Introducere
Constitutia Statelor Unite ale Americii este cartea de fundamental lege a SUA și reglementează relațiile oficiale dintre state și federal. Constituția a fost adoptată pe 17 septembrie 1787, când delegații au semnat documentul la finalul Convenției Constituționale din Filadefia.

Dar de-a lungul vremii, Constituția a experimentat numeroase schimbări și modificări pentru a se încadra în contextul actual al SUA. Aceste schimbări au fost posibile prin prevederile prevăzute în articolul V al Constituției, unde se confirma posibilitatea de a se adopta amendamente și de a se modifica Constituția.

Istoria adoptării Constituției SUA
Reglementările Constituției SUA ar fi fost adoptate în mod oficial în 1789, când ele au fost ratificate de decemviri precum George Washington, Benjamin Franklin și Alexander Hamilton. Acestea au prevăzut o democrație modernă pentru SUA și au creat un sistem de guvernare bazat pe trei brațe independente – Executiv, Judecătoresc și Legislativ. De asemenea, aceste reglementări prevăd și limitări ale puterii gravitează în jurul unei execuții eficiente a guvernului federal. Acum, atât statele cât și guvernul federal sunt în realitate sub jurisdicția Constituției SUA.

Procesul de amendare
Procesul de amendare a Constituției SUA de-a lungul anilor, a fost și este unul complicat. Inițial, Constituția SUA permiteam doar Congresului tău de a transmite amendamente statelor și să le oblige sã le ratifice. Cu toate acestea, prin adoptarea lui Bill of Rights în 1791, s-a stabilit că amendamentele trebuie să fie ratificate de două treimi din camerele Congresului, și de trei sferturi din statele membre.

Modificări și Amendamente
De-a lungul anilor, diversitatea amendamentelor aduse Constituției SUA a transformat profund structura și funcțiile guvernului și, implicit, politica și viața de zi cu zi în Statele Unite ale Americii. Printre cele mai importante schimbări și amendamente aduse Constituției se numară:

  1. Bill of Rights (1791): Prima colecție de amendamente la constituție, acestea stabilesc drepturile cetățenilor americani și limitează puterea guvernului.

  2. Amendamentul XII (1804): Acest amendament a stabilit procedura de alegere a președintelui si vicepreședintelui SUA

  3. Amendamentul XIII (1865): Acest amendament a anulat practicile sclaviei și confiscarea proprietății persoanelor nelegale în orice state su federația.

  4. Amendamentul al XVI-lea (1913): Acest amendament a introdus impozitul federal pe venit.

  5. Amendamentul al XVIII-lea (1919): Acest amendament a interzis producția, mărfurile si consumul de băuturi alcoolice în SUA.

  6. Amendamentul al XVII-lea (1913): Acest amendament a decis ca senatorii să fie aleși direct de către populație

  7. Amendamentul al XXIII-lea (1961): Acest amendament a extins votul federal către cetățenii din Washington D.C. și

  8. Amendamentul al XXIV-lea (1964): Acest amendement a stabilit suprimarea oricăror taxe diferentiate pe motiv de culoare, rasă sau religie.

  9. Amendamentul al XXVI-lea (1971): Acest amendament a revizuit vârsta minimă pentru a vota, de la 21 de ani la 18 ani.

Conclusion
Constituția SUA a fost adoptată în mod oficial în 1789 și s-au adăugat multe amendamente de-a lungul anilor pentru a se încadra în contextul actual al SUA. Printre cele mai importante schimbari aduse Constituției se numara Bill of Rights, Amendamentul XII, XIII, XVI, XVIII, XIX, XXIII, XXIV, XXVI si limitarea puterii guvernului. Aceste modificari și amendamente au ajutat la transformarea Constituției SUA într-un cadru modern pentru a putea să faciliteze bunul mers al țării.