Lumea s-a îndreptat către o nutriție mai sănătoasă și mai organică în ultimii ani și, ca parte a acestei schimbări, un element important al alimentației sănătoase s-au ridicate în evidență – ardeiul iute sau ardeiul brusture. Acest mic dar puternic ardei este dau o aromă aparte mâncărurilor și nu poate fi uitat în nicio dietă. Pe lângă aroma sa, brusturele oferă sănătății multe beneficii – ceea ce face ca acesta să devină popular în numeroase farfurii din lume.

Ce este brusturele și cum este el consumat?

Brusturele sau ardeiul iute, cunoscut sub numele de Capsicum frutescens, este unul dintre cele mai comune elemente folosite în bucătăria indiană. Acest ardei mic este în special folosit pentru aromatizarea tuturor felurilor de mâncăruri, astfel încât să fie servit ca condiment sau, uneori, ca îngrășământ. De asemenea, ardeiul poate fi chiar mâncat în formă crudă cu sare și ulei pentru a-și intensifica gustul și aroma.

Cum afectează brusturele sănătatea?

Nutrienții pe care acești ardei mici îi oferă corpului au adus în prim-plan toate beneficiile pe care le oferă mâncării lor mai sănătoase. Pe lângă caloriile minime pe care le conțin, ardeii iuți de brusture oferă vitamine și minerale, precum și alte antioxidanți. Printre principalele beneficii pe care brusturele le aduce corpului tău se numară:

 1. Ajută la gestionarea tensiunii arteriale și la prevenirea infarctului miocardic:
  Capsaicina din ardeii iuți contribuie la menținerea unei tensiuni arteriale corecte, protejând și încurajând suplimentar sănătatea cardiovasculară. Deși aduce în prim plan numeroase beneficii, se recomandă moderarea consumului de ardei deoarece prea mult capsaicină poate avea efecte negative asupra sănătății.

 2. Reduce riscul de boli inflamatorii și cronice:
  Studiile recente au descoperit că ardeii iuți de brusture ajută la contracararea simptomelor inflamatorii, cum ar fi artrita. Aproximativ un sfert din tortul pe care brusturele și-l pot lua în acest caz rezidă în fructul său capsaicinoid, care este principala substanță și responsabilă pentru gustul și aroma sa usturătoare.

 3. Poate ajuta la menținerea unui sistem digestiv sănătos:
  Pe lângă faptul că pot ameliora simptomele inflamatorii, ardeii iuți de brusture pot contribui la menținerea unui sistem digestiv sănătos. Compusul de capsaicină responsabil de gustul lor usturător poate stimula secreția bilei pentru a accelera digestia alimentelor, oferind organismului un aport suplimentar de energie și creșterea absorbției nutrienților.

 4. Ajută la arderea grăsimii și la accelerarea metabolismului:
  Includeți regular brusture în dieta dumneavostră și s-ar putea să contribuiți materia la accelerarea metabolismului și la arderea grăsimii. Consumarea regulată a acestui fruct poate ajuta la controlul și prevenirea obezității, element în lupta împotriva bolilor cronice și a afecțiunilor inflamatorii.

 5. Ajută la prevenirea cancerului și la prevenirea multiplilor îmbătrânire:
  Printre altele, un alt beneficiu al consumului regulat de ardei iuți de brusture se referă la protejarea împotriva bolii. Este aceeași substanță antiinflamatoare și antioxidanta care ajută la combaterea inflamației și la prevenirea îmbătrânirii premature. Aceste caracteristici sunt crucișătoare atunci când vine vorba de prevenirea apariției cancerului și a deteriorării pereților vaselor de sânge.

 6. Contribuie la îmbunătățirea sistemului imunitar:
  Pe lângă controlul inflamației și prevenirea bolilor și a îmbătrânirii, ardeii iuți de brusture contribuie și la îmbunătățirea sistemului imunitar. Preparatele din ardei mici sunt bogate în micronutrienți precum vitaminele A și C, care au efect imunomodulator. Aceste vitamine joacă un rol important în activarea sistemului imunitar, prevenind astfel nenumărate boli microbiene și virale.

 7. Poate ajuta la protejarea vederii:
  Un alt beneficiu surprinzător pe care brusturele l-are în ceea ce privește sănătatea, este că acesta ajută la protejarea vederii și la prevenirea problemelor oftalmologice. Acest fruct mic conține o cantitate mare de antioxidanți și, în general, cea mai mare concentrație de beta-caroten, care ajută la protejarea ochilor de degradarea radicalilor liberi.