Liliacul este unul dintre cele mai populare arbusti pentru curti private sau spatii publice. Pe langa faptul ca se preteaza pentru a decora casele si curtile, liliacul ofera, de asemenea, multe alte beneficii. De exemplu, poate reduce numarul mucegaiurilor si insectelor in preajma casei si creste concentratia oxigenului din aer. Cu toate acestea, multicrescul poate creste foarte repede si poate deveni de nerecunoscut daca nu este taiat in mod corect. In acest articol vom discuta despre cand sa se taie un liliac si cum sa facem acest lucru in mod corect.

Ce Trebuie Sa Stii Inainte De a Taia Un Liliac

Inainte de a taia un liliac, trebuie sa intelegi cum se formeaza. La fel ca in majoritatea plantelor, ramificatiile se intind ca un ventilator de la pana la varf. Acestea sunt denumite ramuri principale si se extind de la muchiile tulpinchii in anumite directii. Comparativ cu alte plante, liliacul poseda numeroase ramuri principale si le ferigi sub forma unor colturi. Acest liliac creeaza un efect similar cu al unui ppdure.

Dupa cum am mentionat mai devreme, liliacul se poate extinde foarte usor. In scopul de a preveni extinderea ridicata, este important sa tai ramurile din acelasi an de crestere regulat. Acesta este unul dintre motivele pentru care este important sa stiti care sunt varfurile ramificatiilor.

In esentaj, ramificatiile jetoniilor trebuie sa fie taiate daca au toate caracteristicile urmatoare:

• Sunt batrane si crapate;

• Arata slab;
Cand Se Taie Un Liliac

Cel mai bun moment pentru a taia un liliac este dupa inflorire. La vestea aceasta se duce reinnoirea vazuta iar taieturile vor cauza growamnoasterea, dar aceasta va fi limitata. Acesta este si motivul pentru care, inainte de a taia un liliac, trebuie sa asteptam primavara.

Cum Sa Taie Un Liliac

Atunci cand se taie un liliac, trebuie sa avem grija ca taiem ramificatiile unul cate unul. Daca avem mai multi ramuri, trebuie sa incepem tunderea prin taiat jos ramurile mai in varsta.

Este important sa folosim unelte de taiere bune si de inalta calitate. De exemplu, daca folosim foarfece sau foarfeci de gradina, acestea trebuie sa fie din otel inoxidabil si sa fie ascutite. Daca uneltele noastre pentru tundere sunt ascutite, acestea vor tunde mai usor si arbustul va fi protejat de infectii ulterioare.

De asemenea, daca folosim foarfece sau foarfeci de gradina, este important sa taiem din ramuri de mai putin de 3cm in diametru. Retineti intotdeauna ca daca taiem ramuri mai mari de 3 cm, acestea vor sangera si vor crea o portiune infectioasa.

In plus, trebuie sa taiem ramurile la poalele tulpinii. Daca se incearca eliminarea partilor centrale ale plantei, acest lucru poate avea ca rezultat reducerea spatiului de aerisire si favorizeaza aparitia patogenilor, cum ar fi mucegaiul ramas.

Pentru a minimiza sangerarea, se poate aplica pe taieturile facute asezonare pudra de carbon. Acesta va ajuta la reducerea sangerarii si, totodata, la prevenirea infectiilor ulterioare.

De asemenea, daca se taie frunzele, ar trebui sa se faca la baza plantei, asa cum au fost atasate. Daca se tai frunzele la interior, ele vor fi expuse la razele directe ale soarelui si ar putea distruge planta.

Dupa ce s-a facut tunderea si taierea, ramificatiile diverse si terminatiile ramurilor se pot lega inestetic, pentru a reduce sangerarea. Actiunea va bloca sangerarea si initkel va consolida ramificatia.

In concluzie

Speram ca v-am oferit informatii suficiente in privinta momentului cand se taie un liliac si despre modul in care sa facem acest lucru in mod corect. Atunci cand tundeti liliacul, este important sa folositi unelte ascutite, sa taiati ramurile sub 3 cm si sa aplicati praf de carbon pe ramuri pentru a preveni sangerarea. Daca respectati acesti pasi, gerbera ta va fi frumoasa si sanatoasa.