Vinul este unul dintre cele mai vechi băuturi existente, fiind considerat un simbol al bunastarii si al seriilor pline de bucurie. In procesul de constructie a vinului, exista o varietate de etape importante, printre care si tragerea vinului de pe drojdie. Iata de ce si cum se face acest lucru, ce implica si cand se recomanda sa se traga vinul de pe drojdie si de cate ori.

Introducere

Alcoolul obtinut prin procesul fermentarii strugurilor este cunoscut sub denumirea de vin. Desi pretios si pe deplin apreciat deopotriva de intelectuali si de persoanele obisnuite, din punct de vedere tehnic, procesul de creare a vinului este unul destul de complicat. Printre numeroasele etape pe care acesta trebuie sa le parcurga, tragerea vinului de pe drojdie ocupa un rol important si se refera la procesul in care se separa vinul final fata de doua componente distincte: drojdia si mustul rezidual.

Ce este si de ce este utila tragerea vinului de pe drojdie?

Drojdia este una dintre componentele principale implicate in crearea vinului. Drojdia este in general una dintre formele principale ale fungi Saccharomyces cerevisiae si joaca un rol esential in procesul de fermentatie al mustului din struguri, transformandu-l in alcool etilic. Aceasta drojdie se transforma in alcool etilic si dioxid de carbon sub forma de gaze, care sunt absorbite de vin in timpul fermentarii.

Insa, dupa procesul de fermentatie,a mai ramas in vin un amestec fin al drojdiei si al alte componente esentiale. In acest punct, se face necesara separarea vinului final fata de drojdia si mustul rezidual, iar aceasta separare se face prin tragerea vinului de pe drojdie.

Tragerea vinului de pe drojdie este, practic, un procedeu purificator prin care vinul neted si fin obtinut conform formulei clasice, prin fermentatie, incepe sa se estompeze de drojdie. Dupe ce se obtine vinul, savantii asteapta pana vinul este fin suficient pentru a fi tras de pe drojdie, iar vinul obtinut este mult mai concentrat si curat, fiind, in acelasi timp, o bautura mult mai fina, dulce si concentrata.

De ce este necesara tragerea vinului de pe drojdie?

Tragerea vinului de pe drojdie este recomandata din mai multe motive. In primul rand, datorita acestui prosces, vinul ales devine mai clar, mai curat si mai fin. Tragerea vinului de pe drojdie permite, de asemenea, retragerea dioxidului de carbon si a zaharului rezidual, oferind in acelasi timp o aroma dulce si neteda si o consistenta mult mai uniforma.

Este important de mentionat faptul ca, in procesul de tragere a vinului de pe drojdie intervine si procesul fin de dozare. Acest proces micsoreaza dioxidul de carbon al vinului, ajutand la preserverea consistentei solide a vinului. In general, dozarea se face printr-un amestec de anumite ingrediente, cum ar fi sulf, acid tartric sau tartrat, protopectina, glucoza, alcool etilic sau gelatina. Acestea isi fac efectul, micsorand dioxidul de carbon din vin si oferind consistenta necesara.

Cand se trage vinul de pe drojdie si de cate ori?

Cand vine vorba de tragerea vinului de pe drojdie, acest lucru se face frecvent, dar in cantitati mici, pentru ca vinul se pote estompa prea mult daca se doreste o tragere mai mare. Transformarea drojdiei in carbune se poate face in aproximativ 4 ore, dar este recomandata sa fie intrerupta dupa doua ore, pentru obtinerea unor rezultate optime.

Se recomanda in plus ca vinul sa fie tras de pe drojdie de mai multe ori de-a lungul intregului proces de fabricare. In general, tragerea se incepe cu un procent de 0%, urmand tragere de 20% dupa primele doua saptamani, apoi un alt procent aproximativ de 0,2%, dupa urmatoarele 4 saptamani si asa mai departe, pana cand se obtine un vin limpede si fin.

In plus, se recomanda sa se efectueze si cateva teste de aciditate din cand in cand, pentru a verifica daca aciditatea vinului necesita adaugarea de tartrat sau de sulfat pentru a trage vinul de pe drojdia, mai ales atunci cand un vin are un nivel foarte ridicat de aciditate.

Beneficiile finale ale tragerii vinului de pe drojdie

In abordarea cu responsabilitate a tragerii vinului de pe drojdie, se obtin nenumarate beneficii, cum ar fi vinul mai limpede si mai fin datorita separarii lui de resturile solide, asociat cu o subtila aroma si o consistenta mai fina. De asemenea, se obtine un efect terapeutic, datorita inghetarii drojdiei, pentru ca aceasta separare sa se intample.

In plus, un alt beneficiu major al tragerii vinului de pe drojdie in mod corespunzator este scaderea aciditatii vinului si prevenirea distrugerii proprietatilor aromatice ale vinului. Toate aceste beneficii se realizeaza, in general, prin tragerea lenta a vinului, apoi adaugand, treptat, nitrat de potasiu sau sulfat de amoniu si tartrat.

Concluzie

Vinul este o comoara oferita de natura si o bautura care se deosebeste de restul prin calitatea sa neteda, fina si parfumata. Procesul de tragere a vinului de pe drojdie joaca un rol important pentru obtinerea acestei stari si se poate face in mai multe trepte, micsorand durata tragerii in trepte, adaugandu-se tartrat si sulfat de amoniu. Tragerea vinului de pe drojdie ofera un vin mai fin si consistent, tras din resturile solide, iar beneficiile finale ale acestui proces sunt un vin cu aroma mai puternica si cu aciditate mai scazuta.