Vestea buna e ca schimbarea anvelopelor de iarna la masina nu trebuie sa fie o provocare deloc. Si, spre deosebire de anumite alte lucruri legate de intretinerea unei masini, schimbarea anvelopelor de iarna nu este o sarcina ocazionala. In schimb, este un pas important in intretinerea masinii dumneavoastra si in siguranta pe drum, la fiecare trecere a sezonului. Aceasta prezentare va enumera cateva sfaturi si informatii importante referitoare la schimbarea anvelopelor de iarna – de la momentul optim de verificare si pana la cumpararea si inlocuirea anvelopelor.

Ce spun legile despre schimbarea anvelopelor de iarna?

In cadrul Uniunii Europene, legislatia privind anvelopele de iarna difera in functie de regiune si tara. Unele tari nu au nicio cerinta privind anvelopele de iarna, in timp ce altele le cer soferilor sa se conformeze anumitor standarde. De exemplu, in Germania, legislatia mentioneaza ca in perioadele de la 15 octombrie la 15 aprilie, soferii trebuie sa poarte anvelope de iarna, iar in Austria, soferii sunt obligati sa poarte anvelope de iarna incepand cu 15 noiembrie.

In Marea Britanie, legislatia mentioneaza, de asemenea, faptul ca conducatorii auto trebuie sa poarte anvelope de iarna intre data de 1 octombrie si data de 15 aprilie. Acest lucru este cunoscut sub numele de “Anvelope de iarna obligatorii” sau “Legea anvelopelor de iarna" și este o lege in vigoare in Marea Britanie.

Cand ar trebui sa incep sa ma gandesc la schimbarea anvelopelor de iarna?

Cu siguranta, ar trebui sa va ganditi la schimbarea anvelopelor de iarna chiar inainte de sa va trebui sa le folositi. Desi multi oameni aleg sa-si schimbe anvelopele de primavara-vara-toamna si de iarna separat, cea mai buna idee ar fi sa va schimbati anvelopele de iarna cat mai curand dupa intrarea in sezonul rece si sa le inlocuiti cu anvelope de iarna potrivite uscatului si diferitelor conditii pe care le veti intalni in aceasta perioada.

Companiile care genereaza informatii privind controlul masinilor recomanda schimbarea anvelopelor de iarna cat mai devreme inainte de venirea sezonului rece. Din fericire, multi furnizori au anvelope de iarna disponibile inca de la sfarsitul lunii septembrie sau inceputul lunii octombrie, astfel incat veti avea suficient timp pentru a gasi si monta anvelopele potrivite.

Cum gasesc anvelopele potrivite?

Primul lucru pe care trebuie sa il faceti este sa identificati dimensiunile corecte ale anvelopelor dvs. Cele mai vehicule au informatii despre dimensiunea corecta a anvelopelor, mentionate pe puntea din spate a carcasei sau in manualul masinii.

Atunci cand cautati anvelope noi, exista numeroase optiuni disponibile care pot face greu sa alegeti anvelopele potrivite. Cautati si cititi recenziile anvelopelor disponibile pentru a vedea care sunt cele mai bune. De asemenea, verificati indicele de sarcina si viteza precum si faptul daca anvelopele au sigla de APPROVED sau WORN ENFORCEMENT pe acestea.

Ce cumperi in momentul in care alegi anvelopele?

Atunci cand alegi anvelopele de iarna, trebuie sa iei in considerare numeroase aspecte. Primul este cauciucul pe care anvelopa il foloseste. Daca veti folosi masina pe strada si drumuri predominant uscate, exista anvelope cu cauciucuri mai dure care se vor comporta excelent pe asfalt uscat. Daca, pe de alta parte, veti conduce in mod regulat in conditii blocate sau in conditii de carosabil cu multa lumina de zapada, atunci cautati anvelope special concepute pentru a oferi aderenta superioara pe asemenea suprafete.

Un alt model, care poate fi luat in considerare, sunt anvelopele all terrain, care pot oferi aderenta superioara atat pe carosabil uscat, cat si pe circulatia grea, precum zapada foarte intinsa, noroiul si muntii. Acestea vor ajuta masina sa se poata bucura de cea mai buna aderenta cu zonele pe care le parcurgeti.

Cum se monteaza anvelopele?

Inlocuirea anvelopelor de iarna este destul de usoara de fapt. Anvelopele trebuie sa fie montate corect, astfel incat sa ofere acoperire optima si cea mai buna aderenta posibila. Pentru a face acest lucru, asigurati-va ca suruburile prizei prind perfect si ca butucii nu sunt surprinzatori sau sub size.

De asemenea, este important sa verificati manualul si sa respectati recomandarile producatorului in ceea ce priveste presiunea anvelopei si numarul de rotatii corect. Aceste informatii sunt de obicei afisate in interiorul usii soferului sau in manualul proprietarului.

Verificarea anvelopelor regulat:

Este important sa verificati anvelopele dvs. regulat oferind siguranta ca anvelopele sunt inca pe cale de a oferi masinii aderenta si performanta maxima. Unele anvelope au indicatori speciali, care pot diferentia izolarea si zgarietura anvelopelor. De asemenea, puteti verifica adancimea profilului sau cantitatea de cauciuc ramasa de pe anvelopa si sa vedeti daca acestea se apropie de limita minima prevazuta prin lege.

De asemenea, ar trebui sa verificati viteza maxima si indicele de sarcina ale anvelopelor. Aceste informatii sunt importante atat pentru aderenta cat si siguranta dvs. pe drum.

Atunci cand anvelopele se apropie de limita, acestea trebuie inlocuite pentru a evita anumite probleme, cum ar fi slabirea lor, deseuri pe sosea sau pierderea aderentei.

Concluzie

Schimbarea anvelopelor de iarna la masina poate fi esentiala atunci cand vine vorba de a profita in mod corespunzator de aceasta perioada a anului. Este important ca conducatorul auto sa se ocupe de schimbarea anvelopelor de iarna intr-un moment in care anvelopele nu sunt inca folosite si, mai mult, sa se asigure ca are anvelopele potrivite pentru a se bucura de conditii de drum, aderenta optima si siguranta. La urma urmei, sch