Transplantarea unei orhidee in alt ghiveci poate fi o experienta unica si gratificata, dar ea poate fi, de asemenea, foarte stresanta, daca nu cunosti bazele transplantarii. Orhideele sunt flori delicate si necesita o abordare delicata atunci cand se muta dintr-un ghiveci intr-altul. Cu toate acestea, daca urmezi cateva sfaturi practice despre transplantare, ar trebui sa te bucuri de orhideele transplatate nemaipomenit. In acest articol vom explora cand e momentul potrivit sa transplantam o orhidee intr-un alt ghiveci.

Introducere

Orhideele sunt flori colorate si versatile care adauga oaza si farmec spatiului tau. Cheia obtinerii unei plaje lungi si frumoase de inflorescene orhidee este sa stii cum sa ingrijesti aceste plante decorative de interior. O parte fundamentala a procesului de ingrijire a orhideelor este transplantarea. Timpul venit sa transplantezi orhideele in alt idepende de diferiti factori, precum tipul de orhidee, structura orhideei, dizolvarea recipientului, precum si conditiile de mediu.

Cand este nevoie sa transplanti o orhidee?

In general, orhideele trebuie transplantate o data la 12-18 luni. Acestea isi extind gradual radacinile si sunt nevoite sa fie mutate in ghivece mari, astfel incat plantele sa poata absorbi nutrientii minimi necesari. Orhideele cresc in cele mai exotice tari, asa ca au nevoie de un mediu cu umiditate ridicata, de aceea trebuie transplantate cel putin o data la un an-jumatate.

Semnele ca este momentul sa transplantezi orhideea includ:

-Radacinile orhideei sunt lipite fasucit strans in ghiveciul vechi

-Orhideea prezinta urme de uscare sau se afla in sucul si umezeala stagnanta

-Culoarea tulpina s-a schimbat de la verde la maro

-Ghiveciul vechi are destinate pentru aproximativ 12 luni sau mai mult, nu prezinta semne de uzura

Cum transplantam o orhidee?

 1. In primul rand, obtineti un ghiveci mai mare pentru a transplanta orhideea. Ideal ar fi sa-ti cumperi ghivece cu pereti subtiri, dar destul de puternici pentru a sustine planta si radacinile sale.

 2. Acum e timpul sa iesi orhideea din ghiveciul vechi. Cu ajutorul unei carpe, scoate orhideea intr-o directie, s-ar putea sa-ti rada radacinile.

 3. Umple ghiveciul nou cu un amestec de pamant si scoata-l direct in ghiveci.

 4. Dupa ce ai scos orhideea, adauga o patura moale la baza and aseaza orhideea pe ea cu grija.

 5. Acum, ia-ti doua mâini si vei sapa-o pe orhidee.

 6. Dupa ce ai sapat-o, instaleaza-ti stecheri sau pietre pufoase in partea de jos a ghiveciului, astfel incat sa poata absorbi umiditatea si sa-si mentina umezeala ridicata.

 7. Acopera radacinile cu un amestec de pamant si uda usor. Nu uita sa ramai pluripachet si sa urmezi indicatiile specialistului pentru insamantare.

 8. Apoi, indeparteaza usor pamantul din radacinile orhideei si asigura-te ca nu este acoperit cu prea mult pamant.

Cum se ingrijeste o orhidee dupa transplantare?

 1. Dupa ce ai transplantat orhideea, asigura-ti ca radacinile nu sunt deteriorate si sunt pregatite pentru a absorbi nutrientii.

 2. Pentru a te asigura ca orhideea ta se bucura de umiditatea optima, asigura-te ca pamantul nu se usuca intre udari. Ude-ti orhideele in mod regulat, dar nu le asaza mult inainte de cea de a doua udare.

 3. Odata ce Orhideea a inceput sa prinda viata, asigura-ti-va ca lumina inca mai este suficienta. In general, orhideele prefera multa lumina dar fara expunere directa la soare. Ghivecele ar trebui puse la o distanta de 1 metru fata de ferestrele mari sau vitrine.

 4. Cu toate acestea, verifica periodic radacinile pentru a te asigura ca creste in mod corespunzator si poate absorbi nutrientii corect.

Concluzie

Transplantarea unei orhidee in alt ghiveci necesita o vedere atenta asupra tuturor elementelor importante, inclusiv umiditatea, lumina si tipul de ghiveci. Daca observati ca orhideea dumneavoastra are nevoie de a fi transplantata, dupa ce ati parcurs acest articol, va dorim sa transplantati cu grija orhideele in noul lor adapost. Speram ca sfaturile noastre va vor ajuta sa se bucure de mai multe flori frumoase si sanatoase!