Pentru cei care se intreaba cand sau de ce ar trebui sa taie un ficus de interior, exista multe lucruri de luat in considerare. Un ficus este o planta destul de populara deoarece infloreste chiar si in conditii de lumina scazuta. Cu toate acestea, pentru a mentine frumusetea si vitalitatea frunzelor sale, acesta are nevoie sa fie udatoare si sa cada din cand in cand. Iata tot ce trebuie sa stiti despre tunderea unui ficus:

Motive pentru a taia un ficus

 1. Frunzele uscate

  • Frunzele uscate solicita o taiere pentru a ajuta la eliminarea acestora. Acest lucru va feri si restul frunzelor, impiedicand raspandirea infectiilor sau daunatorilor in planta.
 2. Infestari de insecte

  • Uneori insecte/insecte poate infesta ficusul si scurteaza decolorarea frunzelor verzi. Unele dintre aceste insecte sunt obicei tratate cu insecticide, dar, in unele cazuri, frunzele bolnave ar trebui sa fie taiate.
 3. Daunatori

  • Frunzele bolnave pot fi rezultatul plângerilor care provoaca deformari. Toate frunzele care sunt afectate trebuie inlaturate pentru a preveni raspandirea infectiilor prin intermediul frunzelor.
 4. Peste crestere

  • Uneori, ficusul poate sa creasca prea mult. Trunchiul si frunzele lor pot deveni destul de mari încât sa acopere tavanul unei incaperi. Taierea frunzelor va permite reglarea cresterii excesive si va asigura ca planta sa creasca într-un mod controlat.
 5. Regenerarea frunzelor

  • Uneori, frunzele vechi ar putea fi înlocuite cu frunze noi, iar aceasta va necesita aparitia unor cresteri noi. Taierea frunzelor vechi si aceea a cresterilor informind aparitia de noi frunze.

Cand sa taie un ficus

 1. Primavara/vara

  • Primavera si vara sunt anotimpurile prin care ficusul creste cel mai mult. Taierea in acest anotimp se face pentru a mentine si regla cresterea si forma plantei.
 2. Toamna

  • Toamna poate fi o perioada potrivita pentru regenerarea frunzelor noi. Taierea si prinderea frunzelor va ajuta la reglementarea cresterii si in acelasi timp va indeparta frunzele bolnave si uscate.
 3. Iarna

  • El nu ar trebui sa fie taiate in mod regulat in timpul iernii. Timpul de odihna este necesar uneori pentru a se regândi si a se regenera. In caz ca nu este nevoie de taiere, se recomanda curatarea frunzelor cu un material non-abraziv.

Cum sa tai un ficus

 1. Curatarea

  • Inainte de a taia frunze sau cresteri, se recomanda curatarea plantei. Utilizati o carpa neabraziva pentru a indeparta frunzele moarte si resturile de pamant.
 2. taierea

  • Dupa ce s-a facut curatarea si a fost extrasa substanta oranica, se poate trimite ficusul. Utilizati unghii curate, ascutite si usor sterile pentru taiere in scopul de a preveni infectiile.
 3. Reglarea vibei

  • Din cand in cand, se recomanda abilizarea vibei pentru a promova familiarizarea. Taierile pot fi reduse la inceput pentru reglarea vibei si mentinerea formei si sanatatii plantei.

Sfaturi pentru intretinere a ficusurilor

 1. Apa

  • Pentru a mentine sanatatea ficusului, acesta ar trebui sa fie udat destul de des, cel putin o data pe saptamana, pentru a evita uscarea.
 2. Lumina

  • Plantele de interior au nevoie de lumina pentru a creste si dezvolta frunze. Directia lumina naturala poate sa schimbe pozitia radacinilor.
 3. Hranirea

  • Daca planta este expusa in interior, folositi hranirea solara pentru a oferi elementele nutritive necesare pentru o crestere sanatoasa.
 4. Umezeala

  • Pentru un mediu optim pentru cresterea ficusurilor, umiditatea ar trebui sa fie destul de ridicata. Uscarea poate provoca frunzele galbene si uscate.

Tunderea unui ficus consta in inlaturarea calitativa a celor mai vechi frunze vechi si a regenerare a plantei. Aceasta taiere se poate face la inceputul fiecarei primaveri pentru a indeparta frunzele bolnave sau degradate si de asemenea a stimula regenerarea frunzelor noi. De asemenea, ea poate îndeparta elementele inutile care le pot impiedica maximizeze cresterea plantei. Cand si cum se taie ficusul depinde de sanatatea si starea acestuia; in orice caz, taierea se face dintr-o motivatie pentru cresterea sa optima si regenerare.