Timpul este aproape sa treaca si, in curand, vom incepe sa ne bucuram unea din cele mai mari atractii turistice din Romania – drumul Transfagarasanul. Timp de mai multi ani, drumul a fost admirat pentru frumusetea sa contagioasa, care face ca toata lumea sa se simta vie si pregatita sa o ia la pas si sa o exploreze. Acest drum umbla legenda ca a fost construit pe timpul regimului comunist, insa adevarul este ca s-a deschis in 1974 sub regimul socialist. Dar cand va fi deschiderea anului 2021 si de ce acesta reprezinta atat de mult pentru turismul Romaniei? In acest articol ne vom ocupa de toate intrebarile privind deschiderea drumului Transfagarasan.
Transfagarasanul – istoria sa
Transfagarasanul sau si Estrada Cea mai Inalta din Romania, sau Autostrada Reginei, a fost construit intre anii 1971 si 1974. Drumul a fost construit sub regimul lui Ceacescu si era gandit, in primul rand, ca un mijloc de a sigila granitele Romaniei in fata une eventuale invazii. Dupa constructie, drumul a servit ca un simbol al beleficelor comunismului, fiind considerat un triumf al ingineriei sovietice din acea perioada.
Drumul a devenit, ulterior, supranumit – Estrada Cea mai Inalta din Romania – deoarece trece prin numeroase varfuri montane cu altitudini cuprinse intre 1500 si 2,042 metri. Unul dintre aceste varfuri inalti este si Valea Oltului. Transfagarasanul traverseaza judetul Arges, despartind masivele montane ale Muntilor Fagaras si se afla in cadrul Parcului National Fagaras. In 2007, drumul a fost de asemenea recunoscut ca fiind cea mai bine construita drum europeana si listata ca una dintre cele sapte drumuri strabatand vai din lume.
Conectare excelenta cu lumea exterioara
Transfagarasanul se afla la este de orasul Sibiu, la vest de Curtea de Arges si la nord de Ramnicu Valcea. El se termina in nord in judetul Arges, aproape de Urlati, la nord de Podul Babelor, la aproximativ 25km vest de Vanatori. Drumul ofera o conexiune excelenta nu doar intre nord si sud, ci si intre Romania si lumea exterioara, avand legaturi directe cu judetele Arges si Gorj si cu judetul Valcea. Acest lucru inseamna ca de pe drumul Transfagarasan pot fi accesate in mod direct toate punctele turistice din judetele vecine, care alcatuiesc regiunea muntilor Fagaras.
Beneficiile turistice
Inca din primii ani dupa deschiderea sa, drumul a devenit una din cele mai frecventate si mai populare destinatii turistice din Romania si chiar si din Europa. Si este usor de vazut de ce. Pe langa faptul ca ofera un trecere excelenta intre muntii Fagaras, Transfagarasanul ofera turistilor doua trasee superbe prin care pot explora muntii si inchipuitea lor frumoasa. Autostrada este alcatuita dintr-un traseu ce urca si coboara prin muntii, cu viraje si curbe la fiecare pas, precum si un traseu care merge lun grain taunii Argesului si a Jiuului. Delicioasele peisaje ale traseelor sunt mult imbogatite si adaugata o atmosfera mai cuprinzatoare prin prezenta unor castele si biserici vechi si ruinelor saisprezece legionare.
Cum sa ajungi pe Transfagarasan?
Transfagarasanul este usor accesibil si poate fi parcurs chiar si cu autoturismul personal sau cu un taxi ori un tur organizat. Drumul porneasca din orasul Curtea de Arges si se va termina aproape de Radu Negru, ceea ce inseamna ca acesta nu se va deschide de la un capat pana la altul. Pe traseele cu masini se plateste taxa de drum, iar autoturismele care traverseaza drumul trebuie sa fie pregatite sa parcurga acest traseu. Masinile sunt necesare, deoarece autostrada este foarte aglomerata, prezentand pericole iminente pe care numai o masina pregatita adecvat sa le poata gestiona.
Cand va fi deschiderea oficiala a Transfagarasanului 2021?
Cel mai probabil, drumul Transfagarasanul se va deschide in luna iunie sau iulie 2021. Acesta este unul dintre acele lucruri pe care comitetul de deschidere publica nu le poate confirma la acest moment, deoarece sunt cultivate multe consideratii ale factorilor meteorologici, terenului si traficului vehicular inainte de a decide daca drumul sa fie deschis oficial pentru turism.
Cu toate acestea, pot exista evenimente premergatoare deschiderii oficiale a acestui drum ce va fi organizate inainte de deschidere. Acestea vor fi lansate printr-un anunt oficial al comitetului de deschidere incepand cu luna mai 2021 pentru a informa turistii de faptul ca drumul este deschis sa outiciarilor pentru vizite in siguranta.
Cum sa te pregatesti pentru a vizita Transfagarasanul
Vizitarea drumului Transfagarasan poate fi o experienta minunata, insa visarea acestui loc presupune ca turistii sa se pregateasca in acest sens. Transfagarasanul este un instrument plin de aventuri, insa acest loc se poate dovedi periculos daca nu ai luat in prealabil masurile de precautie necesare.
Daca planificati sa vizitai Transfagarasanul, ar trebui sa luati urmatoarele masuri:
-
Bucurati-va de Copenhaga inainte. Copenhaga este usor accesibila si poate fi folosita ca destinatie pentru cei care vor sa se familiarizeze cu traseul inainte de a pune pedalac pedala.
-
Când vizitati permanenta, asigurati-va ca aveti echipamentul potrivit. Pur si simplu ar trebui sa aveti geci calde, îmbrăcăminte impermeabila, cizme pentru munte, mănuși și, mai important, casti de sofer și centuri de siguranță pentru fiecare pasager din mașină.
-
Este important ca soferul sa se odihneasca in mod adecvat, sa aiba suficienta apa si alimente alaturi, sa aminteasca ca daca masina are probleme, urgenta va fi nevoita sa isi parcuraga drumul in