Noile tehnologii si informatiile sunt la fiecare pas. Cu toate acestea, de multi ani omenirea mai adauga la viata sa o varietate de traditii si obiceiuri speciale. Aceste celebrari si ritualuri sunt inlaturate de zgomotul modernitatii si reflecta sentimente de magie si dragoste vechi. Sarbatorile de iarna ofera ocazia acestora sa-si aminteasca de vechile moduri de a se bucura de spiritul acestui sezon minunat.

Iata cateva dintre cele mai populare traditii si obiceiurile sarbatorilor de iarna din intreaga lume!

  1. Inceputul lui Decembrie – “Stapanirea lui Mos Craciun”

In tarile vorbitoare de limba romana, cel mai cunoscut obicei incepe in luna Decembrie, cand Copiii incep sa ceara cadouri de la Mos Craciun. Un rod de fructe, miere sau, uneori, chiar un scutec plin cu cateva dulciuri, sunt postate la usa copiilor. Copiii au grija sa lase ceva dulce pentru Mos Craciun. Acest obicei se practica in diferite moduri in toata lumea si se presupune ca inspira spiritul generozitatii si bucuria de a face schimburi.

  1. “Fluturele de Sarbatori”: Simbolul Fericirii eterne

In Japonia, fluturii vor fi lansati in lume prin intermediul obiceiului traditional “Fluturii de Sarbatori”. Acesti fluturi sunt umpluti cu mesaje de bine si umeziti cu apa speciala curata. Fluturii sunt scosi in lume pentru a simboliza bucuria, fericirea si bucuria de-a sta impreuna cu familia. Acest obicei simbolizeaza, de asemenea, spiritul prezentei vecilor mituri si legende asupra sarbatorilor de iarna.

  1. Steaua si Traditiile asemanatoare

In multe tari, steaua simbolizeaza sosirea lui Mos Craciun. Prin aceasta traditie, steaua este plasata pe varful bradului ca o semnificatie a faptului ca Mos Craciun va veni. Mai mult, in cateva culturi steaua a fost insotita de alte simboluri ca un simbol al intelepciunii, al curajului si al fericirii. O alta traditie simbolica este Coroana de Dunare albastra – simbolul Vegherii de Craciun, care se crede ca vesteste intarirea in credinta.

  1. Stapanirea lui Mos Craciun si oferirea de daruri

O alta traditie fiind Stapanirea lui Mos Craciun. In unele tari musulmane, in special Arabia Saudita, ritualul de comemorare al Stapanirii lui Mos Craciun se practica printr-o procesiune de multi flacai si fete care canta si danseaza in timp ce fac o efigie a lui Mos Craciun, care poarta un sac mare de cadouri. Acest ciclu a crescut recent in popularitate in intreaga lume.

  1. Colindul

Unul dintre cele mai vechi si mai frumoase obiceiuri ale sarbatorilor de iarna, colindul, este cântat in toate partile lumii. In unele locuri, copiii se aduna inaintea noptii de Craciun si colinda in grup. Ei merg de la casa la casa si se joaca cu vecinii, cantând cantate, poezii si alte colinde. Alte culturi de sarbatori de iarna sunt adesea asociate cu un ritual de dans stilizat. In multe locuri din lume, colindatul este vazut ca un raspuns la sosirea lui Isus in aceasta lume si in acelasi timp un mod de a se alatura familiei sau a comunitatii in aceasta perioada a anului.

  1. Trabucuri si jinghamuri din hartie

In tarile europene si mai ales in Franta, un alt obicei foarte populat al sarbatorilor de iarna este cel al trabucurilor si jinghamurilor din hartie. Aceste obiecte de decoratiuni sunt facute din hartie colorata si pliata in forme diferite – de la stele, la cruci sau chiar la forme geometrice. Acesti trabucuri si jinghamuri sunt amplasati in orice casa din Franta si se spune ca vor aduce spiritul acestor sarbatori. Unele dintre aceste obiecte au chiar forme care amintesc de spiritul Nativitatii.

  1. “Sarutul sub Vasc”

Un alt obicei foarte intalnit in multe tari in timpul sarbatorilor de iarna este “Sarutul sub Vasc”. Aceasta traditie a fost adusa in Anglia si in Palatinatul Germanilor in secolul al XVII-lea, iar aceasta se presupune ca ar fi inceput cu celebrarea solstitiului de iarna in Grota lui Mithras din antichitate. Acest obicei este realizat de un cuplu si se presupune ca aduce fericire si un nou inceput in relatia lor.

  1. Arta Coloanei de Sarbatori

In unele tarile, precum Germania, arta Coloanei de Sarbatori este foarte cunoscuta si se crede ca are capacitatea sa aduca magia spiritului sarbatorilor in casele lor. De obicei, coloana are patru brate: o sarcina de legume, o portocala, o lingurita de turta dulce si o lumânare. In cadrul acestei traditii, familiile isi pregatesc mancarea, aduc daruri si se pregatesc sa consolate spiritul acestor sarbatori inaintea noptii de Craciun.

  1. Coloanele de branza de la Craciun

O alta traditie veche care a fost adusa la viata in ultimii ani este coloana de branza de la Craciun. Esti gata sa mananci in toata casa unei branzeturi speciale pe timpul sarbatorilor? Unele dintre aceste branzeturi sunt preparate din lapte crud, pe care oamenii le folosesc word ca o (cursiv))afirmare a spiritului de Craciun in casa.

  1. Zorii Craciunului

In unele culturi, visul de a fi in primul rand pentru a auzi acorduri de chitara lui Isus este unul dintre cele mai dragi visuri. In aceasta traditie, acordurile sunt cântate inainte de rasaritul soarelui in zorii Craciunului. Obiceiul in sine se presupune ca are abilitatea de a conecta spiritualitatea creatiei divine cu sarbatoarea nașterii lui Isus si, de asemenea, se intampla cu spiritul umanitatii.