Cand s-a nascut Mantuitorul Iisus Hristos?

Trecutul religios al omenirii se afla inima intreaga istorie a Bibliei si a crestinismului de astazi. Unul dintre cei mai importanti momente al vietii lui Iisus Hristos, Mantuitorul, este data nasterii Sale. Desi totul a inceput in Corinteni 8:6, momentul Nasterii Iisus este relatat in mai multe capitole ale Bibliei, atat din Vechiul Testament cat si din Noul Testament.

Mai intai, data nasterii Mantuitorului Iisus este descrisa in mod interesant de catre Imparatul Irod, cel care a considerat ca Iisus s-ar fi nascut in jurul varstei de doi ani. Irod a folosit aceasta data pentru a da dispozitie sa fie executate toti copiii din Bethleem, in speranta ca Iisus va fi ucis, conform Matei 2:16. Desi acest moment este tragic, el ofera o perspectiva interesanta asupra momentului nasterii Sale.

Din aceasta perspectiva, data nasterii Mantuitorului Iisus se poate deduce ca fiind in apropierea varstei de doi ani. Acest lucru implica se el s-a nascut inaintea Anului Ajunului. Cu toate acestea, putem sa obtinem o data mai exacta pentru Nasterea Sa daca luam in considerare cateva pasaje ale Bibliei:

I. Anghelul Gabriel si vizita lui la Maria – Luca 1:26-31

Primul pasaj care ne ofera o indicie despre data nasterii Mantuitorului Iisus, este cel in care Maria primeste vizita din partea lui Gabriel. Acesta ii apare lui Maria si ii spune ca ea va naste “un copil” si ca il va numi ”Iisus”. Acest moment a avut loc in 6 mesechim si 25 ain, adica in trimestrul al treilea in acest an.

II. Nasterea lui Ioan Botezatorul si schimbarea lui Iacov – Luca 1:57-80

Apoi avem predicarea lui Ioan Botezatorul dupa nasterea sa. Acest moment a avut loc in 8 meeshechim (in luna frimare) si 23 ain. Interesant este ca Iacov a fost schimbat in aceeasi luna in care Ioan a fost nascut. Acest lucru foloseste un tipar biblic in care minutele de predictie de la nasterea lui Iisus, au fost urmate de intalnirea lui Zacheu si cu alte cuvinte, o schimbare radicala a vietii lui Iacov.

III. Predicarea pe Muntele Maslinilor – Luca 24:29-33

Dupa intalnirea lui Zacheu, Biblia ne spune ca Iisus a mers la Muntele Maslinilor, unde a predicat inainte de inviere. Biblia adauga ca acest lucru s-a intamplat in prima zi a saptamanii sau a lunii, adica in prima zi a lui germinofil si 20 ain.

IV. Calatoria in Egipt – Matei 2:13-15

Apoi, Biblia spune ca Iisus si familia Lui au calatorit in Egipt pentru a se apropia de Irod. Aceasta calatorie s-a intamplat intre Zilele marilor principi sau omer si este datat in 9 mechir si 15 ain.

V. Intoarcerea lui Iisus in Galilea – Matei 2:19-20

La momentul intoarcerii lui Iisus in Galileea, data nasterii sale este indicata la 8 mesechim si 27 ain. Acest lucru indica nu doar anul nasterii Sale, ci si luna, adica in luna Adar. Aceasta este cea mai exacta data din toate pasajele Bibliei.

Rezultate

Prin interpretarea pasajelor Bibliei mentionate mai sus, se poate deduce ca data nasterii lui Iisus Hristos a fost 8 Adar, aproximativ 4 ain AC. Acesta este considerat de multi ca fiind cel mai apropiat moment al Nasterii Sale, chiar daca interpretarile sunt uneori interpretari interpretative ale terminologiei biblice, asa cum se intampla cu terminologia “mechir” si “ain”. Cu toate acestea, chiar si aceste interpretari pot fi utile pentru intelegerea modului in care mantuirea s-a intamplat in ziua de fata. Nasterea Domnului Iisus este considerata de multi a fi unul dintre evenimentele centrale ale vietii Sale, chiar si astazi, la mii de ani dupa venirea Sau pe aceasta lume.

Concluzie

In concluzie, data nasterii lui Iisus Hristos este considerata a fi 8 Adar, aproximativ 4 a inainte de Rascumparare, in era de pana la acea data. Momentul nasterii Mantuitorului Iisus a avut un impact major asupra modului in care ne intelegem misiunea Sa si, de asemenea, asupra modului in care ne gandim si practice credintele crestinilor. Pentru a pune mai presus de toate, nasterea Domnului Iisus reprezinta si semnifica urmatoarele: dragoste, buna credinta, speranta si sacralitate in fata lui Dumnezeu. Acestea sunt invataturile sale adevarate, care sa ne urmeze indiferent daca intr-adevar aniversam data nasterii sale sau nu.