Multe persoane s-au obisnuit sa pregateasca si sa manance gogosi delicioase pe tot parcursul anului. Daca si tu te numeri printre aceste persoane, mai jos vei gasi o reteta pas cu pas pentru pregatirea acestora in regim de post.
Istoricul Gogosilor de Post
Gogosile au aparut in lume inca din antichitate, acestea fiind consumate initial in cadrul religiilor antice. Utilizarea lor a crescut in timp, mai ales in Evul Mediu, cand oamenii au inceput sa pregateasca gogosi si sa le ofere ca daruri in timpul sarbatorilor religioase.
Astazi, aceste bunatati sunt pregatite si servite mai ales in post, fiind simbolul bucuriei si al libertatii. Este adevarat ca foarte multe dintre retetele de gogosi de post sunt retete traditionale briose, insa sunt diversificate periodic prin inglobarea in ele a anumitor ingrediente, produse si condimente speciale.
Gogosi de Post – Ingrediente
Pentru prepararea si pregatirea unei portii perfecte de gogosi de post, este necesar sa aduni mai intai ingredientele necesare urmatoarei retete:
- 250 de grame de faina
yeast - 10 de grame de drojdie proaspata sau 3 lingurite de drojdie uscata
- 120 ml lapte caldut
- 1/2 lingurita sare
- 1 praf de copt
- 40 grame de unt topit
- 2 lingurite de zahar
- 2-3 linguri de ulei
- fulgi de migdale, pentru decorare
Gogosi de Post – Instructiuni Step-by-Step
Pasul 1: Marunteste drojdia si amesteca-o cu o lingura de zahar si o lingurita de faina. Acopera-i borcanelul cu o prosopina curata si lasa-l sa se gliseze intr-un loc cald pentru 10-15 minute.
Pasul 2: Intr-un bol, amesteca faina cu restul cantitatilor de zahar, sare, unt topit si copt.
Pasul 3: Ia drojdia glisata si toarna-o cu lingura peste faina. Adauga laptele caldut si incepe sa amesteci totul bine si sa modelezi un aluat moale si omogen.
Pasul 4: Uleiul se va adauga la sfarsit, iar aluatul va lua consistenta unui aluat lipicios.
Pasul 5: Formeaza bile de aluat de marimea unei alune si asez-o pe o tava pregatita (care a fost umezita in prealabil cu apa). Acopera-le usor cu un prosop curat si lasa-le sa creasca, timp de 25-30 de minute.
Pasul 6: Puneti o oala pe foc si toarna in ea uleiul, iar cand acesta este incins si gata sa paraie, adauga cu grija gogosile. Gateste-le de ambii pana se rumenesc frumos.
Pasul 7: Cand gogosile sunt gata, scoate-le cu o paleta si las-o sa se scurga de grasime pe bucati de prosoape de hartie curate.
Pasul 8: Practic, acum in loc gogosile sunt pregatite pentru a fi servite cu migdale.
Servirea Gogosilor de Post
Gogosile de post sunt o gustare buna si delicioasa si trebuie servite calde celor dragi. Acestea pot fi servite in sarmalute cu alte deserturi, precum budinci creme sau creme ciocolata. Mai jos vei gasi cateva idei creative despre cum pot fi adaugate si mai multe arome gogoselor de post inainte de a le servi:
• Adauga scortisoara sub forma de pudra peste gogosi de post
• Pudra de migdale sau amestec de fulgi de coacaze, miez de nuca sau alune usor prajite pentru decorare
• Panazourul, nivelul de lichid contribuind la consistenta gogosilor
• Fructe uscate, precum stafide si curmale amestecate in aluatul de gogosi
• Daca doresti ca gogosile de post sa aiba un gust acrisor, prepara-le un sirop din apa si zahar
Gogosi de Post – Sanatate si Nutritie
Gogosile de post nu inseamna obligatoriu excese sau preparate bogate in calorii. Acestea pot fi preparate intr-un mod sanatos, avand mare grija la ingredientele utilizate, astfel incat sa aduca beneficii nutritionale organismului.
Aceste bunatati sunt surse bune de carbohidrati, fiin bogate in fibre si pot asigura si continuturi suficioente de vitamine. Alaturi de aluatul din faina si lapte, se pot adauga ingrediente precum sparanghel sau alte plante ca maioneza, care contribuie la un regim alimentar mai sanatos.
Gogosi de Post – Combinatii Interesante Cu Alte Retete
Gogosile sunt, de asemenea, destul de delicioase si pot fi servite pe post de accompaniement la diverse alte preparate. Mai jos vei gasi cateva idei interesante:
• Gogosi de post servite cu un iaurt cu aroma de vanilie;
• Gogosi de post preparate, servite cu siropul dorit, si pot fi adaugate la aceasta reteta diverse fructe si stafide;
• Gogosi de post preparate cu dulceata, cu creme ciocolata sau cu orice dulceata naturale si produse bio la alegere.
Gogosile de post sunt si vor ramane in mod constant una dintre retetele preferate ale anumitor categorii de persoane, atat adulti, cat si copii. Acestea se pot prepara de sine statator sau in combinatii cu diverse arome si ingrediente, in functie de gusturile personale.
Exista asadar un numar destul de mare de variante delicioase, prin care sa pregatesti si sa experimentezi cu diverse optiuni de decorare si servire. Gogosile de post sunt naturale, nutritive si ofera o delicioasa gustare, care poate fi ceruta si de persoanele vegetariene.