Socata cu miere este o bautura autentica, racoritoare si satioasa de vara. A fost preparata inca din Antichitate si ii este atribuit credit lui Plinius, fiind produsa in multe parti ale lumii. Unele traditii pe care acesta bautura le pastreaza inca sunt baile in care mierea este amestecata cu apa si sucul obtinut este lasat sa fermenteze la presiuni atmosferice joase. In aceasta articol iti explicam cum se prepara socata cu miere.

I. Ce este socata cu miere
Socata cu miere este un bautura usor alcoolica bazata pe miere si apa, preparata in mod traditional inca din Antichitate. Are numeroase variante si este folosita in diferite parti ale lumii.

II. Cum se prepara socata cu miere

  1. Prepararea principiului
    Pentru a prepara un preparat traditional, adauga miere intr-un vas curat si peste acesta adauga apa minerala, amestecand bine. Acesta amestec preparat se lasa sa stea intr-un loc ferit de lumina soarelui pentru o perioada de timp cuprinsa intre 1-2 luni.

  2. Terminarea socatei cu miere
    Atunci cand principiul de baza este gata pregatit, trebuie sa adaugi apa minerala, sa adaugi drojdie si sa amesteci. In aceasta etapa, se recomanda sa utilizezi si câteva plante aromatice (scortisoara, dafin, vanilie), pentru a-i oferi mai mult gust bauturii.

Se lasa apoi astfel pregatita bautura sa se dezvolte intr-un loc intunecos, la temperaturi relativ scazute, pentru aproximativ 10 zile. Se va amesteca, la fiecare doua zile, inainte de a fi pusa intr-o sticla bine inchisa pentru a fi bauta.

III. Beneficiile socatei cu miere
Socata cu miere aduce numeroase beneficii sanatatii, spre deosebire de alcoolul obisnuit.

Iata care sunt:

  • Are efect revitalizant si energizant, deoarece contine o doza moderata de alcool;
  • Are proprietati digestive, fiind recomandata persoanelor care au probleme digestive;
  • Stimuleaza digestia si reduce balonarea;
  • Stimuleaza imunitatea, datorita vitaminei C si zincului oferit de miere;
  • Este hipoglicemiant si antianemie;
  • Apara ficatul si rinichii, protejandu-le impotriva afectiunilor hepatice si renale;
  • Calmeaza furnicaturile si fiind, prin urmare, un antidepresiv natural.

IV. Alte tipuri de socate
Exista si alte tipuri de socata, care se prepara prin fermentatie. Aici sunt cateva exemple:

  • Socata cu afine
  • Socata de mere
  • Socata de vinete
  • Socata din hamei
  • Socata de coacaze
  • Socata de prune

Fiecare tip se prepara diferit, insa, in principiu, bautura se obtine prin fermentarea sucurilor obtinute din fructe sau plante.

Socata cu miere este o bautura preparata din miere si apa, mereu langa voi vara si iarna. Aceasta poate fi preparata rapid si usor si aduce numeroase beneficii sanatatii. Cu toate acestea, este recomandat sa nu este consumata in cantitati mari, aceasta trebuind sa se tina seama de doza recomandata de alcool. De asemenea, botiturile cu miere nu trebuie sa fie administrate copiilor sau persoanelor cu boli hepatice.