Pizza este unul dintre alimentele preferate de catre fanii bucatariei italienesti si se cunoaste ca in intreaga lume, aceasta mancare a fost inventata in Italia. Din acest motiv, este ideal sa faci pizza ca o bucatareasca italiana – care inseamna ca incercarea ta in a face pizza cu adevarat italiana ar trebui pornind de la blatul de pizza. Blatul de pizza este un pas foarte important, deoarece difera de la o reteta la alta si de la o tara la alta.
Daca ai vazut vreodata o pizza italiana, o mana experta ar putea pune in evidenta anumite caracteristici si unicitati ale blatului lor. Daca incearca sa realizeze si tu aceasta pizza italiana, acesta este momentul sa aflam cum putem face acest blat de pizza.
Iata, pas cu pas, cum facem un blat de pizza corect, italian-style:
1. Ingredientele
-Faina (de preferat una extrafina, care va asigura o textura fina si usor de presat)
-Apa – 6-7 pahare
-Drojdie
-Sare
-Ulei (optional)
-Zahar
2. Amestecarea ingredientelor
- Se amesteca faina cu sare si zaharul intr-un exainer mare, astfel se va asigura ca aceste ingrediente se vor imprastia iar blatul de pizza va fi uniform.
- Adauga drojdia intr-un vas mai mic si amesteca-l cu apa. Lasa amestecul sa se odihneasca aproximativ 5 minute sau pana ce aluatul se umfla si devine galbui.
- Introdu apoi drojdia in amestecul de faina cu sare si zahar si amesteca bine ingredientele.
- In mod opțional, mai adauga cativa stropi de ulei in aluat pentru a-i da o aroma mai speciala si o consistenta placuta.
3. Framantarea
Este momentul sa framanti aluatul. Framanta aluatul, pana devine fin si elastic. Este foarte important ca aluatul sa fie uniform, pentru a obține un blat de pizza de calitate.
4. Formarea bilelor
Toaca aluatul in bucati, in functie de dimensiunea preferata a plăcintei. Daca doresti mai multe felii, bucata mai mare, iar pentru mai putine felii, formeaza bile mai mici. Dupa ce au fost taiate in bucati, presara puțin aluat deasupra bilelor de aluat si apasa-l medium, prin asta asigurandu-se o suprafata usor diferentiata.
5. Odihna
Acopera bilele de aluat cu o farfurie si lasa-le sa se odihneasca pentru aproximativ 10 minute.
6. intinderea
Pentru a intinde bila de aluat si a umple forma rotunda a unei tavi de pizza, trebuie sa folosesti palmele tale. Pozitioneaza degetele intr-o maniera rotunda, spre coada, iar aluatul se tinde aproximativ 40 pana la 50 cm in diametru. Daca este prea subtire, se intinde ceva mai mult, fara sa se rupa.
7. Coacerea si perfectionarea
Inainte de a pus topping-urile, aluatul de pizza se poate coace in cuptours pentru 10-12 minute astfel incat blatul sa ramana fin si elastic. In mod opțional, se poate presara o lingurita de ulei in tava, care sa ajute la coacerea blatului.
Dupa ce aluatul de pizza a fost copt in cuptor, abia acum se poate adauga topping-ul. Adauga topping-urile preferate (roșii, ardei, mozzarella, salami, etc) si se coace din nou pentru 5-10 minute.
8. Se servește
In final se obtine un blat de pizza ideal și delicios! Serveste-l!
Efectuarea acestor pași clari vor asigura ca rezultatul final va fi un blat de pizza gustos si cremoase. Blatul de pizza este esential in prepararea unei pizza cu adevarat italieneasca și cunoașterea diversității oferite poate sa va faca mai usor sa preparati o pizza pe placul tuturor. Drept urmare, incercati-l și bucurati-va de cele mai bune blaturi de pizza!