Hortensiile sunt flori spectaculoase care au transformat casele si gradinile tarii intr-un rai florar. Calitatea si durabilitatea lor nu au rival pentru orice gradinar amator sau profesionist. Putina intretinere corecta poate face ca hortensiile tale sa se pastreze intacte facandu-ti gradina sa arate minunat. Unul dintre aspectele cele mai importante care trebuie luat in considerare este momentul optim pentru plantarea acestor flori in gradina ta. In urmatorii pasi vom discuta despre cand se poate face aceasta activitate.

Alegerea momentului potrivit

Pentru ca hortensia sa se dezvolte cat mai bine si sa se bucure de o viata lunga si frumoasa, este esential ca plantarea sa se faca incepand cu mijlocul lunii mai. Este important ca plantarea hortensiilor sa se faca intr-o perioada blanda si suficient de calda, astfel incat sa se impace cu mediul in care sunt cultivate. Exista si cateva exceptii care se refera la anumite specii de hortensii care trebuie plantate intr-un alt moment. Acestea au fost create genetic sa supravietuiasca unui anotimp cu temperaturi mai joase.

Indepartarea materialului de ambalare

Inainte de a planta hortensiile, trebuie indepartat materialul de ambalare. Pe langa desfacerea usoara si sigura a materialului, exista si alte motive pentru a indeparta ambalajul.

Indepartarea protectiei de pe radacina hortensiilor va ajuta prin:

 • Facilitarea drenajului – Desfacand materialul de ambalare, vei asigura un flux liber al apei prin radacini si astfel, se va preveni stagnarea apei la baza plantei;

 • Reducerea accesului la lumina pentru pierderi extrem de puternice de calorii – Daca ramaneti cu ambalajul in jurul radacinii, aceasta poate absorbi prea mult caldu si poate cauza in cele din urma uscarea lui;

 • Asigurarea temperaturii optime – Deoarece hortensiile au nevoie de caldura pentru a prospera, nu va fi un lucru bun sa lasi materialul de ambalaj sa se acumuleze in jurul radacinii;

 • Asigurarea nutrientilor – Odata ce se indeparteaza materialul de ambalare, radacinile hortensiilor vor absorbi nutrientii si mineralele necesare pentru a se bucura de o viata lunga si sanatoasa.

Imbunatatirea solului

Materialele aflate in solul tau au un impact major asupra vietii hortensiilor tale. Varietatea de hortensii disponibile acum se pot adapta la multe conditii diferite, dar acest lucru nu inseamna ca ele nu mai au nevoie de anumite lucruri pentru a se bucura de un trai fericit si frumos. Iata cateva lucruri pe care le poti face pentru a-ti imbunatati solul pentru hortensiile tale:

 • Compost – Acesta este unul dintre cei mai simpli si ieftini moduri de a-ti imbunatati solul pentru hortensii. O cantitate mica de compost va aduce o gama variata de elemente nutritive si va stimula cresterea hortensiilor tale.

 • Fertilizare – Utilizarea unui fertilizator potrivit tipului tau de hortensii va aduce o gama de micro si macronutrienti.

 • Inlaturati buruienile – Nelasand buruienile sa se acumuleze in sol, vei preveni concurenta pentru nutrienti si vei asigura ca hortensiile tale vor primi suficienta oxigenare.

 • Reglati grila solului – Pentru a asigura un bun drenaj, este ideal ca solul sa fie nivelat inainte de a planta hortensiile.

Ghidul plantarii

Mai jos vei gasi un ghid simplu pentru a planta hortensiile in gradina ta:

 • Alege locatia potrivita – Asigura-te ca hortensiile tale vor primi suficienta lumina si protectie solara.

 • Gaura de plantare – Aceasta trebuie sa fie de aproximativ o jumatate de metru in diametru si 30 de cm in adancime.

 • Compensarea solului – Daca sunteti locuitorii nordici, trebuie sa adaugati un strat de nisip pe fundul gropii pentru a ajuta la drenare.

 • Incercati sa tineti solul compact in jurul radacinii.

 • Udare constanta – Asigurati-va ca hortensiile sunt adecvat udate; de obicei, o data pe saptamana sau chiar mai des in lunile foarte calduroase.

Ingrijirea hortensiilor

Dupa plantarea initiala, vei avea nevoie sa acorzi atentie constanta hortensiilor tale pentru a se bucura de o viata frumoasa si sanatoasa. Iata cateva sfaturi si adaosuri usoare pentru ingrijirea lor:

 • Maruntirea tulpini – Uneori, hortensiile vor avea nevoie de maruntirea tulpinilor pentru a stimula cresterea.

 • Pruning – Se va face in mod regulat pentru a le curata de frunzele si tulpini vechi si demodate.

 • Fertilizare – Hortensiile vor avea mereu nevoie de o dieta nutritiva, asa ca asigurati-va ca adaugati suficiente minerale si elemente nutritive prin folosirea unui fertilizator potrivit pentru tipul hortensiei tale.

 • Controleaza erbicidarea si gazarea solului – Pentru a preveni curbarea tulpinilor, asigurati-va ca plamanii hortensiilor tale nu se vor apropia prea mult de erbicide.

Sfaturi pentru a preveni bolile si daunatorii

Pentru ca hortensiile tale sa traiasca frumos si in siguranta, vei avea nevoie sa previi aparitia unor boli si chiar si a daunatorilor. Iata cateva sfaturi pentru o ingrijire mai buna:

 • Stropirea cu gaze – Pulverizarea uleiurilor esentiale, cum ar fi uleiul de eucalipt, poate ajuta la prevenirea mucegaiului si ciupercilor daunatoare.

 • Decojirea frunzelor – Taierea frunzelor vechi va ajuta la prevenirea ramanerii bacteriilor pe tulpinile hortensiilor tale.

 • Odihna – Datorita prezentei bacteriilor-daunatori pe frunze, este esential sa eliminati frunzele vechi pentru a preveni raspandirea acestora.

 • Tehnica potrivita – Incercati