Ideal ar fi sa vizionam filme istorice cat mai multe deoarece acestea ne ajuta sa ne intelegem mai bine istoria coincidenta si sa avem o perspectiva mai ampla asupra tuturor evenimentelor majore. Din aceasta categorie a filmelor istorice, exista unele filme care sunt mai notabile decat altele, fiind recomandate atat de critici, de catre spectatori sau chiar de catre istorici. Acest articol isi propune sa aduca in atentia cititorilor o selectie cu cele mai bune filme istorice care merita vazute neaparat.

Aspecte pozitive ale vizionarii filmelor istorice

Nu oricine iubeste sa se uite la filme istorice, insa aceste productii cinematografice poate au beneficii majore andritatorului. Daca te incadrezi in randul fanilor genului acestora, urmatoarele sunt cateva dintre avantajele considerabile.

Mai multa comprehensiune

Filmele istorice ne ajuta sa intelegem mai bine evenimente si date istorice memorabile, astfel incat sa nu le uitam asa usor. Acestea ofera intelegerea diferitelor perioade de istorie si evolutia acestora prin prisma faptelor si figurilor istorice majore.

Unicitate

Fiecare din aceste filme istorice au un element de unicitate, care le face sa iasa in evidenta coerent si captivant. Acesta poate fi modul in care unele evenimente sunt intamplate, sau personajele pe care le intalnim in timpul peliculei, care au adevarate povesti care sa ne faca sa exclamam.

Distractie si educatie

Fiecare film istoric aduce si o nota de distractie datorita modului in care informatia este prezentata si secretul care este pastrat pana in destai finalului. In acelasi timp, ne putem educa si invata ceva vechi sau noi.

Lista cu top 12 filme istorice

Exista o multime de filme istorice care merita vizionate, insa urmatoarele se ridica in topul recomandarilor.

 1. Gladiator (2000) – regizat de Ridley Scott, acest film istoric se concentreaza pe Maximus Decimus Meridius, care este aruncat intr-o lume plina de pericole si traieste cea mai spumoasa aventura.

 2. Braveheart (1995) – regizat de Mel Gibson, acest film istoric se bazeaza pe viata si lupta lui William Wallace, care a luptat in secolul al 13-lea impotriva armatei domnitorului Edward al II-lea.

 3. Lawrence of Arabia (1962) – regizat de David Lean, aceasta pelicula se concentreaza asupra vietii lui T.E. Lawrence, care a devenit o figura importanta din Primul Razboi Mondial peste provincia din Arabia.

 4. The Good, The Bad and The Ugly (1966) – regizat de Sergio Leone, filmul istoric se concentreaza asupra perioadei din Razboiul Civil American si a lui Blondie, care este implicat intr-o mare aventura.

 5. The Last Samurai (2003) – regizat de Edward Zwick, acest film istoric se concentreaza asupra unui capitan american, care este rapus de cultura samurai.

 6. Gandhi (1982) – regizat de Richard Attenborough, aceasta pelicula bazata pe istorie se concentreaza asupra vietii lui Mahatma Gandhi si a luptelor sale pentru eliberarea Indiei de sub dominatia britanica.

 7. Schindler’s List (1993) – regizat de Steven Spielberg, Schindler’s List prezinta lupta eroului Oskar Schindler in timpul Holocaustului si lupta lui pentru salvarea vietilor evreilor.

 8. The Pianist (2002) – regizat de Roman Polansky, aceasta epopee istorica se concentreaza asupra vietii lui Wladyslaw Szpilman, care este un muzician evreu care s-a salvat de Holocaust, refugiindu-se intr-un loc secret.

 9. The King’s Speech (2010) – regizat de Tom Hooper, aceasta pelicula bazata pe istorie se concentreaza asupra vietii lui Regele George al VI-lea,care a crescut destul de timid si introvertit, si lupta lui impotriva fobiei sale de a vorbi in public.

 10. The Queen (2006) – regizat de Stephen Frears, acest film istoric prezinta intelegerea dintre Regina Elisabeta si Primul Ministru Tony Blair cu privire la moartea regretatului print, Diana.

 11. Apocalypse Now (1979) – regizat de Francis Ford Coppola, aceasta pelicula istoriala prezinta razboiul din Vietnam prin prisma unei misiuni suicide.

 12. Saving Private Ryan (1998) – regizat de Steven Spielberg, acest film istoric se concentreaza asupra unei misiuni conduse de o echipa de infanterie, care are misiunea de a salva un soldat, care se afla langa familia lui, din timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial.

Odata ce am putut observa efectele pozitive ale vizionarii filmelor istorice, lista cu top 12 filme istorice alcatuita in acest articol recomanda intr-un mod coerent cele mai bune optioane aceasta categorie. Acestea ofera intelegerea diferitelor perioade de istorie, aduc unicitate si ne ofera distractie si educatie deopotriva. De aceea, este recomandat sa vizionam fiecare dintre filmele istorice de mai sus, care ne vor atrage cu adevarat atentia.