Fierul este un mineral esențial necesar funcționării optime a corpului nostru. Din nefericire, mulți oameni suferă de o criză de fier, ceea ce poate avea un impact negativ asupra bunăstării lor generale. Aflăm despre cauze, simptome și tratament pentru criza de fier. De asemenea, vom vedea și modul în care acordarea unei atenții adecvate nutriției poate ajuta la prevenirea apariția unei crize de fier.
Ce este o criză de fier?
O criză de fier se referă la o cantitate insuficientă de fier în organism. Fierul este un mineral esențial fără de care corpul nostru nu poate funcționa corect. Este responsabil pentru producerea de globule roșii și a hemoglobinei. De asemenea, fierul este necesar pentru schimbul de gaze, transportul oxigenului în organism și metabolismul energiei. În general, este absorbit în intestinul subțire și trimis către toate celulele din corp.
Simptomele crizei de fier
Există numeroase simptome asociate cu criza de fier. Acestea includ:
● Slăbiciune și oboseală
● Piele palidă
● Tăieturi și vînătăi care sînt încetinite în a se vindeca
● Scădere în greutate
● Infecții și afecțiuni ale tractului respirator
● Tremurături
● Respirație rapidă sau urât mirositoare
● Mecanism de apărare scăzut
● Dureri de cap
● Unghii fragile și cu deschiderea cărnii
● Prăbușiri și amețeli
● Obstrucție intestinală
● Irascibilitate sau schimbări extreme ale dispoziției
Cauzele crizei de fier
Există câteva cauze majore care pot provoca o criză de fier. Acestea includ:
● Alimentație: Consumul insuficient de alimente bogate în fier poate cauza o criză de fier. Unele alimente bogate în fier sunt spanacul, carnea slabă, peștele de apă rece, găluștele, ficatul, produsele bazate pe soia, ouăle și nuci.
● Sângerări: Unele boli cum ar fi anemia, sângerările garginale sau uterine sau ruperea varicelor pot să slăbească nivelul de fier din organism.
● Hemoglobină scăzută: Aceasta este cauzată de absența vitaminelor și a mineralelor în dieta ta. Dacă organismul tău nu are suficient fier, hemoglobina din sânge devine prea scăzută, provocând o criză de fier.
● Tratamente medicinale: Unele medicamente, cum ar fi cele utilizate pentru tratarea bolilor de inimă, diureticele sau medicamentele pentru tratarea cancerului pot contribui la criza de fier.
Diagnosticarea crizei de fier
Modalitățile prin care criza de fier este determinată includ testele de sânge și analiza screenedelor serice. Un singur test de sânge poate furniza informații despre numărul de celule roșii din sânge, hemoglobina și procentul de saturație a sângelui în fier. Aceste informații pot ajuta la determinarea tulburărilor cronice.
Tratamentul crizei de fier
Tratamentul crizei de fier diferă în funcție de cauza crizei de fier, severitatea acesteia și starea generală a sănătății. Tratamentul poate include:
● Adăugarea alimentelor bogate în fier în dieta ta. Acestea includ spanac, carne slabă, pește de apă rece, ficat, produse din soia, ouă și nuci. Anumite alimente ajută, de asemenea, corpul să absorbă mai mult fier. Acestea includ banane, portocale, piersici și afine.
● Incorporarea mai multor alimente bogate în vitamina C, cum ar fi fructele și legumele (conopidă, varză de Bruxelles și gulițe de avocado).
● Utilizarea suplimentelor de fier, atât în formă naturală, cât și sintetică. Acestea pot fi administrate sub formă de comprimate, picături sau injectabil.
● În cazuri mai severe, medicul poate recomanda transfuzia de sânge ca un tratament pentru criză de fier.
Prevenirea crizei de fier
Există câteva modalități surprinzător de simple prin care poți preveni o criză de fier. Acestea includ:
● Incorporarea unor alimente bogate în fier în dieta ta
● Consumul de alimente care ajută la absorbția fierului, cum ar fi fructele și legumele bogate în vitamina C
● Evitarea produselor alimentare prelucrate care nu conțin substanțe nutritive
● Utilizarea suplimentelor de fier (doar cu permisiunea medicului)
● Tratarea tuturor afecțiunilor medicale care pot duce la criză de fier
În cele din urmă, consumul regulat de alimente bogate în fier și evitarea produselor alimentare prelucrate pot ajuta la prevenirea crizei de fier. De asemenea, obținerea unei doze adecvate de vitamina C poate ajuta corpul să absoarbă mai bine fierul.