exemple ale revoltilor artistice ale marii sale. Tabloul a fost pictat in anul 1632, atunci cand critica si revolta publicului fata de stilul de arta a lui Rembrandt a inceput sa creasca. Imaginea femeii care este un personaj central in pictura, este acum cunoscuta in intreaga lume.

‘Unchiul Sam’

Unchiul Sam, pictat de James Montgomery Flag, in anul 1817, pentru a celebra 200 de ani de la fondarea Statelor Unite ale Americii, a devenit rapid o binecunoscuta imagine nationala. Posterul alb cu blue, rosu si albastru, a fost preluat de catre alte tari, devenind in scurt timp cunoscut in intreaga lume. Flag a folosit intregul sufletului pentru a face imaginea sa simbolizeze natiunea si simbolul sau national.

‘Primavara’

Pictura lui Giotto di Bondone, care a fost pictat in anul 1305 cu oameni foarte simpli, animale si copaci, este considerata de multi una dintre cele mai bune lucrari de arta din viata. De asemenea, aceasta pictura a fost unul din salientele principale ale Renasterii. Tentatia de a moderniza caracterul si locul picturii a pus laolalta suprainaltata tehnica a lui Giotto si modernismul puritatii sale.

‘Impresia, soarele rasar’

Din punct de vedere tehnic, Claude Monet a creat unul dintre cele mai izbitoare tablouri tulburatoare din istorie. Tabloul, pe care il putem adesta privind impresia rasaritului soarelui, a fost pictat in anul 1897. „Impresiile, sunetul soarelui” au schimbat pictura si au prefigurat pictura Impresionista, impingand publicul sa reconsidere fotografia. Ulterior, tabloul a influentat tehnicile moderne ale abstractizarii.

‘American Gothic’

Realizata de Grant Wood in 1930, „American Gothic” in prezent figura reprezentabila a Tutarului Iowa si capodopera a Iluminismului American. Tabloul, care prezinta doi sefi Americani, a devenit simbolul inimii si demnitatii America. De asemenea, a avut un mare impact asupra modului in care sa auzit misterele si ambiguitatea acestei imagini imense.

‘Ultima cina’

Piertraita si pictata dela Leonardo da Vinci in 1495, atunci cand a servit ca ucenic al Sfantului Manduca, „Ultima cina” este o pictura a emoțiilor religioase. Tabloul a captivat imagina inimii publicului și a devenit unul dintre cele mai impactante tablouri din istorie. Popularitatea sa a inspirat numeroase picturi posterioare și satirice.

Interpretari ale Luminilor

Exista numeroase picturi cu care am putut fi impresionati si care au avut o ecou pozitiv si o influenta in randul publicului. Cele de mai sus sunt cateva dintre acestea ce pot fi considerate o parte din patrimoniul cultural al lumii. Desi toate tablourile prezentate au insemnat ceva special pentru viata lor, simbolurile lor transcend granitele și generatiile.

Iata cateva interpretari asemenea ale acestor imagini:

Mona Lisa

Vazuta dintr-un punct de vedere mai larg, Mona Lisa simbolizeaza misterul, ea indeplinind mai multe povești în aceeași imagine. Astfel, ea poate fi privita ca un simbol al iubirii, al spiritualitatii, al depasirii, sau chiar ca o imagine a inteligentei si a unei constiinte sale.

Natura morta cu piersicile

Simbolistica picturii lui Rembrandt este una complexa si poate fi interpretata in mai multe feluri. Astfel, imaginile bacantului si ale piersicilor ilustreaza, conform lui Rembrandt, ciclurile vietii si ale Soarelui. Femeia din pictura reprezinta spiritul vietii care dulceeste si savureaza puterea si misterul trecerii timpului.

Unchiul Sam

Unchiul Sam a devenit unul dintre simbolurile Statelor Unite, cu toate ca nu a fost destinat a fi un simbol national. El reprinde tot ce inseamna sa fii American, sugerand patriotischepride, prin multicolorul si linia sau zig-zag. El reprezinta, de asemenea, puterea Americii si soliditatea ei atat pe plan economic, cat si moral si spiritual.

Primavara

Pictura lui Giotto este istoricit atat in literatura cat si in picturile sale. Astfel, aceasta simbolizeaza pacea, iubirea si frumusetea naturii, unde toti se unesc pentru a colabora, fara temeiurile lor religioase si diferentele lor sociale; chestiuni care au fost o mare parte din vremurile sale.

Impresia, soarele rasar

Impresionismul lui Monet poate fi interpretat in mai multe moduri. Principalul sau simbol este acela al schimbarii, fie ca este vorba despr vreme, teren sau sentimente. foarte multe dintre picturile sale transmit mesaje profunde, care nu se remarca in cu viteza si graba ce pot fi identificate la picturile sale.