Cand se schimba distributia pe lant sau pe curea la o masina?

Cat de des trebuie schimbata distributia pe lant sau pe curea la o masina? Schimbarea frecventa a distributiei poate asigura functionarea optima a unei masini si va preveni evolutia costurilor de reparatii costisitoare necesare in cazul in care aceasta se uzeaza prea mult. Cand vine vorba despre distributia pe lanta sau pe curea pentru o anumita masina, exista anumite reguli pe care proprietarii automobilului trebuie sa le stie pentru a evita probleme inainte de a apara.

I. Tipuri de distributii

In primul rand, sa discutam despre diversele tipuri de distributii disponibile pe piata, cum ar fi distributia pe lant sau pe curea.

 1. Distributia pe lant

Distributia pe lant este cel mai vechi si mai obisnuit tip de distributie folosit astazi, fiind folosit in special in motoarele vechi de 4 si 6 cilindri. Aceasta foloseste lanturi pe care se afla roti dentate care actioneaza pistoanele si care mareste forta motorului. Avand in vedere ca suntem in era moderna, unele masini noi motoarele sunt dotate cu distributii pe lante. In general, se recomanda schimbarea distributiei pe lant la o rata mult mai mica decat schimbarea distributiei pe curea.

 1. Distributia pe curea

Distributia pe curea este cel mai modern tip de distributie care prevede distribuirea unui numar mai mare de piese, cu ajutorul curelei. Aceasta ofera rotatiile mai rapide si mai precise si, prin urmare, actioneaza fiecare piston cu mai multa eficienta si mai perfect. Distributia pe curea este recomandata, de obicei, in cazul masinilor moderne, cu motoare de 4 cilindri si

mai mult. Din cauza fortelor care actioneaza asupra curelei, aceasta are tendinta de a se deteriora mult mai repede, astfel schimbarea trebuie efectuata mult mai des decat in cazul distributiei pe lant.

II. Recomandari de schimbare

Aceste recomandari se bazeaza pe tipul de masina si tipul de distributie:

 1. Distributia pe lant

In general, se recomanda schimbarea distributiei pe lant o data la cele 100.000-160.000 de mile. Uneori, se recomanda schimbarea chiar si la mai putin de 100.000 de mile, in funcție de varsta si condițiile de utilizare ale masinii. Aceasta depinde de starea lantului si roilor dentate. Este recomandat ca proprietarul sa evalueze starea distributiei pe lant si sa efectueze schimbarea intre operatiunile de service programate.

 1. Distributia pe curea

De obicei, distributia pe curea recomandata este ceva mai mica decat distributia pe lant, fiind recomandata schimbarea intre 60.000 si 90.000 de mile. In cazul in care aceasta depaseste aceste limite, se recomanda schimbarea intre operatiunile de service programate.

III. Precautii

Inainte de a schimba distributia pe lant sau pe curea la o masina, proprietarul trebuie sa fie conștient de cateva masuri de precautie:

 1. Asigurati-va ca zona in care o sa efectuati schimbarea este pregatita.

 2. Asigurati-va ca schimbarile se fac cu piesele de schimb corespunzatoare.

 3. Faceti o inspectie prealabila asupra lantului sau curelei pentru a vedea orice deteriorari.

 4. Asigurati-va ca aveti tot instrumentul de care aveti nevoie pentru a efectua schimbarea.

 5. Asigurati-va ca intelegeti cum functioneaza procesul de schimbare.

 6. Asigurati-va ca luati masuri de precautie pentru a preveni accidentele.

 7. Verificati si ancorati ferm lansul sau curea dupa ce aveti efectuat schimbarea.

IV. Efectuarea schimbarii

Dupa ce ati luat toate masurile de precautie necesare, puteti trece la procesul de schimbare a distributiei pe lant sau pe curea la o masina. Unele dintre principalele etape includ:

 1. In primul rand, demontati lantul sau cureaua veche.

 2. Asigurati-va ca veti utiliza piesele potrivite in schimbarea distributiei pe lant sau pe curea.

 3. Efectuati-va alinierea cu ajutorul unor instrumente speciale.

 4. Acordati atentie tuturor articulatiilor si transmisiilor ce urmeaza sa fie schimbate.

 5. Asigurati-va ca veti utiliza nivelul de ulei si articulatii recomandate pentru masina dumneavoastra.

 6. Nu uitati sa le umpleti cu nivelul de ulei recomandat si sa le si ancorați.

 7. La final, verificati sa fi montat totul corect.

V. Culozitate

Schimbarea distributiei pe lant sau pe curea la o masina este o sarcina laborioasa si complicata. Intrucat se poate transforma intr-o chestiune costisitoare daca nu se efectueaza corect, proprietarii de masini ar trebui sa ia in considerare recomandarile mentionate mai sus si sa efectueze schimbarea numai daca simt ca pot face fata acestei provocari. Daca simt ca nu pot face fata, atunci ar trebui sa se adreseze specialistilor in acest domeniu, pentru a se asigura ca schimbarea va fi facuta in siguranta si corect.

VI. Concluzie

Distributia pe lant sau curea de la o masina trebuie schimbata in mod regulat, in functie de tipul distributiei si tipul masinii. Daca distributia nu este schimbata la intervalul potrivit, aceasta poate duce la costuri suplimentare cu reparatii care pot fi extrem de costisitoare. Totusi, este important sa retineti ca este nevoie de precautii speciale atunci cand se efectueaza schimbarea, deoarece aceasta poate fi foarte complicata si nu toata lumea este in masura sa o faca. Din acest motiv, este recomandabil sa luati in considerare recomandarile profesionistilor pentru a se asigura ca schimbarea este facuta corect si in siguranta.