Sarbatorile de iarna sunt un moment minunat in care putem savura o savoare traditionala si, desigur, unele dulciuri delicioase! Fie ca sunteti sau nu un om de gatit, pregatirea unei retete savuroase este intotdeauna o metoda excelenta de a imparti bucurie cu cei dragi. Ce prajituri de Craciun perfecte puteti prepara pentru a va satisface gurmandii din preajma?

1. Prajituri de Craciun Traditionala: Placinta de Craciun

Ingrediente:

  • Un plic de aluat prajitură;

  • Un cartof mare, tăiat în felii;

  • Un morcov curățat și tăiat în cuburi;

  • Un țelină mare, curățată și tăiată în cuburi;

  • Ulei de măsline;

  • Unele măsline negre;

  • O mulțime de semințe;

  • Ulei de floarea soarelui pt a uda placinta;

  • Unele plante de primavara.

Instructiuni:

  1. Preîncălziți cuptorul la o temperatură de 350 de grade Fahrenheit.

  2. Rolați aluatul în tava de copt.

  3. Adăugați sosul în tavă: uleiul de masline, cateva linguri de ulei de floarea soarelui, măslinele, cocktaiele.

  4. Dispuneți legumele peste aluat: cartof, țelină, morcov.

  5. Adăugați semințe și plante de primăvară.

  6. Ungeti aluatul cu alte cateva linguri de ulei de floarea soarelui.

  7. Coacem planculța în cuptorul preîncălzit la 350 de grade Fahrenheit timp de 30 de minute.

  8. Serviti cald.

Placinta de Craciun este o prajitura de sezon minunata pe care trebuie sa o incercati! Compozitiile colorate de legume, precum morcov, țelină și cartof aduc un plus de culoare si un gust traditional la mesele de Craciun. Si nu uitati sa puneti si cateva sugestii vegetariene si vegane pentru cei care nu consuma produse de origine animala.

2. Must de Prune de Craciun

Ingrediente:

  • Un kilogram de prune proaspete;

  • 500ml de vin rose;

  • 100ml de coniac;

  • 75gr de zahar brun;

  • O lingurita de scortisoara;

  • O lingurita de praf de ghimbir;

  • Unele portocalii.

Instructiuni:

  1. Curatati prunele si taie-le in jumatati.

  2. Puneti prunele intr-o tava de copt și presara putin zahar brun și cateva lamai.

  3. Se adauga coniacul si vinul roze, umezeste prunele cu acestea si se adauga scortisoara si praful de ghimbir.

  4. Se adauga o jumatate de lamaie, taiata felii.

  5. Se framanta si se aduce mustul la fiert.

  6. Se reduce flacara, se acopera si se fierbe pana cand sosul s-a miscorat si se rumeneste.

  7. Se poate servi cald sau rece, cu ghetute sau cu branza.

Mustul de prune este o reteta ideala pentru Craciun, fiind vesel si usor de preparat. Se pot servi cu dulcețuri, produse lactate și/sau nuci, pentru un efect inedite. Mustul de prune se poate servi și ca desert decoarat cu cateva lamii si putin praf de scortisoare.

3. Tort de biscuiti si crema de cafea de Craciun

Ingrediente blat:

  • 150 gr biscuiti simpli;

  • 4 linguri ulei;

  • 4 linguri zahar;

  • 2 linguri cacao;

  • 2 linguri ness.

Instructiuni Blat:

  1. Pre-incalziti cuptorul la 180 de grade Celsius.

  2. Amestecati biscuitii intr-un robot de bucatarie pana ce devin o pulbere fina.

  3. Adaugati zaharul, uleiul, cacaua si nessul si mixati bine.

  4. Intr-o forma de tort unsa cu ulei si tapetata cu hartie de copt, turnati amestecul de biscuiti.

  5. presara deasupra cateva boabe de ness si coaceti pentru 15 minute sau pana ce este gata.

  6. Lasati la racit.

Ingrediente Crema:

  • 150 gr șuncă pre-tăiată;

  • 80 gr cascaval tocat;

  • 2 linguri unt;

  • 2 linguri de cafea instant;

  • 2 linguri de zahar;

  • O lingura de smantana.

Instructiuni Crema:

  1. Puneti intr-o craticioara untul uscat si anstecati pana devine spumoasa.

  2. Adaugati șunca si cascavalul, amestecand apoi bine.

  3. Adaugati cafeaua si zaharul, amestecand in continuare.

  4. Adaugati smantana si mai amestecati terciul.

  5. Adaugati crema de cafea obtinuta deasupra blatului de biscuiti si presarati deasupra niste alune sau niste boabe de ness.

  6. Lasati sa se raceasca in cuptorul pre-incalzit la 180 de grade pentru aproximativ 15 minute.

  7. Pofta buna!

Tortul de biscuiti si crema de cafea de Craciun poate fi o surpriza minunata pentru o masa de Craciun. Blatul de biscuiti si crema de cafea cu șuncă și cascaval poate face orice mesa mai savuroasa. Tortul poate fi decortat cu bucatele de ciocolata sau alune si poate fi servit cald sau rece, cu ghetute prajite sau cu unt de arahide.

4. Meringuete de Craciun

Ingrediente:

  • 4 albusuri

  • O jumatate de lingurita de sare

  • 200 gr zahar pudra

  • 3 lingurite esenta de vanilie

  • O lingurita de esenta de portocala

Instructiuni:

  1. Preălziți cuptorul la 200 de grade Celsius.

  2. Bateți albușurile de ou cu un blender sau o mixer pana ce acestea sunt foarte bine lucioase.

  3. Adaugati zaharul pudra, sarea si esentele de vanilie si portocala, si amestecati bine.