Anul 2022 a fost bogat in filme din toate genuri, si de pe toate platformele media. Adesea, acest lucru poate insemna ca indiferent ce iti iei, in special cand vine vorba de un debut incredibil de mare cum ar fi Marvel Cinematic Universe, este greu sa iti faci temele si sa te uiti la toate in ordinea corecta. Exista, desigur, unele metode tehnicestandard pentru a te uiti la filme Marvel in ordine cronologica, insa ele merg uneori prea departe – rezultatul fiindatat de complex incat acest lucru poate deveni un adevarat chin.

Dar everti sa stii ce se intampla daca lasi filmele Marvel sa te ghideze in calatoria ta cinematografica? In acest articol iti vom arata cum sa te uiti la filme Marvel in ordinea corecta, cum sa apreciezi spectacolul cinematografic in ansamblu si unde sa gasesti cele mai mari momente din acest univers epic in expansiune rapida. Iata un ghid pas cu pas despre cum sa te uiti la filme Marvel in ordinea cronologica..

Ce este Marvel Cinematic Universe (MCU)?

Inainte de a face pasii necesari pentru a te uiti la filme Marvel in ordinea cronologica, sa luam cateva minute sa ne asiguram ca intelegem ce este Marvel Cinematic Universe (MCU). MCU reprezinta o colectie de filme produse de Marvel Studios, acesta fiind unul dintre studiourile de productie de film Marvel care exista din urma cu mai bine de un deceniu. Aceste filme se bazeaza pe personajele Marvel Comics, ceea ce le face sa fie similare cu cele alte serii, dar au adaugat si multe elemente noi si unice filmelor originale Marvel. Acest lucru a permis ca MCU sa devina unul dintre cele mai populare, impresionante si cele mai de succes proiecte cinematografice din istorie.

De unde incepem?

Avand in vedere dimensiunea gigantica a MCU si importanta corecta a filmelor Marvel in aceasta ordine cronologica, poate fi dificil de stiut de unde sa incepi. Cu toate acestea, aceasta etapa si majoritatea sarilor de nivele ulterioare pot fi facute foarte simplu si eficient cu un pic de cercetare. Potrivit Marvel.com, o astfel de lista cronologica oficiala a filmelor Marvel poate fi gasita online, astfel incat oricine poate sa se uite la filmul/filmele MCU in ordinea corecta fara prea mult efort. De fapt, acest lucru poate fi facut intr-o ora sau doua, fara a fi nevoie sa se uite la un film intreg inainte de a trece la urmatorul.

Ce legatura au acestea intre ele?

Un element important pe care trebuie sa il intelegeti inainte de a te uita la filme Marvel in ordinea corecta este, desigur, pe ce se bazeaza acestea. Fiind create pe baza personajelor Marvel Comics, pot fi de fapt foarte conectate unele cu altele in mai multe feluri. Aceste filme nu se afla doar in acelasi univers, ci iau parte si la povestiri mai largi, subiecte si evenimente care adauga o anumita unitate la acestea. Acest lucru inseamna ca, atunci cand te uiti la toate filmele MCU intr-o ordine cronologica corecta, vei intelege mult mai bine cum functioneaza acest agenda subiectiva si se poate sa te inspiri sa citeasca mai multe din acest univers comic si sa aduti chiar si tu la el.

Cum putem sa ne organizam filmarile pentru a urma aceasta ordine cronologica?

Exista mai multe moduri de a te uita la filme Marvel in ordinea cronologica, insa unul din cele mai importante sunt organizarea si agendarea filmarilor corecte. Acest lucru este important atat pentru urmarirea corecta a evenimentelor din MCU, cat si pentru ca iradieri multe dintre personajele principale pe care le vei intalni mai tarziu. Exista, desigur, mai multe moduri de a dezvolta o asemenea agenda, dar cea mai eficienta modalitate de a te uita la filme Marvel in ordine cronologica este probabil sa alegi unul din sugestiile noastre mai jos:

Lista Cronologica :

 1. Captain America: The First Avenger
 2. Captain Marvel
 3. Iron Man
 4. Iron Man 2
 5. The Incredible Hulk
 6. Thor
 7. The Avengers
  8.Iron Man 3
 8. Thor: The Dark World
 9. Guardians of the Galaxy
 10. Guardians of the Galaxy Vol. 2
 11. Avengers: Age of Ultron
 12. Ant-Man
 13. Captain America: Civil War
  15.Spider-Man: Homecoming
 14. Doctor Strange
 15. Black Panther
 16. Thor: Ragnarok
 17. Avengers: Infinity War
 18. Ant-Man and the Wasp
  21.Avengers: Endgame
 19. Spider-Man: Far From Home
 20. Black Widow

Fie ca incepi cu Captain America: The First Avenger sau cu Black Panther, ar fi recomandat sa vizionezi filmele Marvel in aceasta lista cronologica sau eventyal sa iti creezi una proprie. Acest lucru te va ajuta sa intelegi mai bine contextul in care au loc evenimentele si conexiunile dintre personajele principale, dar si importanta ordinei cronologice a lor.

Ce sa faci dupa ce ai vazut lista completa de filme MCU?

Dupa ce ai vizionat osecventa completa de filme MCU, sensul si significanta lor vor fi mult mai pronuntate. Acest lucru te va ajuta sa intelegi mai bine conceptul multiversului Marvel, cum functioneaza mecanismul sau si raporturile dintre personajele sale principale.

Dar exista si alte moduri in care vei fi capabil sa rezolvi intrebarile tale despre MCU, sau chiar sa oferi opinia ta despre universul acesta in expansiune rapida. Vei putea participa la discutii ale fanilor sau sa faci discutii cu prietenii tai care au vazut aceleasi filme ca tine si au creat o conexiune cu MCU. Sau, daca esti ambitios si in cautare de inspiratie pozitiva, poti chiar sa scrii si sa produci propriile tale personaje Marvel origanile si sa le evidentiezi pe scena.

Indiferent care este alegerea ta cu privire la abordarea ta privind MCU, mai intai trebuie sa te uiti la aceste filme intr-o ordine cronologica corecta. Acest lucru te va ajuta sa identifici viteza cu care se extinde aceasta franciza si sa intelegi modul in care acestea pregatesc path-ul pentru evenimentele futuriste ale MCU-ului.