Cand vine vorba despre gradinarit, bujorii – roz sau alb si decantati cu frunze maiestoase – sunt fioristi preferati ai multor gradini. Florile lor frumos parfumate sunt celebrarea finala a primaverii si sosirea perioadei de vara, si de multe ori sunt identificate cu momente speciale in viata cum ar fi nuntile sau alte ceremonii. Daca doriti sa aveti bujori in gradina dvs. insa nu stiti exact cand ar trebui sa ii plantati, urmariti acest ghid pentru a afla totul despre cand se planteaza bujorii in gradina dvs. de acasa.

1 Cand plantam bujorii?

Bujorii pot fi plantati in primavara tarzie sau timp de toata vara, in functie de alegerea sortimentului. Pe masura ce vremea se incalzeste, alesul momentului potrivit pentru a incepe sa-i plantati devine tot mai usor.

In general, se recomanda sa se planteze bujorii in lunile mai pana in iulie, insa pentru cele mai bune rezultate, data exacta depinde de tip si sortimentul plantelor. Acest lucru va putea fi verificat pe ambalajul produsului, de unde veti afla mai multe informatii referitor la care dintre lunile anului este mai potrivit sa plantati bujorii.

De exemplu, bujorii sub forma de tufa sunt mai bine plantati de abia in mai, in timp ce cei in ghiveci se pot pune in pamant incepand cu luna aprilie. Bujorii se pot gasi si in gradina publica, astfel ca acolo ar putea fi unele exemplare ce pot fi date jos si replantate.

2 Cum si unde plantam bujorii?

Este important sa se planteze bujorii intr-o zona cu lumina naturala indreptata inspre sud-est, in proximitatea altor plante perene. Acest lucru este important, deoarece bujorii au nevoie de lumina si umbra in egala masura pentru a se bucura de cea mai buna forma si crestere. De asemenea, acestea ar trebui sa se bucure de aer proaspat si neprelungit, precum si de soluri fermecatoare care sa le ofere nutrientii potriviti.

In general, bujorii prefera o umiditate medie si o temperatura optima mai mare de 10 grade Celsius. Se recomanda sa se adauge si niste fertilitate solului inainte de plantare si sa se aiba grija ca plantele sa stea la circa 50-60 de centimeteri distanta una de cealalalt.

De asemenea, pentru a asigura cea mai buna saturare a apei, ar trebui sa se adauge un strat de mulci in jurul tufelor. Acest lucru ii va ajuta pe bujorii sa se simta mai confortabil si sa se bucure de cea mai buna conditie.

3 Ajutor suplimentar pentru bujorii

In general, nu este neaparat nevoie de tratamente suplimentare pentru bujorii, insa exista cateva sfaturi care va vor ajuta sa le hraniti pe langa cele cateva tundere. Cel mai important factor de crestere pentru bujorii este lumina naturala, astfel incat trebuie sa se asigure ca-i searchile reglata pentru a se bucura de o lumina ridicata pe parcursul anotimpului cald.

Au nevoie, de asemenea, sa se bucure de regula aramare si adaugari de substante nutritive in solul in care sunt plantati, pentru a obtine cele mai bune rezultate. Pentru a face acest lucru, se recomanda sa se faca, de la 2-3 ori pe an, adaugari suplimentare de ingrasamant sau un amestec fertibazat cu nutrienti pentru plante.

Acest lucru se poate realiza fie prin adaugarea unei cantitati exacte de ingrasamant dizolvato langa radacina, fie prin maturarea solului cu substance nutritive. Acest lucru va va ajuta bujorii sa se bucure de beneficiile necesare unui aclimatizare la sol, precum si de nutrienti necesari pentru a se bucura de cea mai buna crestere si inflorire.

4 Planuri pentru ingrijirea florilor

In ceea ce priveste intrejur strainului frumarilor, se recomanda sa se taie tufele in luna iulie dupa ce au inflorit, astfel incat sa se evite asa numitele flori de duzina. Cu toate acestea, in cazul florilor care infloresc foarte tarziu, se recomanda sa se prelungeasca perioada de taieri pentru a le oferi cateva saptamani extra de crestere.

Imprejmuirea si taierea bujorilor ar trebui sa se reviziteze cam la fiecare 2-3 ani, astfel incat sa le oferiti tufelor spatiul de care au nevoie pentru a se bucura de cea mai buna inflorire. Datorita beneficiilor pe care le aduce intretinerea corespunzatoare a bujorilor, continua sa aveti bujori in gradina dvs. an de an.

5 Gradinarire responsabila

Bujorii sunt plante naturale si cu un nivel inalt de rezistenta, insa acest lucru nu inseamna ca o conditie imprudenta nu va poate afecta cresterea bujorilor. Prin urmare, se recomanda sa se adopte o abordare responsabila si sa se reduca utilizarea pesticidelor si produselor chimice in gradina.

Acest lucru se poate face prin controlul intretinerii, prin asigurarea unui mediu optim de crestere a bujorilor si prin stimularea microfaremecilor considerate benefice pentru acestea. Aceste lucruri pot fi economisitoare de timp si eficiente in ceea ce priveste mentinerea unui mediu sanatos pentru bujori.

In concluzie, cu toate ca poate fi putin complicat sa alegeti momentul potrivit pentru a planta bujorii in gradina de acasa, acest lucru depinde de sortimentul si tipul plantelor pe care le alegeti. In general, se recomanda sa se planteze bujorii in lunile mai si iulie pentru o monarare optima, insa asta depinde si de sortimentul ales si de locatie. Mentinerea unei ingrijiri adecvate si responsabile si a unei astfel de mediu optim de crestere este importanta in ceea ce priveste plantarea si inflorirea bujorilor. speram ca acest ghid sa va fi ajutat sa aflati informatii suplimentare despre cresterea bujorilor in gradina dvs., astfel incat sa va bucurati anual de frumusetea acestora.