Nina Iliescu (n. 20 octombrie 1940) este o politiciana, jurnalista și activistă româncă. Ea a condus România ca prima președintă și președintă a țării din 1989 la 1996. Iliescu, unul dintre liderii Facțiunii Democraților Creştini (FDC), a devenit de două ori președinte al Frontului Salvării Naționale (FSN), și a servit ca președinte al Partidului Social-Democrat din 2001 la 2007, și din 2008 până în competenta sa.

Iliescu s-a născut în Oltenia în 1940. Tatăl ei a fost un ofițer de carieră militară iar mama ei era membru al Partidului Comunist Român. Ea a crescut cu certitudinea că este de ascendență țărănească, fără a ști că tatăl său era de origine evreiască până în 1972. Ea a avut o educație completă, la fel ca și majoritatea copiilor ce s-au născut în comunismul din România.

Formația și educația

Iliescu a urmat la Liceul de Elite “Titu Maiorescu” din București. A început studiul la Institutul de Științe Politice și Relații Internaționale din București în 1961. Din 1965 și până în 1969, a lucrat la Institutul de Relații Externe al Consiliului de Miniștri a României. Din 1968, a devenit membrul de partid al Partidului Comunist și Asociației Tinerilor Comuniști.

În anul 1974, a fost ales ca membru al Comitetului Executiv Central al PCR. În același an, a obținut titlul de doctor în științe politice și economice, în cadrul Institutului de Științe Politice și Economice din București. Ulterior, în 1976, a obținut titlul de Doctor în Drept al Academiei de Științe Politice și Juridice.

Cariera politică

În decembrie 1989, Iliescu a devenit președintele Frontului Salvării Naționale (FSN), care era constructorul Revoluției Române.

În alegerile prezidențiale și parlamentare din 20 mai 1990, Iliescu a câștigat cu o majoritate covârșitoare. Ea a servit ca președintă al țării de la 20 mai 1990 la 29 noiembrie 1996.

În 1998, Iliescu a reprezentat România în fața Parlamentului European și a Comisiei Europene. În 2005, Filiala București a Uniunii Europene a oferit lui Iliescu și lui Emil Constantinescu titlul de Ambasador al Uniunii Europene pentru promovarea aderării României la UE.

Non-politice activități și mișcări

Ca președintă al țării, Iliescu s-a implicat în multe forme de activism social, cultural și educațional. Ea a fondat Fundația Română pentru Democratizare și Drepturile Omului, care a devenit mai târziu, Fundația Internațională pentru Întinerirea Memoriei Istorice și a avut multiple apariții la congrese internaționale, conferințe și seminarii.

Iliescu a devenit membru în Asociația Clubului de la Roma, participând la numeroase întalniri și călătorii. Ea a devenit membru în consiliile educaționale ale mai multora dintre instituțiile universitare românești, precum și membru al Fundației Universității Academice „Mihai Eminescu” din București și al Uniunii Europene a Femeilor.

Vieți media și lucrările publicate

Iliescu a devenit locutor la Radio București în 1964. În 1988, a fost coordonator al secției de post în cadrul Radiodifuziunii Naționale. La scurt timp, ea a devenit director editorial al Radiodifuziunii Naționale cu un mandat de patru ani.

Ea are nenumarate cărți și lucrări publicate, incepând cu anii ’70. Printre lucrările sale se numără “Social Democracy in the New Europe”, “The History of Conceptualism in Romania” și “Changing Romanian Values and Norms”.

Premii și recunoaștere

Iliescu a primit numeroase premii pentru munca sa, printre care Premiul Stiintific „N.C. Paulescu”, Medalia de Aur pentru Meritul Sanitar și Medalia „Serviciul Credincios”. Ea a fost de asemenea, decorată cu Medalia de Aur a Academiei de Științe Politice, Medalia de Aur de către Ministerul de Interne și Medalia de Aur a Ministerului Educației.

Finalul carierei

Atunci când Iliescu a renunțat la postul de președinte al României, ea a început să se implice în activități private și sectoarele educaționale și culturale. Iliescu a devenit asistent universitar la Universitatea Academiei de în Stiințe Politice și Juridice și membru al Institutului de Științe Politice și Internaționale.

În prezent, ea activează pe blogul său personal, unde publică articole și conținut legat de evenimente politice, culturale și sociale. Ea are de asemenea, conturi active de social media, unde ea publică despre diferite proiecte și evenimente la care ia parte.