Multi oameni s-au intrebat la un moment dat: „Cate kg trebuie sa ai pentru a fi sanatos?” Acest lucru se datorează faptului că există atât de mulți factori care contribuie la momentul în care o persoană se simte sănătoasă și poate trăi o viață plină de energie și longevitate. Una dintre preocupările principale ale omului modern este sănătatea și cât de optim ar trebui să fie greutatea corporală în acest sens. În cele ce urmează, vom discuta despre toate factorii care pot interacționa cu acest concept și care țin de obiceiurile individuale și obiectivele proprii ale persoanei.

Ce înseamnă să fii sănătos?

Ne-am obișnuit să presupunem că o persoană sănătoasă este o persoană slabă. Cu toate acestea, sănătatea nu înseamnă doar greutatea. Sănătatea desemnează starea generală de bunăstare a unui individ, care include motivația și energia, precum și orice alte active și obiceiuri sănătoase ce contribuie la felul în care corpul și mintea funcționează. Aceste obiceiuri variază de la o persoană la alta și pot include dieta, exercițiile fizice frecvente, somnul adecvat și gestionarea stresului.

Cum se determină greutatea cea mai sănătoasă?

Există câteva metode diferite prin care oamenii se pot orienta în ceea ce privește greutatea cea mai sănătoasă. Nu există două persoane cu aceeași nevoi, obiective și circumstanțe. Indiferent de obiectivele fizice fiind vorba de scopuri recreative sau de competiții atletice, aceste obiective ar trebui să devină fundamentul unei programe de fitness și nutriție specifice stilului de viață al fiecărui individ. În cele ce urmează, vom discuta despre câteva dintre metodele folosite pentru determinarea greutății corporale optime.

  1. Decontarea greutăților. Majoritatea instituțiilor medicale educative au inclus tabele cu decontarea greutății pentru a identifica în general o greutate concentrată pentru o anumită vârstă și înălțime. Aceste tabele nu sunt întotdeauna foarte precis, din cauza diferențelor individuale în ceea ce privește construirea corpului, dar pot oferi acea primă orientare.

  2. Calculul indiceleui de masă corporală (IMC). Acest lucru se utilizează de multe ori pentru a estima greutatea optimă a unei persoane în funcție de înălțime. Acest lucru se face prin împărțirea greutății în kilograme și divizarea acesteia de patru ori pentru înălțimea, măsurată în metri. Această metodă oferă o acuratețe bună.

  3. Poligraful. Acesta este un test medical efectuat pentru a determina grosimea stratului de grăsime pe corp. Acest lucru poate ajuta la estimarea unui număr de kilograme distinct de grăsime, din care se poate determina greutatea optimă a unei persoane.

  4. Evaluarea corporală. Acesta este un mod mai detaliat de a estima greutatea ideală și se bazează pe mesurarea multiplelor grupuri de mușchi și strat gras, precum și pe metoda Poligrafului și a Decontării greutăților.

Efectele greutății corporale excesive

Greutatea corporală excesivă are efecte foarte negative asupra sănătății și poate contribui la:

  • Boli cardiovasculare

  • Boli metabolice

  • Obezitate

  • Diabet

  • Anumite forme de cancer

  • Artrite

  • Apnee de somn

  • Niveluri scăzute de energie

  • Infertilitate

De asemenea, un număr variat de stări emoționale și mentale pot fi interfereate de greutatea corporală excesivă. Acestea pot include anxietatea, anumite forme de depresie și disconfort social.

Mituri despre greutate

O greutate pe care publicul larg o percepe ca fiind „ideală” poate fi percepută de unii ca fiind prea mare sau prea mică. Acest lucru este, în general, atribuit relației nesănătoase sau înalte standarde făcute de media și adevăratele tablouri de slabire prea excedentiste. Aceste mituri și limite erronee sunt în general destrămate, când o persoană ia în considerare factori individuali, obiective și circumstanțe.

Cum ne putem controla greutatea?

Există câteva modalități prin care o persoană își poate controla greutatea și menține o greutate sanatoasa. Acestea includ:

  • O dieta sanatoasa
  • Exercitii fizice regulate și variate
  • Limitarea sau evitarea produselor alimentare nesănătoase
  • Consumul unei cantități adecvate de proteine
  • Contrastarea șederii prelungite
  • Oportunitatea de odihnă și somn adecvat
  • Managementul stresului și emoțiilor