Transalpina este una dintre cele mai cunoscute rute din tara cu o experienta extraordinara si o priveliste superba. Multe persoane aleg sa plece in vacanta in aceasta destinatie si chiar sa petreaca week-end-uri in Transalpina. Cu toate acestea, intrebarea este foarte frecventa – cand se inchide Transalpina, odată cu inceperea sezonului de iarna?

Cand incepe sezonul de iarna in Transalpina?

Furnizarea de servicii pe Transalpina este de obicei intre 1 mai si 31 octombrie. Luni pe parcursul acestui sezon pot fi inchise pragurile rutiere din cauza conditiilor meteorologice precare precum doboraturi de zapada sau poienile foarte rece cand temperaturile scad sub -5°C. Intre 1 noiembrie si 28 aprilie ruta Transalpina se inchide, deoarece drumul este foarte periculos in conditii meteorologice externe nefavorabile, cum ar fi viscolul, gheata sau ploile grele, ceea ce creeaza pericol pentru masinile care circula. Trebuie sa intelegeti ca punerea pragurilor va fi necesara in conditii meteorologice extreme ar trebui sa consultanti atat serviciile oficiale cat si sursele de calcul routele, astfel incat sa puteti afla care este starea actuala a drumului.

Beneficiile folosirii Transalpinei in sezonul de vara

Sezonul de vara iti aduce multe avantaje in utilizarea Transalpinei.

Pentru inceput, drumul tau va fi, fara indoiala, mai scurt, ceea ce va reduce stresul si oboseala in masina.

In plus, vremea va fi foarte placuta, ceea ce va face ca experienta ta sa fie una mai placuta.

Totodata, poti profita de unele dintre cele mai spectaculoase privelisti din Transilvania, precum Cheile Nerei, lacul Varsat, Lacul Siriu si cerul limpede vara.

De asemenea, urmeaza accesul la anumite trasee, care uneori nu sunt disponibile pe timp de iarna.

Lista afectiunilor si restrictivelor din timpul sezonului de iarna pe Transalpina

In sezonul de iarna au loc restrictii, cum ar fi:

 • Restrictii asupra serviciului de transport de marfa;

 • Restricții comparativ cu transporturile de pasageri;

 • Treceri de 28 de tone limitate;

 • Autorizarea EVCD;

 • Autorizatie pentru a circula pe ploile usoare;

 • Neautorizarea circulatiei autoturismelor care se afla pe partea dreapta a benzii de rulare;

 • Neautorizarea benzilor laterale;

 • Neautorizarea soferilor care sunt sub influenta bauturilor alcoolice etc.

Activitati disponibile in sezonul rece

In ciuda restrictiilor mentionate anterior, exista si activitati disponibile in acest sezon din care poti profita in viitorul apropiat:

 • Excursii nisel – exista o multime de activitati interesante pentru cei care aleg sa se plimbe pe Transalpina, de la plimbari cu barca la Cazanele Dunarii pana la drumetii si multe altele.

 • Specialitati culinare – in aceaste zone se poate manca mancare foarte buna, precum sarmalute sau placinte cu dovleac. Daca te decizi sa iei un drum, nu uita sa verifici restaurantele aflate in zona.

 • Posibilitati de practicare a sporturilor de iarna – nu este ultimul lucru la care te gandesti – insa, cu siguranta iti va oferi o experienta interesanta, in special pe langa lacul Varsat, in muntii Parang si in celelalte zone de ski in imprejurimi.

 • Oportunitati fotografice – este cea mai frumoasa priveliste din aceasta perioada a anului. In pofida faptului ca se apropie ziua cea mai scurta din an, vei putea face albume si fotografii memorabile.

Cum se circula sigur pe Transalpina in sezonul de iarna?

Circulatia pe Transalpina in sezonul de iarna se poate face mai sigur daca urmati recomandarile de mai jos:

 • Cel mai important lucru este sa verifici starea drumului pe care urmeaza sa il parcurgi, intrucat evaluarea starii routelor este diferita in lunile de sezon rece in comparatie cu cea de sezon cald;

 • Foloseste anvelope de iarna cu aderenta pe sapaturi si gheata;

 • Este recomandat sa eviti mersul pe drumurile foarte abrupte si circulatia pe autostrazi;

 • Foloseste asistenta digivala pentru conditiile meteorologice actuale si calculeazti si redimensioneaza traseele;

 • Cel mai important lucru: asigură-te că ai o pilot exploatare buna in masina și un rezervor complet.

In concluzie, sezonul de iarna este o oportunitate de a te bucura de animale salbatice si de natura frumoasa din aceasta regiune. Desi restrictiile existente sezonului de iarna pot fi deranjante, cu obligatii ceva mai austere ale masinii, exista si multe avantaje, inspirand atmosfera specifica sezonului rece. Daca respecti toate regulile si recomandarile mentionate mai sus, siguranta ta va fi garantata pe Transalpina.