Toti omenii sunt diferiti, cu tendinte si personalitati unice. Unii sunt energici si chiar impulsivi, in timp ce altii sunt mai linistiti si sociali. Cu toate acestea, nu exista orezolutie finala pentru o persoana in particular si, prin urmare, oamenii sunt deseori clasificati in anumite tipuri de personalitate, care ajuta la mai bine de inteles caracteristicile lor individuale. Acest articol analizeaza cate tipuri de personalitate exista, lucrurile care se raporteaza la fiecare tip si ce semnifica fiecare sintagma.

1. Ce inseamna personalitatea?

Înainte de a explora cele mai comune tipuri de personalitate, ar trebui sa definim ceea ce este personalitatea. În termeni simpli, personalitatea este definita ca fiind modul persistent în care un individ îsi arata sentimentele, gândurile, vorbirea si comportamentul în diferite situatii. Este o combinație de trasaturi care face o persoană unică, fără să fie un element unic sau imposibil de modificat.

2. Teorii despre personalitate

Exista un numar de teorii ale personalitatii care contribuie la lucrurile ce definesc personalitatea si ce fel de cuvinte sunt folosite pentru a clasifica oamenii. Aceste teorii sunt fundamentale pentru intelegerea dimensionala a geneticii si a comportamentului uman.

• Teoria lui Freud: Profesorul Freud a fost unul din cei mai reputati psihologi ai veacului 19 si a fost unul din cei care au contribuit la elaborearea unei teorii despre psihicul uman. El a vazut ceea ce el a numit “structuri ale personalitatii” ca structuri separate care, in acelasi timp, interacționează. Acestea sunt: “Eul”, “Id-ul” și supereul. Aceste trei elemente ne definesc personalitatea și ne determina comportamentele noastre.

• Teoriile traitului: Studiile asupra trasaturilor semnificative si stabile ale personalitatii au diferite elemente unice. Astfel, teoriile trasaturilor sunt fundamentale in intelegerea cum caracteristicile noastre creeaza o motricitate modelata a comportamentului.

• Teoria lui Eysenck: Pentru psihologul englez, Hans Eysenck, exista doua variabile principale care diferentiaza personalitatea – nivelul de anxietate si prezenta unei tendinte sau orientari spre extroversiune. El a dezvoltat apoi cea mai cunoscuta modelare a personalitatii, care a determinat indentificarea celor trei tipuri principale de trasaturi: psihoticism, anxietate si extroversiune.

• Teoriile cognitive sociale: Comportamentul uman altfel este influențat de caracteristicile personale și sociale ale individului. Aceste forte sunt cunoscute sub numele de teoriile cognitive-sociale și subliniaza faptul ca indivizii sunt motivati sa demonstreze prin comportamentul lor, cum se raportează la mediul lor.

3. Cate tipuri de personalitate exista?

Datorita numeroaselor teorii despre personalitate, putem constata ca exista o multitudine de categorii de personalitate. Putem grupa aceste categorii de personalitate in functie de numarul si tipul dinamicilor pe care le iau in considerare. De exemplu, putem avea patru tipuri principale de personalitate:

• Persoane Introvertite: Acesti oameni prezinta tendinta de a fi mai private, rezervate si introspective. Acestia isi reduc interacțiile sociale, preferand sa stea mai mult in compania gândurilor lor si sa se implice mai putin in activitati sociale.

• Persoane Extrovertite: Acesti oameni sunt exact opusul persoanelor introvertite. Ei prefera sa fie in centrul atentiei si sa se implice activ în activitati sociale. Ei exprima în mod deschis sentimentele și gândurile lor si își împartasesc pasiunile cu ceilalți.

• Persoane Sensitives: Acesti oameni manifesta o senzitivitate inalta si empatie fata de ceilalti. Acestia pot fi foarte patimasi sau creativi, dar au, de obicei, un nivel ridicat de anxietate si niveluri scazute ale stimei de sine.

• Persoane Ambitioase: Acesti oameni au un apetit de victorie si se concentreaza asupra atingerii obiectivelor pe care si le-au propus. Acestia sunt de obicei optimisti, perseverenti si independenti si se implica in mod activ in progresul lor.

Other-wise, exista si alte categorii cum ar fi agresiunea, nonconformismul, anxietatea etc. insa, acestea sunt mai putin utilizate pentru a clasifica oamenii si mai des pot fi observe sub forma de obiceiuri sau trasaturi individuale.

4. Tipuri de personalitate in functie de trasaturi

Teoriile despre personalitate ne ajuta sa identificam principalele trasaturi ale personalitatii. Acestea includ:

• Abilitatea cognitiva: Aceasta trasatura se refera la gandirea si capacitatea unei persoane de a lua decizii in situatii complexe.

• Facultatea de a lua decizii: Aceasta trasatura se refera la energia persoanei de a lua o anumita directie si de a-si lua anumite decizii. De exemplu, o persoana care are o decizie buna va fi capabila sa ia decizii mai rapide decat ceilalti si sa acționeze mai repede.

• Capacitatea de a invata: Aceasta trasatura se refera la abilitatile unei persoane de a invata si de a se adapta la mediu. Unele persoane pot fi foarte bune la învățare, in timp ce altele pot invinge mai rapid si mai multe informatii.

• Agresivitatea: Aceasta trasatura se refera la cat de dispuse sau agresive sunt persoanele. Acestea pot fi aggressive intr-un mod constructiv sau poate lua forma unor comportamente distructive.

• Adaptabilitatea: Aceasta trasatura se refera la modul cat de usor isi poate schimba o persoana comportamentul atunci cand mediu sau provocarile sunt schimbate.

• Constanta: Aceasta trasatura se refera la capacitatea unei persoane de a lucra pe o perioada de timp fara o pierdere de energie si concentrare.