Cand ai nevoie de rovinieta si ce amenda risti daca nu o ai?

Atunci când vrem să călătorim pe autostrada din Romania, am nevoie de o rovinieta. Aceste bunuri sunt obligatorii și se utilizează pentru a plăti taxele de autostradă. Una dintre cele mai frecvente întrebări pe Internet este ce amenda se aplică în cazul în care nu avem o rovinieta?

Taxele de autostradă sunt reglementate prin lege și se aplică pe autostrada națională și suprafata parcursă. Acestea se achita prin cumpararea unei rovignete marca unică la una dintre punctele de vânzare la autostradă. Începând cu luna septembrie a acestui an, rovinieta se emite într-un format electronic prin intermediul site-ului web al Companiei Naționale de Autostrăzi și Drumuri, CNAIR.

În cele ce urmează, vom discuta toate detaliile, inclusiv prețul și puteți găsi răspunsuri la întrebările pe care le aveți despre nevoia de rovinieta, somajele și amenzi înainte de a-l călători tot parcursul.

Ce este rovinieta?

Rovinieta este un document marca unică emis de CNAIR pentru achitarea taxelor de autostrada. Acesta se aplică pe parcursul și poate fi utilizat de către oricine călătorește cu un autovehicul. Acestea sunt disponibile în mai multe variante, în funcţie de tipul de vehicul și numarul de persoane care călătoresc.

Există două tipuri de roviniete:

• Rovinieta Plati Diferentiate (RPD) – aceasta se aplică pe un anumit tip de vehicule precum autoturismul, autocamionul, autobuzul sau microbuzele și se diferențiază în funcție de numarul de persoane transportate.

• Rovinieta de Autostrada (RA) – aceasta se aplică pe autovehicule care au cel puţin 3 axe (camion 4×2, camion 6×2, camion 8×2).

De obicei, rovinietele care se aplică la autostrada sunt valabile o perioada de 3, 6 sau 12 luni.

De ce avem nevoie de o rovinieta?

Șoferii au nevoie de o rovinieta pentru a călători pe autostrada naționala. Acestea sunt disponibile în punctele de vânzare la stațiile de pe autostrada dar, de asemenea, sunt disponibile și online. Fie că alegem să ne cumparăm rovinieta înainte de a călători sau în timpul călătoriei, trebuie să fim conștienţi de faptul că ați călători întreaga perioadă pe care o veți selecta.

Ce amenzi se aplică dacă nu ai o rovinieta?

Nu aveți o rovinieta înseamnă că veți fi amendat. Conform Autorităţii Rutiere Române (ARR), persoanele care nu au o rovinieta valabilă sunt supuse unei amenzi de 150 de lei. Mai mult decât atât, în funcţie de caz, se impun penalități în cazul în care operatorii de transport nu au plătit taxele sau dacă au obținut o rovinieta fără a plăti taxa corespunzătoare.

Şoferii care traversează autostrada în mod ilegal, știu acest lucru, pot fi amendati cu suma de 300 de lei. Dacă se constată că este vorba de un transport organizat și nu au prezentat o dovadă financiară corespunzătoare, operatorul sau agentul transportator răspunde civil, contra­s­tat şi penal pentru mai multe tipuri de sancţiuni financiare și confiscare de autovehicul.

Cum sa iti cumperi o rovinieta?

Există mai multe moduri în care puteţi cumpara o rovinieta pentru călătoriea pe autostrada naţionala.

• Primul lucru de luat în considerare este tipul de vehicul pe care îl aveți și numărul de persoane care vor călători. Acest lucru va determina tipul de rovinieta de care aveti nevoie.

• După ce v-ați selectat tipul de rovinieta corect, veţi putea cumpăra rovinieta într-una din opţiunile următoare:

  1. La un ghişeu de la staţiile de pe autostrada,
  2. Online pe site-ul CNAIR,
  3. La punctele de vânzare ridicate la magazinele din Romania,
  4. La punctele mobile de pe autostradă.

• Unele dintre punctele enumerate mai sus au tarife diferite pentru rovinietă, în funcţie de tipul de călătorie.

• După ce aţi plătit, veţi primi un talon. Acesta va fi valid pentru toată perioada pe care aţi selectat-o și trebuie să fiţi în posesia acestuia pentru toată durata călătoriei.

• Dacă vă cumpăraţi rovinieta online, este important să rețineți că această variantă poate solicita o validare online pentru a putea călători pe autostradă.

• În cazul în care aveţi un număr de înmatriculare valabil plătiţi abonamentul şi emiteţi rovinieta prin aplicaţia Roviport.

In concluzie, rovinieta este necesara pentru a c