Dieta balerina este un mod de alimentatie care se concentreaza asupra alimentelor nutritive, care ajuta la mentinerea unei greutati corporale sanatoase si in acelasi timp sa optimizeze performantele artistic-fizice corespunzatoare. Acest tip de regim alimentar se bazeaza pe o serie de mancaruri nutritive si de exercitii specifice, ce sunt recomandate persoanelor care practica dans.

Indiferent de disciplina abordata, cercetarile arata ca un consum adecvat si echilibrat de substante nutritive poate sa ne asigure corpului nostru marmitele necesare pentru a performa la maxim. Acesta este exact scopul regimului alimentar al celor care practica dans.

Cu toate acestea, dieta balerina vine si cu unele dezavantaje si, prin urmare, nu se recomanda tuturor persoanelor, mai ales acelora care nu practica astfel de activitati. Iata care sunt dezavantajele:

  1. Diversificarea alimentatiei poate fi dificila

Unul dintre principalele dezavantaje ale dietei balerinei este ca, de cele mai multe ori, reduce optiunile alimentare la un numar restrans. In plus, majoritatea alimentelor furnizate sunt relativ strict limitate, asa ca poate fi compromisa diversitatea alimentara, ce ofera organismului mai multa energie.

  1. Pierderea masei musculare

Prea multe diete de balerine se concentreaza pe pierderea in greutate si nu sunt adecvate angajamentului activitatilor fizice. Acest lucru face ca organismul sa intre intr-o faza de deficit caloric si, prin urmare, poate sa aduca la pierderea tesuturilor musculare si a masei musculare.

  1. Nu sunt alimente care sa ofere energie

De asemenea, mancarea furnizata de dieta balerina nu ofera foarte multa energie corpului. Deoarece balerinele trebuie sa se antreneze destul de intens pentru a performa, aceasta poate fi o preocupare majora.

  1. Poate fi dificil sa se urmeze

Un alt dezavantaj este ca, in general, aceste diete sunt greu de urmat. Astfel, chiar si persoanele care practica dans nu reusesc sa se abtina de la anumite alimente. Acest lucru poate duce la sentimente de frustrare si, in final, chiar la renuntarea la dieta.

  1. Poate duce la lipsa nutrientilor

De asemenea, alte alimentatii care vizeaza pierderea in greutate sau trecerea la un regim alimentar vegetarian, in cazul dietei balerina, poate duce la lipsa unor nutrienti esentiali, in special vitamina B12.

  1. Nu se recomanda persoanelor sedentare

Daca persoana nu practica nicio activitate fizica, aceasta dieta nu este indicata. O dieta ineficienta poate duce la dezechilibre nutritionale si deficite de nutrienti, ce pot avea efecte negative asupra sanatatii.

Dieta balerina poate fi folositoare pentru cei care practica dans si care vor sa se optimizeze din punct de vedere fizic. Cu toate acestea, trebuie sa fie abordata cu precautie, deoarece prea multe restricții alimentare cu un consum redus de energie, poate duce la pierderea masei musculare si la lipsa de nutrienti. De aceea, nu este indicata celor care practica activitati sedentare.