Cand Se Culca Ceapa La Pamant si Ce Trebuie Sa Faci?

Ceapa este un aliment absolut esential pentru mancarurile din intreaga lume, oferind gust si aroma in bucataria ta. Din pacate, totodata, se poate sa si se strice destul de repede, asa ca este important sa stii cand sa o culci la pamant si sa stii ce trebuie sa faci pentru a te asigura ca ceapa ta va dura mult timp.

In acest articol vom explora toate aceste lucruri, de la momentul cand ar trebui sa plantezi ceapa pana la ce sa faci cand ti se strica ceapa. La final, iti vom oferi si informatii despre cum sa pastrezi ceapa bine pentru a ivi gatesti cu cele mai bune rezultate.

Cand Se Planteaza Ceapa?

Daca vrei sa ai ceapa proaspata si sa gatesti cu success, va trebui sa stii cand sa plantezi ceapa. Desi totul depinde de clima si de sezonul tau, majoritatea oamenilor aleg sa planteze ceapa primavara sau inceputul toamnei, conform asociatiei agricole a SUA.

Atunci cand se decid sa planteze ceapa, ei ar trebui sa fie pregatiti sa foloseasca soluri reabile si foarte fertilizate, care poate fi bolosita cu compost sau gunoi de grajd.

Cum Sa Plantezi Ceapa

Dupa ce este gata sa planteze ceapa, un agricultor trebuie sa tina cont de cateva lucruri cheie pentru o plasare reusita a cepei:

 • Urcati adanceste in sol.

 • Nu uitati sa formati gauri la 3-4 cm inaltime.

 • Puneti 2-3 seminte in fiecare gaura.

 • Acoperiti cu strat subtire de pamant.

 • Acordati suficienta umezeala plantelor.

 • Uneori, poate fi nevoie sa fie utilizata o hala pentru a oferi protectie plantelor.

 • Fiti atenti sa observati bine ceapa pentru a sti cand este momentul sa fie culeasa.

Cum Sa Stii Cand Sa Culege Ceapa.

In functie de soiul de ceapa pe care-l alegi, cresterea poate sa dureze intre 3 si 5 luni. De aceea, trebuie sa stii cum sa observi atent cand ceapa este pregatita sa fie culeasa:

 • Verifica structura tulpinii. In momentul in care aceasta incepe sa se inlature de la baza, incetand sa creasca, atunci inseamna ca ceapa este gata sa fie culeasa.

 • Verifica exterioul tijei de ceapa. Cand culoarea tijei se schimba si se inlatura de la baza si devine verde, atunci ceapa este gata sa fie culeasa.

 • Verifica marimile si grosimea cepei. Un bun indiciu ca este momentul sa culegeti ceapa este daca acestea ating dimensiuni si grosime destul de mari.

Ce Trebuie Facut Dupa Culegerea Cepei.

Dupa ce ceapa a fost culeasa, este esential sa faci urmatorii pasi pentru a te asigura ca vei avea ceapa proaspata pregatita pentru a fi folosita:

 • Spala ceapa cu ingrijire pentru a elimina orice urme de pamant.

 • Uscati fiecare ceapa in mod corespunzator cu o carpa curata sau o tesatura.

 • Puneti-le intr-o cutie sau sacosa si tine-le intr-un mediu intunecat si racoros. Acest lucru va ajuta ceapa sa isi pastreze prospetimea si va preveni uscarea.

Pastrarea Cepei.

Folosirea corespunzatoare a cepei ramanechentuiul esential pentru ca aceasta sa aiba perii de viata crescuta. Sunt urmatoarele cateva metode pentru a pastra ceapa:

 • Puneti ceapa uscata si curata intr-o punga de plastic micuta si infasurati-o strans pentru a evita permanent un strat de umezeala.

 • Daca ai un contragreutate, decupeaza-o in bucatele mici si congela-le. Acest lucru va face ca de fiecare data cand vei manca alimente ce necesita ceapa sa poti sa folosesti doar cateva bucatele.

-Daca doresti sa pastrezi ceapa pentru o perioada mai lunga, taie-o in bucati mici, puneti-le intr-o punga si pastrati-le in acelasi loc intunecat si racoros.

 • Daca ai un congelator, taie-o pe jumatate si congela-o.

De Retinut

Carearea cepei nu trebuie luata usor si este important ca fiecare pas sa fie facut stie perative. Din aceasta cauza, acest articol a oferit informatii complete despre cum sa plantezi si sa culegi ceapa, precum si ce sa faci cu ea pentru a o pastra proaspata si de a o putea folosi in bucataria ta.

Pastrarea corecta si folosirea tine ceapa proaspata si in forma buna urmatorii luni sau chiar ani. Asigurati-va ca efectuati toate pasii mentionati mai sus pentru a va bucura de momentele in care folositi ceapa d eo delicioasa retete sau preparat.