Sangria este unul dintre cele mai populare băuturi din lume. Deși este originară din Spania, se bucură de popularitate în peste 59 de țări. Țara sa de origine își menține poziția de lider global în ceea ce privește producția de sangria, cea mai mare cantitate fiind produsă în regiunea Extremadura. În esență, am putea defini această delicioasă băutură ca fiind un vin fiert cu fructe și zahăr care poate fi servita rece.

Istoria Sangriei
Sangria a fost inventată în secolul al XVIII-lea în Spania. Se spune că ar fi fost inventată dintr-o nevoie de a-l face pe vinul mai bun pentru consumatorii săi, motiv pentru care aditivii era un mod normal. Se crede că numele băuturii vine de la cuvântul spaniol „sangre” care înseamnă „sânge” și se referă la culoarea roșiatică a băuturii.

Cum se prepara Sangria
Rețeta perfectă de Sangria variază în funcție de regiune și gust personal. Există, însă, câteva reguli de bază care vă vor ajuta la prepararea unei Sangrii delicioase.

Ingredientele de baza
• Un vin alb sec sau roze (în funcție de gust)
• Fructe proaspete (struguri, căpșuni, portocale, mere, piersici etc.)
• Suc de lamaie sau lime
• Sirop (sau zahăr tos, după preferință)
• Șampanie sau vin spumant (opțional)
• Brandy sau triple sec (opțional)

Instructiuni

  1. Pune fructele proaspete curățate și tăiate într-o carafă sau un vas mare și adaugă-le sucul de lamaie sau lime și siropul. Presa fructele pentru a elibera aroma, după care amestecă totul folosind o lingură sau o furculiță.

  2. Turnați vinul ales peste fructele mixate și amestecați bine. La acest moment, dacă este necesar, puteți adăuga și un pic de zahăr tos.

  3. Lasați totul să se macinerească minim 1 oră (pentru a da un plus de aromă băuturii), după care aruncați seringa.

  4. La servire, se adaugă în băutura gata pregătită câteva bucăți de fructe și aproximativ 50 ml de șampanie sau vin spumant pentru a completa mixul, iar dacă doriți, puteți adăuga și câteva picături de brandy sau triple sec.

Variante de Sangria
• Sangria Albă: o varianta a băuturii mai secă și răcoritoare folosind vin alb, șampanie/vin spumant, fructe proaspete și lichior.
• Sangria Dulce: una dintre cele mai populare variante, folosind vin roze sau rosu, sirop și diferite fructe ca portocale, căpșuni, mango și lămâie.

Cum sa servesti Sangria
Sangria este o băutură tipică spaniolă și este servită cel mai bine în căni largi de tip Poco Grande. În plus, puteți adăuga chiar și niște gheață în băutură pentru a o răci mai bine. Băutura poate fi servită în sănătatea tropicală și face parte din multe petreceri și aniversări.

Avantajele consumului de Sangria
Sangria conține multe fibre, vitamine și minerale din fructele folosite și ajută la reducerea apetitului. În plus, ajută la vindecarea oboselii, crește energia și bunăstarea. Băutura poate fi, de asemenea, benefică și pentru sănătatea inimii și circulația sângelui datorită vitaminei C și acidului folic conținute de sucul natural de fructe.

Sfaturi pentru a prepara o Sangria perfecta
• Daca folositi un vin alb, adaugati putina zeama de lamaie(sau lime).
• Daca folositi un vin rosu, evitati sa adaugati sucul de lamaie.
• Utilizati fructe variate și proaspete.
• Lasati carafa de Sangria sa stea câteva ore sau o noapte inainte de servire (pentru aromatizare).
• In loc de zahar, adaugati miere sau sirop de artar.
• Utilizati apa carbonatata pentru a face băutura și mai răcoritoare.
• Adăugati câteva fire de scorțișoară sau cardamom băuturii pentru un plus de aroma.
• Inainte de servirea, puneti cativa cuburi de gheata in pahar pentru a face băutura si mai racoritoare.

Sangria este una dintre cele mai populare băuturi din lume. Are o istorie bogată, fiind inventată în secolul al XVIII-lea în Spania, țara sa de origine și producând cea mai mare cantitate. Rețeta perfectă variază în funcție de gustul ales, însă există câteva reguli de bază care se aplică tuturor variantelor: vin alb sau roze, fructe, sucul de lamaie/lime, sirop/zahăr tos, opțional șampanie sau vin spumant și brandy sau triple sec. Daca v-am facut curioși, haideti să încercați să preparați această delicioasa bautura!