Primele continente au aparut acum aproximativ 3,8 miliarde de ani, dupa cum au determinat specialistii in domeniu. Desi se discorda in privinta naturii acestor formari, cat si a modului si perioadei exacte in care s-au format, toti sunt de acord ca au existat schimbari geologice majore pe Pamant, facilitand formarea si separarea continentelor. Iata tot ce trebuie sa stii despre primele continente si ce a determinat aparitia lor.
Ce sunt continentele?
Continentele sunt suprafete mari de teren, separate de mari si oceane, care se alcatuiesc dintr-o tesatura complexa de forme de relief si sunt cu mult mai extinse decat celelalte tipuri de teritorii. In cuvinte simple, sunt formatiuni solide ale scoartei terestre formate din teritorii mai mari si separate prin ocean.
Formarea primei continente
Formarea primei continente depinde de cercetarile geologice, in primul rand. Aceste cercetari au relevat ca s-a format prima continentala prin procesul de sedimentare si rafinare a materialului de pe platforma scoartei terestre, ceea ce a condus la formarea crustei continentale. Aceasta modalitate unica schimba modul in care se misca magma sub scoarta terestra si se comporta materiile solide, ceea ce face ca scoarta terestra sa se sparga in mai multe geneze.
Momentul si teoria formarii continentelor
Momentul exact in care Europa si alte continente au fost formate este foarte greu de precizat, intrucat au avut loc multe schimbari geologice de-a lungul mileniilor. Desi au mai fost formulate mai multe teorii, teoria oficiala si cea mai acceptata este aceea conform careia primele continente au fost semanate de la urmatoarele elemente:
• Procesul de separare si ridicare a materiei din manta superioara, cunoscut sub numele de separarea vastei intacte. Acest proces a modificat suprafata Pamantului si a divizat manta superioara, formand vaste reefuri continentale;
• Tipul de acoperire terestra globala, o serie de masive din stancile inferioare cunoscute sub numele de plaforma terestra a Pamantului si sedimentarea acestor materiale (ardezii, argile si nisipuri etc.);
• Folosirea unei armaturi magmatice;
•Formarea crustei continentale aflat intr-o miscare constantascurtand, largind, inclinand sau indoind marile platforme terestre.
Modificari ce au suportat pana la formarea celor cinci continente
Continentele, asa cum le stiti astazi, nu arata deloc asa cum aratau in urma cu 4 miliarde de ani. Inainte ca Pamantul sa aiba conturul de astazi, au trecut printr-un proces de schimbari si modificari, pana cand au cunoscut aceasta forma. Schimbarile au avut loc pe o perioada de aproximativ 500 de milioane de ani si s-au desfasurat sub urmatorii pasi:
• Primul pas a implicat separarea continentelor separate, producand atat schimbari geologice, cat si modificari ale marelor si oceanelor global.
• Al doilea pas a constat in schimbari in structura plaformei terestre, permitand adoptarea formelor continentale actuale legate de geologia terestra si oceanografia actuala.
• Al treilea pas a implicat alungirea, schimbarea marimii sau aflanduirea continentelor.
• Al patrulea pas a constat in schimbari ale faunei si florei, adaptarea la noile medii pe care continentele le-au creat si uneori schimbarea climatului.
Formarea celor cinci continente
In prezent, Pamantul este format din cinci continente, numite Eurasia, Africa, India, Australia si America de Nord si Americalatina. Contienetele au fost formate in momentul in care rafinarea materiilor a dus la separarea scoartei terestre in cinci bucati. Cu toate acestea, in ceea ce priveste localizarea acestora, au avut loc si modificari importante. Iata ce trebuie sa stii despre localizarea calor cinci continente:
• Eurasia: este format din Europa in vest si Asia in est, separata prin Marea Neagra si Marea Caspica;
• Africa: cea mai mare parte a sa se afla in America de Nord, in sudul acesteia si este cea mai populata dintre toate continentele;
• India: este situata la vest de Eurasia, separata de Asia de Marea Arabiei si Marea Golfului Persic;
• Australia: este alcatuita din insula Australia si Tasmania, separat impletindu-se in Oceanul Pacific;
• America de Nord si America Latin: sunt formate din partea continentala a Americii de Nord si partea continentala a Americii Latine, separate de Marea Caraibelor.
Concluzii
S-a demonstrat ca primele continente au inceput cu aproximativ 4 miliarde de ani. Desi forma precisa in care se afla ele acum in prezenta a suferit multe schimbari pana la formularea definitiva, chiar si formarea lor a necesitat procese geologice majore pe scoarta terestra. In prezent avem cinci continente cunoscute, toate cu localizari precise si structuri terestre complexe.