Cand au aparut primele plante pe Pamant?

Intrebarea "Cand au aparut primele plante pe Pamant?" ramane folosita de ani de stiinta si fluxul de informatii despre aceasta tema se schimba din ce in ce mai repede. Se estimeaza ca primele plante au fost fotobionti, care s-au intalnit incepand cu aproximativ 3.4 miliarde de ani de la cea de-a doua era importanta, Desmilozoicul. Aceste plante erau extrem de simple si erau formate din colonii din bacteri modificate care foloseau energia soarelui pentru a prepara hrana. Multe dintre aceste plante aveau un ciclu de viata complex, inclusiv reproducere sexuala.

Dar in ciuda marilor lor realizari, acestea nu erau "plante" in sensul clasic al cuvintelor. Majoritatea mancau alge modificate care foloseau energia soarelui pentru a crea hrana, asa cum fac astazi algele moderne.

Cand au inceput sa apara primele plante reale?

Primele plante adevarate au aparut in jurul perioadei Carboniferous (mijlocul devonianului, aproximativ 360 de milioane de ani in urma) si au inclus e chipuri de alge, muschi si alti fotobionti. Fotobiontii incepand sa isi faca loc pe pamant astfel incat sa se adapteze schimbarilor climatice si ai mediului. Inculcate in factorii geologici, acestia au prosperat atunci cand nucleul a insorit pamantul in clime calde si umede. Aceste alge cu fotosinteza gaseau toate materialele nutritive in apropierea oceanelor si erau prezente pe intregul glob.

Schimbarile din mediului determina aparitia unui nou tip de plante – plante vasculare. Acestea au aparut in Jurul devoniului (aproximativ 419-359 milioane de ani in urma) si au fost recunoscute de la inceput pentru capacitatea lor de a se adapta rapid. Cu noi mecanisme de reproducere, cum ar fi acela de a face tulpini de scoarta si radacini, goase care stau in picioare si muguri care i-au ajutat sa se adapteze usor la schimbarile climatice si sa se raspandeasca rapid in intreaga lume.

Plante vasculare simple si primitive, precum fentostele, leucofite si clubmosses, au fost cele mai vechi. Acestea erau specializate teleofitic – adica erau structurate cu adevarat, ca un arbore sau o tufa. Ele erau adaptate pentru a captura si prelucra lumina prin crearea unor frunze specializate adaptate pentru a capta maximum de energia. Aceste plante au formate trunchiuri si ramuri si au introdus in mijloc un tip de substante vegetale care au ajutat la formarea unor structuri care ulterior sa duca la scoarta de copaci.

Pana in Carboniferous (aproximativ 359-299 milioane de ani in urma), plantele vasculare au dominat lumea, existand chiar si fagi si arbori de pin. Acestia au dezvoltat frunzele fotosintetice, iar greutatea lor a crescut semnificativ, necesitand tulpini cu scoarta, radacini incurcate si noi structuri care au facut posibila cresterea.

Din Carboniferous si pana in Preotiurgic (299-252 milioane de ani in urma), plantele au inceput sa formeze paduri dense care au fost adaposturi pentru noile animale terestre. Plantele au fost raspandite in intreaga lume, si astazi exista aproximativ 396.363 de specii de plante.

Aceasta a fost lipsa scurta a evolutiei plantelor. Acestea in continuare continua sa se adapteze la schimbarile din mediul lor si astazi ne bucuram de o varietate de plante complexe care se raspandesc in intreaga lume.

Concluzie

Primele plante au aparut in Desmilozaic, acum aproximativ 3.4 miliarde de ani. Aceste plante erau fotobionti care foloseau energia soarelui pentru a prepara hrana si erau extrem de simple. Plantele adevarate au aparut in jurul perioadei carbonifere, iar aceste noi forme de plante au evoluata in plante vasculare simple si primitive, precum fentostele, leucofite si clubmosses. Plantele vasculare au evoluat de-a lungul perioadelor Carboniferous si Preotiurgic si astazi exista aproximativ 396.363 de specii de plante. Acestea au devenit structurate si au inceput sa se adapteze la schimbarile din lume si mediu, continand sa faca acest lucru pana in prezent.