Mancarea traditionala din orice bucatarie poate fi, unde altundeva, daca nu la propriul cuptor, in care se pregatesc delicii cum ar fi painea de casa – cu toate ca uneori produc anumite batai de cap chiar si celor mai exeperti bucatari. Painea de casa are la baza ingrediente simple: faina, apa, sare, drojdie si putina biscuitiune. Ceea ce ii da savoarea asa gustoasa si vietii tale sufletesti, ingredient care nu-i prea poti face fara, este – timpul. Reusesti sa-l strecori si sa obtii niste rezultate grozave.
Pentru a incepe aceasta experienta, recomandam sa incerci cea mai simpla reteta de paine de casa. Sa nu iti fie teama si sa o iei treptat! O sa descoperi asa o multime de util si distractiv – incepand cu gramajul propriu-zis si terminand cu mostenirea gastronomica!
Iata ce ingrediente ai nevoie pentru aceasta reteta:
• 500 grame de faina
• 2 linguri de sare
• 2 lingurite de zahar
• 10 g drojdie uscata
• 300 ml apa calda
• 2 linguri ulei de masline
Instructiuni:
-
Pune faina si sarea intr-un bol – separate, acestea redand prospetime si consistenta painei.
-
Dizolva drojdia uscata si zaharul in apa calda si adauga-le in amestecul de faina si sare.
-
Adauga uleiul de masline si incepe sa framanti aluatul, subtitri-l si formeaza-l intr-o minge.
-
Acopera bolul cu un prosoape curat si lasa aluatul sa creasca timp de 30 minute.
-
Dupa ce s-a crescut aluatul, framanta-l cateva minute si formeaza-l intr-un borcan rotund.
-
Pune borcanul la cuptorul preincalzit, la
200 de grade Celsius, si lasa-l sa se coaca timp de 40 minute. -
Cand este gata, lasa-l sa se raceasca pe un gratar.
-
Taie deliciosul si parfumatul tau chifle cu paine de casa!
Uneori chiar si cea mai simpla reteta de paine de casa poate fi mai complicata decat ne gandim in mod obisnuit. Daca incerci pentru prima data sa faci chifle sau paine si nu esti sigur ca ai facut cum trebuie, urmeaza aceste sfaturi:
-
Verifica daca aluatul se muleaza bine! Aluatul trebuie sa aiba consistenta mai firava, astfel incat sa se formeze o minge frumoasa si elastica, fara sa formeze crapaturi.
-
Cand faci aluatul, incearca sa nu adaugi prea multa faina – acest lucru poate face ca chiflele sa iasa prea tari si fara consistenta.
-
Verifica daca drojdia este activa inainte de a o adauga la aluat. Pentru acest lucru, dizolva drojdia in apa calduta cu un varf de sare si un pic de zahar si lasa-o sa se odihneasca timp de cateva minute. Daca este activa, vei observa ca incepe sa capete un aspect cremos si sa se inmulteasca in volum.
-
Pastreaza aluatul la loc caldut, astfel incat sa se poata dezvolta. De exemplu, tava poate fi pusa pe radiator pentru ca aluatul sa creasca in ea.
-
Lasa aluatul sa se coaca corespunzator! Painea are nevoie de un timp destul de mult pentru a se coace si daca este prea putin coapta, gustul si consistenta ei nu vor fi corespunzatoare. Verifica daca este complet coapta inainte de a o scoate din cuptor si tine cont de vremea specifica de coacere, mentionata in reteta.
-
Lasa-i sa se raceasca chiflele inainte de a le servi. Lasa-le pe un gratar timp de cateva minute pentru ca consistenta painii sa se transforme in ceva magic.
-
Verifica mereu instructiunile folosind un termometru sau un cod QR. Daca folosesti un aragaz cu plita pe gaz, foloseste timer-ul cu care acesta vine dotat.
Nu-ti face griji chiar daca acesta reteta de paine de casa ti se pare complicata la prima vedere! Uneori, cele mai bune rezultate provin din cele mai simple retete, asa ca nu uita: pasiunea, exactia si caldura ta creeaza o paine speciala. Bucura-te de placerea de a savura painea pregatita acasa!
Speram ca aceasta reteta sa ti-o usureze drumul catre arta practica de a face paine de casa si sa iti aduca zambetul pe buze de fiecare data cand faci un nou, delicos si plin de aroma, chifle.