Cum a Aparut Boxul si Unde au Avut Loc Primele Lupte?
Sportul boxului este unul care are o istorie lunga, de-a lungul secolelor, fiind unul dintre sporturile cele mai populare din istorie. Acest fapt se datoreaza tensiunii si antrenamentelor necesare pentru a-si forma un campionat veritabil, care face din box una dintre cele mai importante forme de sport. Indiferent de motivul pentru care s-a nascut boxul, este interesant sa vedem cum si de unde a pornit povestea.

Istoria Boxului

Istoria exacta a boxului nu este cunoscuta cu exactitate, ceea ce face ca aceasta sa fie adesea obiectul unei discutii intense intre istorici si cere o abordare larga. Potrivit unor istorici, boxul a fost practicat incepand cu anul 700 inainte de nasterea lui Isus Hristos, si se crede ca a fost folosit de catre babilonieni ca un sistem de a-si antrena militarii. Site-ul BoxRec sustine, de asemenea, ca boxul a facut parte din Ritualuri Primitive, construite in jurul jocurilor si sporturilor care promovau ritualuri religioase si ceremonii complexe.

In Grecia antica, sporturile de lupta erau destul de populare, si au provocat des parti intregi ale armatei grecesti in antrenamente militare. Aceste lupte erau cunoscute sub numele de "pankration" si s-au dovedit a fi foarte populare in lumea antica, desi a fost interzis mult timp ca o bestrabilire existenta in timpul Imperiului Roman. In cele din urma, caracteristicile boxului au fost folosite pentru a profesiona sportul, creand astfel principiile luptelor in ringuri.

Primele Lupte

Prima lupta documentata moderna a boxului a avut loc la Londra, in anul 1681, cand un soldat englez numit James Figg a devenit primul campion al boxului profesionist. Acest lucru i-a permis lui Figg sa deschida si un gimnastic, in care antrena luptatorii profesionisti si ii pregatea pentru luptele profesioniste urmatoare. Figg a fost campion al boxului profesionist timp de 11 ani, iar in decursul acestor ani a castigat o multime de campionate profesionale.,

Si in America de Nord a fost desfasurata o lupta de box profesionist. Primului campion al boxului profesionist in America de Nord a fost un indian nativ american, Jack Slack, care a castigat un numar mare de meciuri si a demonstrat ca puterea sa era comparabila cu cea a unui luptator profesionist foarte experimentat european.

Evolutia Boxului

De la inceputul istoriei boxului, sportul a experimentat multe schimbari si evolutii, care au contribuit semnificativ la forma pe care o cunoastem astazi.

Principalele schimbari au inclus:

• Adaugarea regulilor si regulilor de joc care sa dicteze Fair Play-ul si buna omenie;

• Introducerea regulilor de box din peste opt tari si federatii care sa guverneze sportul;

• Introducerea echipamentului modern, cum ar fi manusile, centurile si cercul.

• Introducerea antrenamentului pre si post antrenament, ca parte a antrenamentului;

• Utilizarea tehnicilor de pregatire si de antrenament modernizate;

• Introducerea unor competitii regulate pe toate nivelurile de box, de la amator la profesionist.

Boxul, in Zilele Noastre

In zilele noastre, boxul este mai popular ca oricand si exista luptatori care practica acest sport in toate colturile lumii si concureaza in meciuri si competitii majoritatea tarilor din lume. Sportul boxului este unul dintre puținele ramase care nu are limite de varsta, permițând persoanelor de orice vârstă să se angajeze în antrenament aprofuncat si sa se pregateasca pentru un meci profesional.

Concluzii

Istoria boxului se pare ca dateaza de mii de ani, de la riturile tribului babiloniene, pana la lupta soldatului englez, James Figg si inca mai departe, catre epoca moderna si luptele profesionale. Aceasta istorie arata ca evolutia si schimbarile au fost esentiale pentru a face sportul boxului sa ajunga sa se bucure de proportiile sale actuale, si ca se poate astepta ca in epoca viitoare, sa se faca anumite schimbari si evolutii.