Quinoa este una dintre cele mai populare cerealii non-cerealiere disponibile astăzi, fiind alesă ca un aliment nutritiv în consumul adecvat și sănătos pe plan mondial. Provină din America Centrală și de Sud, quinoa este cunoscută pentru aportul său bogat în multe vitamine și minerale esențiale, pentru a menține sănătatea și starea de bine.
În plus, quinoa este foarte versatilă, cu un gust îmbogățit de foarte multe condimente, aromatice, grăsimi și produse lactate și este destul de ușor de pregătit. Acestea fiind spuse, iată câteva dintre cele mai gustoase retete cu quinoa pe care le puteți prepara pentru a obține o masă delicioasă și nutritivă.
Quinoa este un super aliment „pseudo-cereal” și este unul dintre cele mai sănătoase alimente disponibile. În plus față de faptul că are un conținut ridicat de nutrienți și fibre alimentare, acesta este un ingredient versatil, care se poate găti în mai multe moduri și se poate folosi în diferite forme. Deoarece quinoa se poate combina cu produse lactate, legume, condimente, carne, nu este surprinzător faptul că există o varietate mare de rețete cu quinoa, gata să fie preparate pentru fiecare dintre noi.
Istoria Quinoa
Quinoa a fost cultivată pentru prima dată de către popoarele inca în vechime. Din culturile vechi spaniole, se știe că quinoa a fost un aliment important și ritual în perioada lor pre-hispanică și a fost considerată cea mai importantă sursă de hrană pentru incarer. Quinoa mai este cunoscută și sub numele de sfecla alba. În prezent, quinoa crește în multe țări din lume, precum Peru, Bolivia, Columbia, Ecuador și Uruguay.
Beneficii Quinoa
Quinoa este considerată asemenea unor cereale, deși din punct de vedere botanic sămânța de quinoa și celelalte cereale sunt complet diferite. Quinoa este o sursă excelentă de proteine neprocesate și oferă un profil nutritiv superior, care include vitaminele B, calciu, magneziu, seleniu și acid folic. Deoarece conține vitamina E și antioxidanți, quinoa are un rol important în lupta împotriva îmbătrânirii.
Quinoa a fost folosită pe scară largă pentru a scădea presiunea arterială, prevenirea bolilor cardiovasculare, diabetului și obezității. O porție de quinoa conține, de asemenea, fibre alimentare, care ajută la dragostea de sine și la menținerea unui balans sănătos între zahăr și colesterol în organism.
Retete cu Quinoa
Descoperiţi mai jos câteva reţete delicioase și sănătoase cu quinoa:
- Prăjitura cu quinoa și fructe proaspete
Ingrediente:
-1 cană de quinoa fiartă mai tare
-2 ouă
-½ cană de zahăr brun
-½ cană de fructe – afine, banane, portocale sau stafide
-1 cană de lapte gem
-2 linguri de unt topit
-2 linguri de fulgi de cocos
Instructiuni:
-Preîncălziți cuptorul la o temperatură de 350°F.
-Amestecati quinoa fiartă în prealabil, cu zahărul și ouăle.
-Adăugați fructele după dorință.
- Se amestecă ușor laptele de migdale și untul topit.
-Turnați amestecul într-o medalie acoperită cu hârtie de copt.
-Presărați fulgii de cocos pe partea superioară.
-Coaceți prăjitura timp de aproximativ 30 de minute sau până când devine de culoare maronie.
- Salată cu quinoa și legume
Ingrediente:
- 1 cană de quinoa fiartă
- 1 ardei gras rosu
- 1 ardei verde
-2 linguri de ulei de măsline
-2 linguri de lămâie
-1 ceapă verde
-1 lingură de fenicul
-1 lingură de boia
-1 lingură de oregano
-´ Sare și piper după gust
Instructiuni:
-Fierbeți quinoa în prealabil și lăsați-o să se răcească.
-Nucați ardeii în cubulețe mici.
-Tăiați ceapa verde și feniculul în bucăți mici.
-Amestecați toate ingredientele într-un bol mare: quinoa și ardeii, ceapa, feniculul, boiaua, oregano, uleiul de măsline, sucul de lamaie si condimentele. Se amestecă ușor.
-Asezonati salata cu sare și piper și se poate servi așa cum este sau însoțită de murături sau fructe proaspete.
- Burgers vegani cu quinoa
Ingrediente:
-1 cana de quinoa fiartă
-2 linguri de ulei de măsline
-1 lingura de sare
-2 linguri de condimente italiene (optional)
-1 ceapă
-2 căni de ierburi tocate
-1/2 cană de nuci tocate
-2 linguri de fulgi de drojdie uscată