Masca de protectie reprezinta o modalitate prin care oamenii pot sa-si protejeze fata de diverse infectii, toxine sau alte tipuri de substante chimice care sunt daunatoare pentru organism. Acest lucru a fost recunoscut ca fiind important inca din antichitate, cand primele masti au fost proiectate. Acestea au fost folosite initial pentru a-i ajuta pe medicii si asistentii medicali sa evite contactul direct si indirect cu germeni si alte microbi.

Istoria mastilor de protectie

Masca de protectie inca poarta marca istoriei sale care a inceput in jurul anilor 1500, in perioada Renasterii. Cand artizanii din aceasta perioada deveneau bolnavi de la poluare, au inceput sa foloseasca aceste masti pentru a preveni respiratia contaminata.

Intr-o perioada anterioara si in anii 1700, mastile de protectie au fost folosite ca o modalitate de a se proteja de gazele nesterileliberate in aer. Acest lucru a avut loc in timpul Congresului Chimic, unde cercetatorii au descoperit noi tipuri de toxine care erau potrivite pentru a fi folosite pentru eliminarea daunatorilor, de la insecte pana la serpi.

In timpul Primului Razboi Mondial, mastile de protectie au devenit folosite ca mijloc bucurandu-se si de mai multa atentie. Oamenii aveau nevoie de aceste tipuri de masti pentru a se proteja de pesticide si gaze instabile care erau fabricate prin metode chimice si care erau folosite in aceasta perioada.

Intr-o perioada mai recenta, mastile de protectie au devenit de asemenea folosite si in alte domenii, de la medicina, la protectia mediului, pana la folosirea lor in industrie. Principala lor functie in aceste medii a fost aceea de a preveni raspandirea celor mai multe virusi si bacterii, controland intr-o masura si spread-ul acestora.

Tipuri de masti de protectie

Tipurile de masti de protectie variaza destul de mult si acest lucru se datoreaza diferentelor de specificatii tehnice pe care acestea le au. Acestea pot Include, de exemplu:

• Mastile chirurgicale, care sunt proiectate pentru a se potrivi si filtra tipuri particulare de gaze si microorganisme. Acestea sunt folosite pe scara larga in industrii medicale si veterinare.

• Mastile respiratorii, care sunt gandite sa filtreze substante periculoase sau daunatoare din aer si sa previna inhalarea sau contaminarea acestora. Acestea sunt folosite in plante manufacturing si din domeniul chimic.

• Mastile de protectie a fetei, care se folosesc la conferinte, prezentari sau sa se evite contactul dintre persoane. Acestea pot fi de asemenea folosite pentru a se preveni expunerea la gaze instabile sau microorganismele din aer.

• Mastile de protectie la foc sunt folosite in situatii extreme sau in cazul unei catastrofe, acestia fac fata la caldura extrem de mare. Acestea sunt de obicei proiectate sa filtreze gaze si particule extrem de periculoase, precum bioxid de carbon, sulf.

Avantajele mastilor de protectie

Mastile de protectie au devenit o parte esentiala a protectiei si controlului petru a preveni si reduce raspandirea multor germeni periculosi. Acestea ofera protectie la virusuri, bacterii si alte forme de particule microscopice din aerul invizibil care ar putea contine toxine.

Mastile de protectie sunt folositoare si cand se pregatesc si folosesc alimente. Acestea pot proteja alimentele de contaminare si sa previna microorganismele periculoase de a se extinde. Fiecare parte a corpului este in mod eficient protejata prin aceste masti, si au de asemenea beneficii imediate in cazul in care contactul cu substante daunatoare nu poate fi evitat.

Mastile de protectie sunt de asemenea eficiente si in prevenirea contagierii accidentale si se dovedesc a fi esentiale in timpul crizelor sanitare sau a evenimentelor sotirice care ar putea contamina aerul.

De asemenea, ventilarea poate fi modificata prin amplasarea deschiderilor de fara, pe langa volumul optim de oxigen care este folosit pentru respiratie, astfel incat persoanele sa poata respira in filtrul si stratul protector.

In concluzie

Masca de protectie este un dispozitiv sanitar prevazut cu multiple beneficii, care ajuta la prevenirea contactului cu germeni si alte bacterii, prevenind astfel expunerea si raspandirea multor boli care ar putea fi periculoase pentru sanatate si pentru mediu. Acestea sunt de asemenea foarte utile si in industrie sau in alte domenii, permitand lucratorilor sa poata respira aer curat si sa se fereasca de chimicale periculoase care ar putea fi prezente in mediul inconjurator.