Plantarea pomilor fructiferi toamna poate fi un proces care necesita atentie si planificare, dar in acelasi timp este unul extrem de important pentru obtinerea rezultatelor dorite. Prin urmare, este important sa intelegi ce inseamna plantarea pomilor fructiferi toamna si cum sa te pregatesti pentru aceasta.

Ce si cand se planteaza pomii fructiferi toamna

Unul dintre cele mai bune momente pentru a planta pomi fructiferi este toamna tarziu, adica in luna septembrie sau inceputul lunii octombrie. Acest lucru ajuta la stabilizarea plantelor inainte ca temperaturile friguroase ale iarnii sa fie prea extreme. Plantele vor fi ajustate, iar radacinile vor creste bine pentru a lemente necesarul atunci cand vremea devine mai calda primavara.

Planificarea

Inainte de a incepe sa plantezi, asigura-te ca esti bine pregatit pentru aceasta. Planifica mai intai unde vei planta, daca ai un teren de gradina sau chiar un spatiu deschis. Apoi, decizi ce fel de pomi vrei sa plantezi. Arborele trebuie sa se potriveasca conditiilor in care planif, precum temperatura si umiditatea din zona, precum si zonele de intuneric sau de lumina directa.

Ia in considerare si alte aspecte cum ar fi pret si felurile de pomi rezistent la bolile si daunatorii ce se regasesc in clima ta. De exemplu, daca ii vrei rezistenti la inghet, alege arborele specifice zonei tale.

Plantarea

Incepe plantarea prin a pregati bine solul, adica sa scoti pamantul si sa inlaturi orice buruieni. Adauga un fertilizant imbogatit pentru a ajuta planta sa creasca viguroasa. Atunci cand solul este gata, lua pomul si pregateste-l pentru a fi plantat.

Stabileste ce direccie va lua pomul si introduce mini-stiva (a de minim 2-3 centimetri) de pamant dupa care adauga pomul in ea. Acopera bine si apasa usor pamantul pentru a asigura un contact intim intre radacina si solul. Avem grija sa nu adaugam prea multa apa.

Ingrijire ulterioara

Odata plantat, pomul fructifer va trebui sa fie ingrijit corespunzator. Acopera terenul cu paie sau frunze pentru a pastra umezeala care ii poate asigura pomului hranirea prin inghetarea solului si pentru a feri radacina de temperatura foarte scazuta. Este, de asemenea, recomandat sa taiati orice ramurile care ar putea se crapa sau se desprinda sub stresul conditiilor meteorologice, cum ar fi viscolul geros.

Sfaturi utile

Iata mai jos unele sfaturi utile pe care le puteti folosi inainte sau in timpul plantarii pomilor fructiferi toamna:

• Asigura-te ca tai radacinile plantei inainte de plantare, pentru o crestere mai buna;
• Adauga pamantul putin cate putin mai ales si in jurul radacinilor pentru a le proteja;
• Fii atent la temperaturile foarte joase si acopera bine solul;
• Nu uita sa adaugi substantele nutritive pentru a stimula dezvoltarea;
• Deblocheaza si taie portiunile bolnave si compactate din jurul radacinilor;
• Nu uita sa folosesti plante de protectie si nuci pentru prevenirea daunatorilor.

Cunostintele si experienta dumneavoastra vor determina cat de bine si cat de repede se vor dezvolta pomii fructiferi toamna. In plus, ingrijirea corespunzatoare este cheia pentru ca pomii sa aiba succes in anii urmatori. Acestea fiind spuse, este recomandat sa folositi toate informatiile furnizate si sa plantati pomii fructiferi toamna. Veti fi astfel sigur ca arborele propriu va creste cum trebuie si va aduce numeroase roade in anii urmatori!