Stropirea vitei de vie: Schema de tratamente optime
Stropirea vitei de vie este importanta pentru protejarea acestei culturi de la diferite tipuri de boli și de dăunători. Există mai multe moduri în care se poate combate această amenințare pentru a preveni şi a trata infestările, iar schema optimă de tratament depinde de condițiile existente în fiecare domeniu.
Stropirea vitelor de vie a devenit o practică obișnuită din momentul în care plantaţiile de vie s-au extins în lume, iar cercetările au demonstrat că eforturile sunt în mod constant recompensate prin obținerea unor producții crescute. Fiecărei zone îi corespunde o schemă optimă de tratament, care are ca scop protejarea plantațiilor de vie de diverse boli și dăunători care le pot ataca și, astfel, scădea randamentele culturilor.
Atunci când se planifică stropirea vitei de vie, există anumite elemente la care se ia în considerare. Acestea sunt enumerate în continuare:
- Cunoașterea plantaţiilor de vie
Este foarte important pentru a înțelege modul în care își va desfășura activitatea fiecare soi în parte, precum și modul în care reacționează la stropirile aplicate. Acest lucru înseamnă că producătorul trebuie să se familiarizeze cu informațiile despre igiena și starea generală a vitei de vie și să observe toate schimbările legate de starea optimă a acesteia.
- Melcii și afidele
Unul dintre cei mai frecventi daunatori ai plantelia de vita de vie sunt melcii și afidele. Ele se hrănesc cu materialul verde al plantei, determinând creșteri reduse ale producției și scăderea calităţii. Acestea sunt combătute folosind insecticide sistemice care se aplică in conformitate cu generaţia și intensitatea infestării.
- Bolile fungice
Bolile fungice afectează plantele de vie prin atacarea frunzelor și a florilor. Acestea slăbesc plantele și afectează randamentele culturale. Aplicarea fungicidelor sistemice pot rezolva această problemă, iar producătorul trebuie să acorde mare atenție alegerea produsului fungicid potrivit, în funcție de condițiile particulare din domeniul său.
- Bolile bacteriene
Bolile bacteriene pot provoca pagube mari vitei de vie. În aceste cazuri, se recomandă folosirea antibioticelor pentru tratarea plantei. Acestea sunt distribuite sub formă de plasturi, nebulizări sau nuci de tratament.
- Bolile virale
Viralele sunt cauza multor dintre bolile care afectează vita de vie. Singurul mod în care se pot preveni aceste boli este prin colectarea de semințe de vita de vie de la plantații sănătoase. Nu există un tratament împotriva bolilor virale.
Reproducerea și prevenirea
Reproducerea și prevenirea sunt două aspecte importante pentru îmbunătățirea și întărirea culturilor de vie. Multe din producțiile anuale se obțin din smochine și alte semințe de vita de vie. Acestea trebuie cultivate într-o plantație sănătoasă și în mod corespunzător.
Vitei de vie sănătoase
Vitei de vie sănătoase dacă sunt cultivate în mod corespunzător şi stropite în mod optim vor reduce cantitatea de substanțe chimice folosite. Acest lucru se poate realiza respectând câteva măsuri de bază:
• Menținerea umidității solului prin sisteme de irigații;
• Monitorizarea plantațiilor de vie pentru depistarea problemelor;
• Plantarea de soiuri de vie rezistente la boli;
• Colecţionarea constantă a materialului infestat;
• Fertilizarea judicioasă a solului;
• Monitorizarea temperaturii din cadrul culturii;
• Evitarea aplicării excesive de substanțe chimice.
În concluzie, îngrijirea corespunzătoare a vitei de vie trebuie să ţină cont de schiţa de tratament optim și de măsurile de bază necesare pentru menținerea culturii într-o stare bună. Eficacitatea stropirilor depinde în mare măsură de suprafaţa culturilor, de cantitatea de substanțe chimice folosită și de temperatura din plantație. Utilizând informațiile necesare referitoare la tratamentele împotriva bolilor și a dăunătorilor și pastrând o starea generală a culturilor înalta se poate obține o producţie de vin de înaltă calitate.