Gatirea spanacului cu smantana este un preparat sanatos si delicios care poate fi pregatit intr-un mod relativ simplu. Aceasta reteta se potriveste perfect pentru cei care iubesc preparatele usoare dar care au un gust excelent. Iata cateva sfaturi pentru a gati spanac cu smantana precum si alte informatii utile despre acest tip de reteta.

Ingrediente

Pentru aceasta reteta, aveti nevoie de urmatoarele ingrediente:

  • 500 g spanac
  • 4 linguri smantana
  • 4 catei de usturoi
  • 1 lingura ulei de masline
  • Sare
  • Piper proaspat macinat
  • O lingura patrunjel

Preparare

  1. Intai se va curata spanacul. Se vor indeparta tulpina si frunzele stricate si se spala foarte bine.

  2. Se pune spanacul intr-o cratita si se adauga 4 linguri de smantana, 1 lingura de ulei de masline, 4 catei de usturoi, sare si piper proaspat.

  3. Se amesteca usor toate ingredientele si se acopera cratita si se lasa sa fiarba la foc mic pentru 10-15 minute.

  4. Se adauga o lingura de patrunjel tocat si se mai lasa sa fiarba 5 minute, amestecand din cand in cand.

  5. Spanacul cu smantana este gata si poate fi servit cu orez, paste sau carne.

Variante

Exista nenumarate variante de a prepara spanacul cu smantana. Iata cateva dintre ele:

  • Puteti folosi mai multi sau mai putini catei de usturoi in functie de gust.

  • Daca vreti ca spanacul sa fie mai cremos, puteti folosi mai multa smantana.

  • Puteti folosi si alte tipuri de frunze verzi precum frunze de salata, spanac congelat sau sfecla rosie decojita in loc de spanac.

  • Puteti adauga si ciuperci, alte legume sau chiar carnati pentru un plus de savoare.

  • Puteti adauga si condimente precum nucsoara, scortisoara sau chiar ratait de lamaie.

Beneficiile consumului de spanac cu smantana

Spanacul in sine este o leguma foarte nutritiva, plina de vitamine si minerale. Spanacul contine cantitati mari de vitamina A, vitamina K, vitamina C, magneziu, fier si potasiu. Consumul de spanac este benefic in special pentru sanatatea cardiovasculara si poate ajuta la reglarea glicemiei si poate fi folosit in dietele de slabire.

Smantana este o sursa buna de proteine, vitamine si minerale si este bogata in grasimi saturate care pot reduce riscul de cancere osoase si de crestere a colesterolului rau pentru organism.

In plus, aceasta reteta combinata ajuta la absorbtia mai buna a nutrientilor din spanac de catre organism.

Prima servire a spanacului cu smantana

Aceasta reteta poate fi servita calda sau rece si poate fi folosita liamea un fel principal sau ca garnitura. Spanacul cu smantana se poate servi dupa oricare dintre urmatoarele:

  • Orez
  • Cartofi
  • Paste
  • Friptura
  • Peste
  • Oua ochiuri

Cum se poate pastra spanacul cu smantana

Spanacul cu smantana poate fi pastrat in frigider intr-un borcan cu capac sau vase hermetice pentru o perioada de 3-5 zile. Inainte de a fi servit, se incalzeste la foc mic sau la cuptor.

De asemenea, se poate congela si se poate consuma pana la 3 luni dupa ce a fost congelat. Atunci cand il descongelati, se incalzeste la foc mediu si se serveste.

Intrebarile frecvente

  1. Poate fi preparat deja spanacul si servit si rece?

Da, spanacul cu smantana poate fi servit si rece. Atunci cand spanacul este pregatit se poate lasa sa se raceasca. Este perfect pentru a fi servit ca salata sau ca garnitura rece.

  1. Ce se poate servi cu spanacul cu smantana?

Spanacul cu smantana se poate servi cu orez, cartofi, paste, friptura, peste sau oua ochiuri.

  1. Poate fi consumata aceasta reteta si de catre persoanele care au diabet?

Da, spanacul cu smantana este o reteta potrivita si pentru persoanele care au diabet deoarece ajuta la reglarea glicemiei.

Gatirea spanacului cu smantana este relativ simpla si presupune folosirea a putine ingrediente. Este un preparat sanatos, delicios si plin de nutrienti, iar modalitatile de a fi servit sunt variate. Fie ca preparati aceasta reteta ca fel principal sau ca garnitura, puteti fi siguri ca va oferi o multime de beneficii pentru sanatate. Daca tineti cont de sfaturile si informatiile de mai sus, cu siguranta va veti bucura de o masa delicioasa si nutritiva.