Plantarea Rasadurilor de Rosii in Gradina Ta
Cand vine vorba de gradinarit, unul dintre cele mai intalnite fructe cultivate in propria gradina este rosia. Cum sa eviti riscul de a face lucrurile gresit, cand vrei sa plantezi rasaduri de rosii in gradina ta? Aici vei gasi cateva sfaturi utile.
🍅 Ce Sunt Rasadurile de Rosii?
Rasadurile sunt tulpini de rosii dezvoltate de masa in vrac, obtinute prin crestere intr-o sera controlata. Aceste rasaduri vor avea deja de la 4 pana la 8 frunze si, in cele mai bune cazuri, cateva flori formate. Rasadurile se gasesc in diverse magazinele de gradinarit, ca si in companiile care vend rosii in vrac, cum ar fi tarfele si pietele, vara. Contrar sezonului de agricol, rasadurile de rosii sunt disponibile cu incepere de primavara.
🥕 Cand sa Plantezi Rasadurile de Rosii?
Orice cultivator adevarat stie ca plantarea rasadurilor depinde de sezon si de temperatura. Planta de rosii are nevoie de un anumit anumit numar de ore de lumina si de o temperatura ideala de 22-25C. Ideal este sa planted rasadurile in intervalul aprilie – mai, dar, in functie de zona ta, aceasta perioada poate fi mai devreme sau mai tarziu.
🍅 Cum sa Alegi Cel Mai Bun Rasad?
Pentru a obtine rezultatele dorite in functie de gradina ta, trebuie sa alegi cu grija rasadurile de rosii. Pasul primordial in asta situatie este sa verifici temeperatura actuala in gradina ta. Daca temperatura exterioara depaseste temperatura ideala mentionata mai sus, este indicat sa intarzii plantarea.
Dupa aceasta, inspecteaza care este starea rasadurilor. Urmatoarele sfaturi te ajuta sa alegi unul de calitate:
● Verifica daca tulpinile sunt uniforme si daca nu au frunze lasate;
● Observa consistenta si culoarea frunzelor;
● Daca au si flori, observa sa nu fie prea deschise;
● Verifica sa nu fie semne de decolorare pe tulpinile plantei;
● Testeaza sa nu aiba simptome de boli sau daunatori.
🍍 Cum sa Plantezi Rasadurile Intr-o Utila Eficienta?
Dupa ce ai ales rasadurile de calitatea dorita, urmatorul pas este sa faceti o pregatire optima a solului in care vrei sa le plantezi lor. Gradinile obisnuite, intr-o zona cu precipitatii obisnuite, se pot pregati optim toamna sau chiar de primavara.
Intr-o prima etapa, elimina toate buruienile si tesalaturile solului. Apoi, asigura-te ca solul are un pH adecvat. Pentru a avea rezultate optime cu rasadurile, solul ar trebui sa fie situat intre 6 si 7 pH.
Apia amesteca solul in partea de jos a gropii de plantare, cu un amestec de compost si mranita. Daca se poate, doresc sa adaugi si imbogatitor de ingrasaminte, si sa aranjezi solul cum ar trebui sa fie mai tarziu.
Rasadul poate fi apoi plantata cu 4 centimetri mai adanc decat alta cand a fost crescut. In functie de ce tip de rosii doresti sa cultivi, este bine ca tulpinile sa fie separate intre ele intre 18 si 30 de centimetri. Un volum masic ridicat este cel mai bine plantat, pentru ca acestea cresc si se generalizeaza mai bine, iar frunzele lor se refuza la mai putine daunatori.
🌱 Cum sa Intretii Rasadurile de Rosii
Dupa ce rasadul de rosii a fost plantat, trebuie sa se asigure ca acesta se mentine in cea mai buna stare.
Primul lucru ar fi sa asiguri plantei suficienta lumina, apa si paceduire in timpul sezonului de crestere. Uda rasadurile de 2-3 ori pe saptamana. Apoi, chiar si daca ai optat pentru o insamantare mai adanca, trebuie sa faci o intretinere periodica a solului in care sunt plantate rasadurile.
Dupa decolorarea florilor si viteza din primavara, iata cum sa continui intretinerea rasadurilor de rosii.
● Curata si taie buruienile constant – ajuta mai mult, daca tai peluza in zona radacinii plantei;
● Amesteca solul in jurul plantelor si elimina-si tesalaturile – aceasta procedura ajuta si la prevenirea bolilor si a daunatorilor;
● Pregateste tratamente, atunci cand este necesar – in functie de situatie, vei stii cand sa se trateze rasadul de rosii;
● Amesteca fermierul, ca sa iti asiguri solului substantele nutritive;
● Inspireazi pentru rosii – curata frunzele care arata mai slabe si presara cenusa sau cu zambitor pentru uscarea lor.
🍅 Cum sa recoltezi Rosiile?
Cand ai te vei astepta sa vezi rosii dragalase in gradina ta, trebuie sa se asigure ca rasadurile sunt pregatite pentru a da rosii.
Cum sa sti cand se vor rosiile? In general, sepoate recolta rosiile cand sunt in intregime colorate, in cazul in care sunt tufe inalte, vei observa usor cum capata culoare. La ciorbe, rosiile sunt pregatite pentru recoltare cand se simte gust de rosii si nici o textura de mar.
Atunci cand recoltarea este gata, indreapta-te direct de la castron catre masa ta pentru a gusta rosiile proaspat obtinute.
🍆 Concluzie
Rasadurile de rosii cresc foarte usor, chiar si in zonele mici, cum ar fi terasele sau balcoanele. Cu aceasta, vei avea posibilitatea de a creste culturi sigure si cat mai bogate in nutrienti.
Urmind sa ii faci fata oricarui tip de ingrijire si ameliora, in timpul cresterii fructelor de rosii. Daca esti in cautarea unui spirit al gradinarului, atunci aplica aceste sfaturi si foloseste aceste informatii pentru a obtine rezultate excelente!