Ochii persoanelor se misca non-stop, fenomen cunoscut sub numele de zbatut ochiul. Desi majoritatea oamenilor nu pot vedea lichidul care scalda ochii, la microscopic, lentila se misca continuu. Acest fenomen de zbatut ochiul creaza o imagine clara si confortabila a obiectelor in fata ochilor, si este responsabil pentru alte mecanisme optice importante. In cele ce urmeaza, vom discuta despre ceea ce cauzeaza si de ce se zbate ochiul si da inainte.

Ce este Zbatutul Ochiului?

Zbatutul ochiului, sau miscarea ritmica inconstienta a globilor oculari poate turna incredere in subiectul bunastarii, insa chiar daca nu ai aceasta notiune despre ce se intampla, este important sa intelegi cum fenomenul actioneaza. Zbatutul ochiului este un raspuns natural la miscarea obiectelor in perceptia ta de camp vizual. Acest proces permite ochiului sa retina informatii in profunzime, cum ar fi conturul obiectelor, culoare, miscarile, directia si depunerea informatiei in memoria a scurta si lunga durata.

Lucruri care cauzeaza Zbatutul Ochiului

Printre multe altele, sunt urmatoarele cinci conditii care pot cauza zbatutul ochiului la copii sau adulti:

  1. Substimulare Vizuala – Legat de stimularea mediului in care se afla.
    Ochiul nu va fi stimulat suficient daca obiectele par sa stagneze in lumina scazuta.

  2. Stimulare excesiva – Prea multe obiecte par sa apara din nici unul, astfel incat ochii se vor misca prea repede intre ele pentru a percepe.

  3. Desinencrustare – Acest lucru are loc atunci cand dioptriile lentilelor interne se schimba sau se deformeaza.

  4. Dezintoxicare – Consumul de substante, cum ar fi alcoolul, poate intrerupe sistemul vizual al corpului.

  5. Stres – Depresia poate fi cauza de stres prelungit ca urmare a hiperactivitatii neuromuscualare.

Controlul Zbatutului Ochiului

Odata ce cauzele zbatutului ochiului sunt identificate, atunci tratamentul poate fi aplicat. Tratamentul implica schimburi subtile ale conditiilor de lumina, revizuirea medicamentelor care l-ar putea afecta pe pacient si reducerea consumului de stres. Cel mai probabil, un medic va prescrie ochelari sau lentile de contact pentru a corecta dioptriile la ochi, iar acest lucru va avea un efect pozitiv asupra zbatutului ochiului.

In plus, medicii vor recomanda persoanelor sa evite suprasolicitarea vizuala si sa se relaxeze. Chiar si atunci cand se utilizeaza ecranele, este important sa se faca pauze scurte la fiecare 15-20 de minute si sa se faca eforturi pentru a limita orice activitate care poate crea oboseala vizuala. Este, de asemenea, important sa luati precautii pentru a preveni reducerea luminozitatii si ajustarea culorilor.

Tratamentul pentru Zbatutul Ochiului

Terapia medicamentoasa pentru zbatutul ochiului este o metoda ce poate fi folosita pentru a complica medicamentele. Cele mai frecvent utilizate medicamente sunt clasificate ca medicamente anticholinergice, benzodiazepine scurte si medicamente care ajuta la alinarea durerii. Aceste medicamente sunt administrate de obicei sub forma injectedor pentru a obtine un efect rapid.

De asemenea, sunt disponibile tratamente non-medicamentoase alternative, cum ar fi terapia comportamentala, terapia prin miscare si terapia prin exercițiu. Terapia comportamentala implica tehnici de relaxare, cum ar fi respiratia, aut imaginatia sau terapia audio-vizuala, care pot ajuta la reducerea anxietatii si stresului, reducand astfel si zbatutul ochiului.

Terapia prin miscare implica exercitii fizice usoare pentru a relaxa muschii ochilor. Terapia prin exercitii consta in exercitii pe care sa le efectuati pentru a imbunatati vederea si, prin urmare, controlul zbatutului ochiului.

Zbatutul ochiului poate fi un simptom de anxietate sau disconfort vizual care poate afecta nucleul starii fizice si emotionale a unei persoane. Exista mai multe cauze care provoaca zbatutul ochiului, insa controlul si tratamentul acestei conditii pot ajuta la obtinerea unei mai bune calitati a vietii.

Atat medicatia, cat si metodele non-medicamentoase pot face diferenta in controlul zbatutului ochiului, astfel incat persoana sa poata avea un somn odihnitor, vedere clara si activitati de zi cu zi fara probleme. Acum ca stii mai multe despre ce cauzeaza si de ce se zbate ochiul, este vital sa iei masuri preventive si sa acorzi atentie simptomelor, astfel incat sa beneficiezi de o vedere clara si deloc intunecata.