Plantarea Catinei – Ghidul Complet Necesar

Catina este o planta deosebit de decorativa si veritabila, dar inainte sa iti poti bucura de toata frumusetea ei, trebuie sa inveti cum sa plantezi corect aceasta planta ciudata si sofisticata. Acest ghid iti va arata cum sa realizezi cu succes acest lucru, pas cu pas.

Acest articol se adreseaza tuturor celor care vor sa planteze niste catina, fie ca sunt profesionisti sau de tinut acasa in gradina.

In acest articol te vom ajuta cu:

● Cum sa alegi specia potrivita;
● Cum sa prepari solul si imbogatesti plantatia;
● Cum sa determini momentul potrivit pentru a planta catina;
● Ce este de facut inainte sa plantezi;
● Unele sfaturi esentiale de cultivare ai catinei.

Alegerea Specii Dorescat

Inainte de a incepe sa plantezi catina, este important sa stii ce specii te intereseaza si ce anume iti doresti sa obtii ca rezultat. Catina poate fi impartita in trei tipuri: perene, anuale si vesnic verzi.

● Catina Perenă – Care devine mai inalta si mai lata de la an la an. Acesata se inmulteste prin butasi si este potrivit pentru multicolorare prin curti, parcuri si alte spatii verzi care nu se schimba des.

● Catina Anuala – Este o variedate scurta si ierbivora asa ca e foarte bune pentru inchiderea zonei de verzi. Este maruntite si infloreste frumos.

● Catina Vesnic Verde – Vara este usor de recunosctut pentru frunzele sale verzi-inchis, cele mai intalnite fiind Hedera Helix. Acestea se intalnesc des in gradini sau curti inguste unde sunt folosite ca decor.

Prepararea Solului si Imbogatirea Plantatiei

Este important sa prepari solul inainte de a planta o catina. Pe masura ce se dezvolta, Catina necesita soluri nutritive. Acest lucru se poate realiza prin adaugarea in sol a unor manaminte cum ar fi ingrasamintele cu ingalbire, matca sau un amestec special pentru plantele goale.

De asemenea, plata nisipurilor este necesara pentru a preveni infestarea cu musculita de orez, care poate deteriora frunzele si chiar si radacina catinei. Aceasta este folosi fereasta, locurile mai bine curatate, microbi din sol si adausuri nutritive pentru a preveni bolile cauzate de musculita de orez.

De asemenea, este important sa adaugi un strat gros de rumegus si ingrasaminte pe zonele in care creste catina. Acesta va ajuta la mentinerea unei staridite a solului si la controlul nivelului umiditatii, imbunatatind la fel de mult absorbtia nutrientilor.

Determinarea Momentului Potrivit Pentru a Planata Catina

Catina necesita lumina si caldura in gradina, asa ca este important sa alegi momentul potrivit pentru a o planta. In functie de tipul de Catina pe care il alegi, poti planta in lunile aprilie sau septembrie.

De exemplu, daca plantezi o specie perenă, este indicat sa plantezi inainte de luna aprilie. In cazul in care este vorba de o specie anuala, atunci poti sa plantezi mai repede, in luna septembrie. Este important sa pastrezi udarea din sol si sa stergi frunzele uscate.

Luna septembrie mai tinere sau chiar mai tarziu, in luna noiembrie, poate fi considerata cea mai buna perioada pentru a planta catina, atat vesnic verde cat si anuala si perena.

Ce este de Facut Inainte de Plantare

Exista o serie de lucruri care trebuie facute inainte de a incepe sa plantezi. Unele dintre acestea sunt:

● Determina ruta sau traseul pe care plantele catina vor fi plantate.

● Curata inainte locul de plantare si sterge orice buruieni.

● Testeaza solul pentru a gasi valorile pH-ului.

● Toarna nisip pe portiunile unde vei planta si mai ales in jurul radacinilor.

● Pregateste un amestec ce contine matca, susan, mranita de porc, soilul degradat etc.

Unele Sfaturi Esentiale de Cultivare a Catinei

Odata plantata, catina trebuie ingrijita corespunzator, asa ca aici sunt cateva sfaturi esentiale pentru a te asigura ca esti pe calea cea buna:

● Este normal ca catina sa piarda frunzele in modul natural, asa ca stergete-le in mod regulat.

● Umezeste solul, astfel incat el sa fie mereu umed.

● Insamanteaza-ti locul de plantare cu ingrasaminte bogate in nutrienti.

● Toarna nisip pe locurile selectate pentru a preveni infestarea cu musculita de orez.

● Planteleaza catina intr-un loc unde ea sa corespunda cu zilele tropice.

In concluzie

Catina este o planta versatila si decorativa care ofera zile ornamentala cu frumoasa ei florinor. Plantarea acestei plante incredibile poate fi un proces dificil pentru oamenii neinitiati, asa ca in acest artlicol am incercat sa explicam mai bine procesul de plantare si ingrijire.

Alegerea specii potrivite pentru terenul tau si pregatirea terenului inainte de a incepe sa plantezi este deosebit de importanta.

De asemenea, este indicat sa alegi momentul potrivit pentru a planta catina – primavara sau toamna – si sa prepari solul inainte de a planta, prin adugarea de nisip si a unor adausuri nutritive.

Aceste recomandari iti vor asigura o plantatie sanatoasa si catina va oferi o oaza de liniste si frumusete cerurilor tale.