Intotdeauna au existat generatii intregi de cinefili care se regasesc in filmele western. Acestea au prezentat etosul dur al Vestului Salbatic al SUA, atmosfera statornica si personajele arhetipale care au captivat publicul timp de decenii.

Daca esti un fan al acestui gen de filme, acest articol iti prezinta cele mai interesante filme western, produse de-a lungul anilor.

1. Cu Malpaso in Sub Pampas (1959)

Cu Malpaso in Sub Pampas a fost primul film regizat si produs de celebrul Clint Eastwood. Filmul a avut si o parte simbolo-politica, pe care Eastwood a replicat-o in mai multe dintre filmele sale western. Filmul a fost prezentat pe ecran un an dupa ce a fost filmat, devenind unul dintre filmele cu bugetul cei mai scazut din industria cinematografica, cheltuind numai 200.000 de dolari pentru realizarea sa. Cu Malpaso in Sub Pampas a fost marca inregistrata a lui Eastwood pentru succesul sau si pentru statutul sau de legendă.

2. Cainele din Baskerville (1959)

Izvorul acestei versiuni a Câinelui din Baskerville se afla în cartea lui Conan Doyle, in care un detectiv particular trebuie sa dezlege misterul mortii unui stapan de vanatoare, despre care se presupune ca ar fi ucis un caine snapan.

Pentru aceasta versiune, natura si spatiul western au fost schimbate atât în ceea ce priveste locația, cât și în ceea ce privește peisajul, clima si stilul de viata acestei zone. Cu toate acestea, Cainele din Baskerville a luat parte la multe secvente dragastoase si interesante ce au adus la viața povestea.

3. Glinda cu biciul (1960)

Glinda cu biciul a fost realizata de catre Howard Hawks si produsa de catre Warner Bros. Clint Eastwood facea sau intra in scena la aceasta produsie, care era o parodie a western-ului despre care publicul din acea vreme era obisnuit. Cu o distributie solida, Glenn Ford, Lee Marvin, Eli Wallach, Jack Elam si Brian Keith, Glinda cu biciul este unul dintre cele mai spectaculoase produse ale genului western.

Filmul urmareste povestea unui barbat erou, introdus de catre Clint Eastwood, care este retras din armata de Confederatie si are intentia sa se inroleze intr-o cale ferata. Politica western dintre Mexic si Statele Unite devine o problema si eroul sau, introdus de Eastwood, incearca sa o rezolve.

4. Titlul Padurii (1969)

Titlul Padurii a fost una dintre cele mai bune produse ale genului western, regizata de George Roy Hill si produsa de Universal Pictures. Filmul prezinta desfasurarea conflictului dintre stat si legea lui Union , luand in considerare intrarea SUA in Secolul 20. Principala tema este aceea a unui militar care se intoarce acasa, in al cincilea an al Razboiului Civil America si care se indragosteste de Elisabeth McGovern, personajul din film.

In Titlul Padurii, George Roy Hill a creat un western clasic, care a captivat publicul din acea vreme. Filmul a avut parte de foarte multe aplauze, mai ales pentru personajele sale, dialogul si actiunea sa. Acesta a primit peste 13 premii Oscar si a devenit, astfel, unul dintre cele mai populare produse ale genului western al acelor vremuri.

5. Strazile din Tombstone (1993)

Strazile din Tombstone a fost unul dintre cele mai mari succese ale genului western, dovedit si de multi Oscari si premii primite. Productia a fost regizata de Kevin Jarre si a fost productia lui Kurt Russell, care si-a construit un adevarat imperiu in industia hollywoodiana pe baza acestui film.

Filmul prezinta povestea lui Wyatt Earp si a cumnatului sau Doc Holiday, persoane istorice cunoscute si prezente in lumea western-ului. Scopul lor era sa aduca legalitatea in orasul lor, Tombstone.

Strazile din Tombstone a studiat personajele istorice si a captivat publicul prin cele 3 principale dimensiuni De Vest: viata, legea si trasoare. Filmul a fost o productie uimitoare care a ramas in sufletul multor cinefili de-a lungul anilor.

6. Unchiul Sam (1996)

Unchiul Sam a fost un alt succes al industriei fimului western, regizat de Sam Raimi. Filmul prezinta povestea lui Patrick Swayze, care se intoarce in Vestul Salbatic, dupa ce si-a petrecut 5 ani in lumea cazinourilor si bauturilor. El isi face drum spre ranchul familiei sale, unde afla ca fratele sau mai mare a fost ucis de catre un grup de banditi, care fac parte din gangul lui Ben Wade.

Prin intermediul personajului sau principal, Patrick Swayze a reusit sa tendinteze linia dintre razboi si pace, pozițiile politice si in sfarsit, supremația de Vest. Acesta a devenit unul dintre filmele western clasice ale acelor vremuri, ce va ramane clasic pentru multi cinefili din lume.

7. Ultimele Momente ale Legii (2011)

Ultimele momente ale Legii este ultimul filme regizat de Robert Duvall si produs de Fox. Filmul prezinta povestea unui barbat bătrân de 70 de ani care se intoarce in Vestul Salbatic pentru a-si face un rost in lumea la fel de violenta si salbatica in care se imbarca.

In Ultimele Momente ale Legii, se vede evolutia unui om care se afla putin mai aproape de sfarsitul vietii sale, dintr-un West salbatic si primitiv, la unul mai civilizat. Robert Duvall a reusit sa mobilizeze publicul prin accentuarea paternurilor de obisnuinta mai vechi, prezenta si in alte filme western din acea vreme.

Fiecare dintre aceste filme a oferit ceva diferit cu privire la experientele unora dintre actorii si regizorii cele mai remarcabili din acea vreme. Toate acestea au reusit sa aduca in comunitatea filmului western energii, idei si sentimente unice. Povestile acestor produse vesetiene au devenit parte a istoriei si a obiceiurilor Americii precum si a intregii lumi, si acest lucru nu se schimba niciodata.