Proverbele sunt adevarate lectii de viata, in cazul lor, este prea putin spus. Ele au calea lor de a ne atentiona si a ne curata constiinta, ne dau sfaturi si seturi de reguli pentru a ne imbunatati si a realiza adevarate lucruri. Ele au povesti si exemplificari. Ca orice alta parte a vietii noastre, proverbele sunt de genul aceluia care se invete prin practica. Cu o educatie puternica si continua, acestea ne pot redefini destinul. Sunt cuvinte puternice care au menirea sa ne imbarbateasca si sa ne invatam despre valori si responsabilitate.
Nu exista alte culturi care sa poata sa poata sa se compare cu discursul popular al Romaniei, a carei vocabula gandirii este universul sau de proverbe si zicatori. Unele dintre acestea sunt cunoscute si folosite in multe culturi, altele sunt specifice Romaniei, dar toate aduc un sentiment de alinare. O conjugare de ganduri si sentimente inchegate, proverbele romanesti sunt printre cele mai cinstite si indragite pe plan global.
Iata ce putem invata de la proverbele romanesti:
- Invata din istoria ta
“Viaţa e o scenă pe care trebuie poate cu astfel încât să faci un spectacol frumos şi bun.” Fiecare detaliu din viata ta poate fi o lecție de învățare și de dezvoltare. Asa cum spune si proverbul: “ce vrei sa inveti, invata din istorie.” El subliniaza importanta cunostintei si importanta folosirii ei in modul in care vedem lumea.
- Iubeste-te pe tine insuti
“Cel mai mare lucru este sa te iubesti pe tine”. Auto-recunoasterea si iubirea de sine sunt la fel de importanta ca orice alta lecție. Atunci cand iubesti pe tine insuti, creezi fundamentul financiar, spiritual si emotional necesar pentru a experimenta si a manipula spatiul, aceasta fiind calea catre libertate si izbavire.
- Fii pregatit pentru orice
”Ia aminte la ceea ce îţi spune inima şi fii gata de luptă”. Proverbul subliniaza faptul ca, pentru a fi un luptator antrenat si puternic, simțul preventiv al inimii unei persoane trebuie sa fie acut si la nivelul cel mai inalt. Fiind pregatit pentru orice, el ne face sa intram in actiune cu mai putin efort. Acest lucru poate fi aplicat in multe zone ale vietii, de la cariera si succesul financiar, la sanatate si spiritualitate.
- Nu renunta niciodata
”Cei mai pricepuţi se învaţă din greşelile altora.” Acest proverb explica importanta perseverantei si curajului de a nu renunta niciodata. Indiferent de obstacolele si provocarile cu care te intalnesti pe drumul vietii tale, din greselile altora poti sa inveti sa fii mai puternic si sa gasesti solutii create cu rabdare si rabdare.
- Traieste fiecare clipa
”Nu te plânge de ieri, căci ieri a trecut, nici de maine, căci nu a venit inca; trăieşte astăzi cu bucurie.” Acest proverb subliniaza importanta savurarii prezentului. Un artist are nevoie sa isi dedice activitatea fiecarui moment, la fel cum o persoana poate sa isi dedice orice moment la urmatoarelui nivel. Trebuie sa fii prezent si sa te intensifici, pentru a te asigura ca traiesti fiecare moment la fel de intens.
- Urmeaza-ti pasiunea
”Nu plânge ţi-e lumea mai rea decât e, dar bagă de seamă pe cine te alegi.” Aceasta zicere ne aminteste ca trebuie sa urmam cu inversunare visul nostru si calea pe care ne-am trasat-o. Numai asa putem deveni mai buni si putem sa obtinem rezultate superioare.
- Gandeste transformativ
”Când unge pe altul cu unt, nu uita şi pe tine”. Acest proverb ne aminteste de lipsurile pe care ar trebui sa le avem in vietile noastre si ne motiva sa ajutam si sa construim pe ceilalti. Invatam ca trebuie sa fim unii pentru ceilalti, fie ca acestia sunt membri ai familiei, prieteni sau straini. Trebuie sa fim intotdeauna pregatiti sa sharem cu ceilalti bucuria, dragostea si binecuvantarea – nu numai sa primim ci si sa dam.
- Ridica-te deasupra
”Cui nu-i place, a făcut”. Acest material ofera libertatatea personalului si ne aminteste ca unele lucruri nu merita sa consumam energia si timpul nostru. In loc sa ne lasam absorbiti de lucruri nesemnificative, ar trebui sa ne ridicam deasupra lor si sa facem ceva cu adevarat important.
- Adapteaza-te si improvizeaza
”Gândul viu aduce noroc întotdeauna”. Viteza masinii vietii noastre nu poate fi masurata. cu cat invatam mai multe, cu atat suntem mai pregatiti sa ne schimbam. Este cheia adaptabilitatii si a improvizarii, ceea ce ne ajuta sa supravietuim indiferent de circumstantele dificile in care ne aflam.
- Inspira-te de la ceilalti
”Isprăveşte întregul borogoval”. Aceasta zicere ne aminteste sa ne bucuram de bucuria lucrurilor mici si sa numim inspiratia din propriile vise si experiente. Ne apartenenta la realizarile altora ne insufla curaj sa navigam mai departe prin ganduri si sentimente, sauite de pofta de a evolua si cresterea constiintei.
Proverbele romanesti sunt adevarate lectii de viata si sunt folosite de generatii. Ele ne ajuta sa constientizam importanta respectului de sine si a constientizarii momentului nostru. De asemenea, dau importanta prioritatii si proactivitatii, si ne-au invatat sa privim cu incredere si sa fim incredibili intr-o lume fara margini.