Introducere

Sfantul Andrei sau Sfantul Andrei Prima Chemare, care a trait intre anii 60-90, este unul dintre cei mai cunoscuti sfinti ai crestinismului. Pe 30 noiembrie, intreaga lume se bucura de sarbatoarea sa ce se numeste "Sfantul Andrei". Acest moment este foarte important si traditional pentru toti crestinii ortodocsi din Romania, Bulgaria, Grecia sau alte parti ale lumii, astfel ca multi agricultori si gospodari incultesc graul pe aceasta zi. Iata, deci, ce reprezinta graul, de ce ar trebui semanat la sarbatoarea lui Sfantul Andrei si cateva obiceiuri populare in aceasta privinta.

Ce reprezinta graul

Graul este una dintre cele mai importante culturi agricole si prima cereala pe care oamenii au cultivat-o. Pe langa momentele spirituale, graul este foarte important si pentru hrana. Acest cereal constituie o baza importanta in alimentatia noastra, caci ofera nutrientii necesari si previne anumite boli sau deficiente nutritive. Graul simplu, boabe de grau, fulgi de grau sau produse preparate pe baza de grau (paine, biscuiti, pizza, paste si altele) sunt consumate in mod regulat.

De ce este important sa se cultive graul doar de Sfantul Andrei

Sfantul Andrei este cinstit pe 30 noiembrie, astfel ca este recomandata cultura acestei cereale in aceasta zi. Graul semanat in ziua lui Sfantul Andrei, in imbunatatirea sau pregatirea pamantului pentru culturi, aduce in ecosistem speranta, insemnand o intarire a credintei in cei ce planteaza. De asemenea, credinta populara spune ca graul este rezistent si abundent atunci cand se planteaza de Sfantul Andrei.

Beneficiile culturii graului in aceasta zi

Cultura graului in aceasta zi are multi beneficii pentru agricultori. Aceasta zi aduce multa cerneala spirituala, speranta si sarbatoare si, prin urmare,forța de muncă este mult mai diligenta si mai susceptibila sa atinga performanta. Plantarea graului in aceasta zi nu numai ca contribuie la calitatea acestuia, dar si face ca aceasta sa mai durabila si sa creasca la timp.

Obiceiuri ale culturii graului de Sfantul Andrei

In unele parti, agricultorii incearca sa ofere unui flacaul animal in aceasta zi ca simbol al darurilor oferite de Dumnezeu. De asemenea, este important ca atunci cand se planteaza acest cereal sa se adauge 3 semințe mici sub forma de cruce. Astfel, se sustine ca graul va fi mai fertial si productiv, oferind mai multa hrană.

De asemenea, un osana necesar pentru ca incoltirea sa aiba un sens profund religios in aceasta zi este acea de cununa din paie, folosita pentru a marca locul in care este plantat sau cercurile de la grau sunt simboluri cheie pentru sarbatoare venita. Alte obiceiuri populare includ asezarea unei lumanari turcoaz in cercurile de grau pentru limpezirea si alungarea bolilor, sau oferirea de popoudri de busuioc si cruci de lemn pentru a transpune rugaciunea catre Dumnezeu.

Concluzie
Sfantul Andrei a fost in mod traditional respectat si onorat in cultura ortodoxa. Cultura graului in aceasta zi aduce multa speranta, sentimente religioase si gratitudine pentru bogatiile oferite de Dumnezeu. De aceea, ruralii pastreaza obiceiurile si organizeaza diferite evenimente, pentru a marca aceasta zi speciala, moment de bucurie si de recunostinta.

Astfel, atunci cand vine vorba despre cultura graului, data si conditiile sunt foarte importante. In aceasta zi speciala, Sfantul Andrei, agricultorii si gospodarii ar trebui sa se alature miracolelor naturii si sa tina cont cu sfintenie si simbolurile spirituale ale acestei zile. Plantarea la timp, a cerealei, ofera religiosului sentiment al slujirii lui Dumnezeu, schimba visele de asemenea si mai important, va contribui si la rezervorul lor de alimente alaturi de simboluri de bucurie, prosperitate si forta.