Coliva este o mancare traditionala des intalnita in unele parti ale Europei si din Orientul Mijlociu si este folosita pentru a marca anumite sarbatori religioase. Aceasta face parte din cultura populara si simbolizeaza sanatatea si prosperitatea. Coliva poate fi gatita adesea in casa, iar reteta poate varia de la regiune la regiune si, uneori chiar, de la familie la familie. Iata cum poti prepara coliva acasa.

Ce ingrediente sunt necesare pentru a face coliva?
Exista niste elemente absolut esentiale pentru a prepara o coliva. Iata o lista cu ingredientele tale, pe care le ai nevoie in procesul de preparare:

• 1 cana de grau sau orez
• 1 cana de ulei de floarea soarelui
• 2 linguri de zahar
• 2 linguri de miere
• 2 linguri de apa
• 3 linguri de stafide
• 3 linguri de nuci
• 2 linguri de scortisoara
• 2 linguri de piper

Foloseste si alte fructe uscate si seminte in functie de preferintele tale.

Instructiuni pas cu pas pentru prepararea colivei
In primul rand, pregateste toate ingredientele, indeparteaza coaja de la nuci si taie stafidele. Apoi urmeaza acesti pasi pentru a pregati coliva atat acasa, cat si in familia ta:

Pasul 1: Trebuie sa toci nucile in cioburi foarte mari.

Pasul 2: Pune-le intr-un vas, adauga stafidele si scortisoara.

Pasul 3: Intr-o tigaie punem uleiul de floarea soarelui si zaharul si le amestecam pana cand se topeste zaharul.

Pasul 4: Adaugam graul sau orezul si amestecam pana se omogenizeaza.

Pasul 5: Adaugam apa si mierea.

Pasul 6: Soteaza totul pentru aproximativ 10 minute, pana cand se fac bulgari mari.

Pasul 7: Adauga nucile cu stafidele si scortisoara.

Pasul 8: Misto toata compozitia pana se omogenizeaza.

Pasul 9: Pune compozitia intr-o forma ovala si lasa-o la frigider pentru aproximativ 30 de minute.

Pasul 10: Prinseaza cu piper si serveste cu dragoste.

De retinut
Cand prepari coliva, pregateste-ti toate ingredientele: Nucile intr-o forma mare tocata, scortisoara, stafidele si uleiul, zaharul si mierea. Este important sa amesteci bine totul si sa sotezi pana cand compozitia devine lizibila si se leaga. Dupa ce ai pregatit coliva, lasa-o intr-o forma ovala pentru aproximativ 30 de minute, prinseaza-o si serveste-o.

Coliva poate fi preparata si cu alte ingrediente si retete, in functie de preferintele culinare, sau chiar de produsele pe care le ai la indemana. Pentru a prepara o reteta de coliva cu bomboane, poti utiliza produse precum bomboane colorate, alune, nuci, biscuiti si fructe uscate, pe langa zahar, miere, ulei si grau/orez.

De asemenea, combinatii interesante se pot obtine preparand coliva cu alune si ciocolata, dar si cu fructe confiate. Sunt multe retete de coliva pe care le poti incerca acasa, cat si combinatii culinare originale, dar important este sa te bucuri de processul de preparare al acestei minunate bucate.

Gateste coliva din inima pentru a prinde bucuria acestei bucate si a marca sarbatorile in familie. Felicitarile sunt garantate!